raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Spinovi vlasti i medija o formiranju Zajednice srpskih opština
12.04.2018.    Vesna Radojević    Foto: Fejsbuk / Srpska lista
Ovih dana glavni prorežimski mediji ponavljaju parole vlasti da je poruka Evropske unije o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) po kosovskim zakonima „vrhunski bezobrazluk“. U sveopštoj kakofoniji Informer na današnoj naslovnici Evropsku uniju naziva „šiptarskom bandom“ zaključujući da je zgaženo na sve što je do sada dogovoreno u Briselu. I zvaničnici su burno reagovali, a predsednik Vučić se čak zapitao i „gde piše“ da će se ZSO formirati po kosovskim propisima? Odgovor - u Briselskom sporazumu potpisanom 2013. godine.

Večernje novosti pišu da „Evropa želi Zajednicu po Tačijevim zakonima umesto da ona bude uspostavljena po principima Briselskog sporazuma“, a drugi uglavnom provladini mediji između redova optužuju Brisel da je promenio uslove igre.

Tanjug piše da je Vučić izjavio da ZSO može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i implementacionim planom. U tekstu se nigde ne navodi šta to zapravo znači, ali se implicira da Briselski sporazum podrazumeva da Zajednica neće biti formirana po kosovskim zakonima.

Međutim, prema javno dostupnim dokumentima na sajtu vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dogovoreno je da se ZSO „uspostavi kao Asocijacija / Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom kao što je predviđeno Prvim sporazumom, Zakonom o ratifikaciji Prvog sporazuma i zakonima Kosova“.

U Prvom sporazumu koji se pominje jasno piše da će opštine članice imati pravo da sarađuju u kolektivnom vršenju svojih nadležnosti kroz Zajednicu/Asocijaciju „u skladu sa nadležnostima predviđenim Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim propisima“.

Dakle, da su želeli, mediji su već mogli da odgovore na pitanje predsedniku Aleksandru Vučiću gde piše da će se ZSO osnivati u skladu sa kosovskim propisima.

Kada srpske vlasti traže od EU da se Zajednica formira isključivo prema Briselskom sporazumu, to zapravo znači da će se formirati po kosovskim zakonima. Mediji nisu našli za shodno da objave i ovu činjenicu.

Stručnjaci podsećaju i na Zakon o lokalnoj samoupravi Kosova koji je u svojih nekoliko tačaka zapravo isti kao Briselski sporazum. Kuriozitet je da je taj Zakon pisao Marti Ahtisari neposredno pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Briselski sporazum potpisan je u aprilu 2013. godine.

„Nadležnosti koje garantuje Briselski sporazum opštinama sa srpskom većinom na Kosovu nalaze se u Zakonu o lokalnoj samoupravi. Ekonomski, odnosno urbani i ruralni razvoj su deo izvornih nadležnosti (član 17), dok su izbor komandira policijske stanice, obrazovanje, školstvo i kultura, u kojoj je naznačeno očuvanje nasleđa Srpske pravoslavne crkve, deo proširenih nadležnosti koje imaju samo opštine sa srpskom većinom (član 19)“, navodi se u tekstu Zorana Gavrilovića iz organizacije Birodi.

Činjenice o ZSO


Odluka o formiranju Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom ili nezvanično - Zajednice srpskih opština, doneta je potpisavanjem Briselskog sporazuma aprila 2013. godine.

Briselski sporazum je zapravo dokument pod nazivom Prvi sporazum o principima regulsanja normalizacije odnosa.

Briselski dijalog je u periodu od 2011. do prošle godine iznedrio nešto manje od 30 sporazuma, među kojima je i sporazum o formiranju ZSO, slobodi kretanja, energetici, telekomunikacijama, pravosuđu, međusobnom priznavanju diploma.

Ne postoji jedinstveni plan Srbije i Kosova na koji način će funkcionisati ova Zajednica, a mimoilaženja u tumačenju oko toga šta ona znači moguća su zbog nedovoljno definisanih nadležnosti.

Iako građani posle sastanaka lidera Beograda i Prištine u Briselu uvek čuju iste poruke da su svi „posvećeni procesima normalizacije“, stvari su u realnosti bitno drugačije.

Kosovski zvaničnici svoju javnost od potpisivanja Briselskog sporazuma ubeđuju da će ZSO imati nadležnosti „nevladinih organizacija“, a srpski političari svoje birače ubeđuju da će ZSO značiti određenu vrstu autonomije za srpsko stanovništvo na Kosovu.

23. decembra 2015. godine Ustavni sud Kosova doneo je odluku u kojoj je naglašeno da „sporazum o Zajednici srpskih opština nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova“. Istovremeno su u odluci naveli i da će „Asocijacija/Zajednica opština za srpskom većinom biti uspostavljena, kao što je predviđeno Prvim sporazumom, ratifikovanim od strane Skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo."

Zbog ove odluke kao i novog roka koji je dat Prištini za formiranje ZSO koje kasni već četiri godine, u javnosti je opet pokrenuta rasprava o njenom uspostavljanju. Uspešno su plasirani i „spinovi“ da Srbija neće dozvoliti formiranje Zajednice po propisima Kosova iako su srpske vlasti na to pristale još 2013. godine.

Sve odluke i sporazume potpisane u Briselu možete pročitati OVDE.
  Lažna vest
Zlostavljana žena u domu za stare u Peći NIJE Srpkinja
Snimak u kome medicinska sestra više puta šamara stariju ženu, drži je za ruke i smeje joj se, o...
  Analiza
Kriza na Kosovu: Obostrano propagandno potpirivanje vatre
Čitajući izveštaje domaćih tabloida o sukobima na Kosovu poslednjih dana, može se saznati da su...
  Lažna vest
Kventin Tarantino pokazao tri prsta i rekao „Kosovo je Srbija“? Laž.
Koliko vam zvuči realno da je poznati režiser Kventin Tarantino, uz podignuta tri prsta, izjavio d...
Kosovo
Zajednica srpskih opština
Brisel
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: