raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Nemušti odgovori Poreske uprave o pritiscima na Južne vesti
29.03.2018.    Vesna Radojević    Foto: Južne vesti
Na pitanja Raskrikavanja da objasni razloge zbog kojih skoro svake godine poreska inspekcija proverava poslovanje „Južnih vesti“ Poreska uprava odgovorila je kratko da su ti podaci tajna i da sve rade u skladu sa zakonom.
Komentare da takvi postupci poreske uprave mogu da se tumače kao administrativni pritisak zbog kritičkog stava Južnih vesti, služba za medije na čiju su elektronsku adresu poslata pitanja, nije reagovala.

„Shodno zakonu svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju i čuvaju kao tajni podatak“, kratko je odgovorila Poreska uprava na pitanja koja su se uglavnom odnosila na postupke Poreske uprave, a ne Južnih vesti.

Ovo zapravo znači da nije demantovan ni zaključak urednika Južnih vesti Predraga Blagojevića da su lokalne vlasti Niša zaslužne za česte posete poreskih inspektora njegovoj redakciji.

Kako je Raskrikavanje ranije pisalo, trenutno čak dve poreske kontrole „češljaju papire” Južnih vesti, a u poslednjih pet godina ovaj niški portal poreska inspekcija posetila je još tri puta.

Zaposleni veruju su česte kontrole osveta lokalnih vlasti zbog kritičkog pisanja. „Jasno je da na prvom mestu postoji interes da se utvrdi ko to nas, kako i zašto finansira, pod velom neke teorije zavere ili izdaje“, rekao je direktor Južnih vesti Vitomir Ognjanović.

Peta temeljna kontrola, za proteklih nekoliko godina, iscrpljuje i rad menadžmenta.

„Imamo konstantan pritisak da non-stop razmišljamo da li imamo baš svaki papir u proteklih deset godina, da li smo nešto nenamerno pogrešili“, kaže Ognjanović. „Kada iz načina na koji se inspekcija ponaša vidite da je došla sa predubeđenjem da smo za nešto krivi, činjenično stanje više nije činjenično jer se oni trude da potkrepe svoje tvrdnje.“

Lekić: Klasična zloupotreba državnog aparata

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić kazao je za Raskrikavanje da je ovaj suptilni vid pritiska nismo do skoro imali na našoj medijskoj sceni.

„Kad pričate sa ljudima sa lokala, ispada da faktički nema redakcije koja se ne boji poreske ili kakve druge državne inspekcije. Normalno je da država kontrolišite radite li isravno ili ne ali kad vam loše uređena partijska država, a Srbija to nesporno jeste, pošalje poresku inspekcije u firmu, oni to ne rade provere radi, već da kad inspekcija izađe - stavi katanac“, kaže Lekić.

Lekić dodaje da pritiske ove vrste nije patentirala ova vlast jer je slične stvari poput spinovanja i zastrašivanja poslovnih partnera bilo i ranije.

„Nema sumnje da se ovde radi o klasičnoj zloupotrebi državnog aparata za obračun sa “Južnim vestima”. Kao što je bio slučaj i sa “Vranjskim: čim je vlasnik objavio da diže ruke od njih, saopšteno je da nikakvih poreskih prekršaja nije bilo“.

Zloupotreba poreskih organa za obračun sa medijima može da bude novi trend u Srbiji jer se više medija požalilo da se suočilo sa ovim problemom, što je navedeno i u poslednjem izveštaju Fridom Hausa.

Poslednjih godina bilo je više slučajeva da su poreski organi stavili pod kontrolu upravo medije koji su izveštavali kritički o vlasti.
  Vest
Šest portala za tri meseca napravilo više od 2.800 prekrašaja Kodeksa novinara
Šest portala je za tri meseca u ovoj godini napravilo čak 2.829 prekršaja Kodeksa novinara u viš...
  Vest
Index on Censorship: I Srbija za vreme pandemije ugrožava medijske slobode
Beležeći ugrožavanje medijskih sloboda za vreme pandemije novog virusa korona organizacija „Ind...
  Vest
Urednica portala Kossev: Moje privođenje je bila „klasična sačekuša“
Kosovska policija privela je danas nešto posle 14 časova urednicu portala KoSSev Tatjanu Lazarevi...
sloboda medija
Južne vesti
Poreska uprava
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: