raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 16.05.2024. (Informer)
Kako je nastup sa Kosova postao „albanska propaganda” na Harvardu
16.05.2024.    Milica Ljubičić, Stefan Kosanović    Skrinšot kolaž
Video-snimak nekoliko mladih, koji drže isečene delove balkanskih zemalja spojenih tako da čine Veliku Albaniju, privukao je veliku pažnju u domaćoj javnosti. U pozadini snimka se vidi natpis „Harvard” na zidu, što je tabloide navelo na zaključak da se radi o albanskoj propagandi na prestižnom američkom univerzitetu Harvard. Na Tviteru su otišli korak dalje, tvrdeći da je jedan od učesnika tog performansa direktor kampanje Kreni-promeni, Savo Manojlović, za koga tvrde da je bivši član Demokratske stranke. Međutim, ispostavilo se da je ovaj nastup održan pre više od sedam godina u školi „Harvard” u Podujevu na Kosovu, a ne na univerzitetu Harvard u SAD-u. Manojlović za Raskrikavanje potvrđuje da to nije on, kao i da nikada nije bio član nijedne stranke.
„Opasno, Zapad hoće novi rat na Balkanu. „Velika Albanija” na Harvardu i svi ćute!”, objavio je danas Informer u štampanom izdanju uz dve fotografije na kojima se vidi nekoliko mladih koji drže crvene kartone u obliku više balkanskih zemalja i to tako da čine celinu. Ona se na ovoj fotografiji sastoji od Albanije, Kosova, dela Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke. Na fotografijama se vidi nekoliko mladih, dok u pozadini, na zidu, piše „Harvard” i ljubičasti logo sa žutim slovom „H”.

Ova fotografija je Informeru bila dovoljna da tvrdi da je reč o „zločinačkom šiptarskom projektu velike Albanije”, koji je navodno javno promovisan na američkom Univerzitetu Harvard i da se ovim povodom niko od zvaničnika Zapada nije oglasio.

I dok se u tekstu od dva stupca, ovaj tabloid ostrvio na Zapad, nigde nije napomenuo da je reč o fotografiji koja je stara nekoliko godina. Sudeći po narativu Informerovog teksta, deluje da je fotografija nastala ovih dana.

Fotografije objavljene u tabloidima su zapravo skrinšotovi uzeti iz jednog video-snimka koji nije nastao na američkom Harvardu, već u jednoj školi stranih jezika koja se zove Harvard i koja se nalazi u Podujevu na Kosovu.

Da je reć o ovoj školi potvrđuje upravo originalan video-snimak od pola minuta u kome ređaju isečene delove balkanskih zemalja tako da se dobije jedna celina. Video je objavljen na Fejsbuk stranici ove škole 28. novembra 2016. godine. Ovaj datum se obeležava kao Dan nezavisnosti Albanije, a u opisu se na albanskom jeziku navodi da škola „čestita praznik svim Albancima".Do trenutka objavljivanja ovog teksta, iz škole Harvard iz Podujeva nisu odgovorili na naše poruke i detaljnije opisali o čemu se radi u video-snimku.

Tviter umešao Savu Manojlovića u lažne tvrdnje


Tviter profil „@cuvamodrzavu” gotovo svakodnevno objavljuje negativne sadržaje o različitim akterima iz redova opozicije. Juče je na tapetu bio Savo Manojlović, a objava o njemu sadržala je dve fotografije – jednu koja prikazuje Manojlovića u Demokratskoj stranci i drugu koja naovdno prikazuje Manojlovića na Harvardu tokom „performansa promocije Velike Albanije”.Kao što smo već pomenuli, navodni performans o Velikoj Albaniji nije bio na Univerzitetu Harvard, gde je direktor kampanje Kreni-promeni završio jednosemestralni kurs. Detaljnom analizom celog snimka performansa, bolje se vidi lice muškarca, i jasno se može zaključiti da to ni u kom slučaju nije Manojlović. Manojlović je to takođe potvrdio za Raskrikavanje.

U biografiji Manojlovića se ne nalazi informacija da je bio član Demokratske stranke. Obrnutom pretragom fotografije na Guglu, gde se iza Manojlovića vidi logo DS-a, pronalazimo kompletan snimak na zvaničnom Jutjub profilu ove stranke.

Tom prilikom, Manojlović je na pres-konferenciji govorio ispred Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i udruženja Srpska liga, zajedno sa tadašnjim predsednikom DS, Draganom Šutanovcem.

Manojlović se tada, između ostalog, zahvalio DS-u čiji je poslanički klub podržao inicijativu njegovog udruženja za ocenu neustavnosti restitucije. „Na ovoj konferenciji su mi poslanici DS dali potpise za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti za pravedniju restituciju”, objasnio je Manojlović na Tviteru 2021. godine.

„Nikada nisam bio član ni jedne stranke”, potvrdio je Savo Manojlović za Raskrikavanje.
  Lažna vest
Muškarci sa viralne fotografije na X nisu učestvovali u tuči sa Srbima u Nemačkoj
Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je od Engleske rezultatom 1:0 u svojoj prvoj utakmici na E...
  Lažna vest
Albanskoj reprezentaciji intonirana himna „Bože pravde“ pre meča? Netačno
Video od 30 sekundi na kome su u krupnom kadru prikazani zbunjeni fudbaleri reprezentacije Albanije ...
  Vest
Šta su Haradinaj i Rama (do)govorili u Peći?
Pet od osam nacionalnih dnevnih listova juče je imalo gotovo identične naslovne strane - sliku Edi...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 24sedam
 Tviter
Albanija
Velika Albanija
Harvard
Kosovo
Škola
Savo Manojlović
Demokratska Stranka
Kreni-promeni
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: