raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Baka sa slike je iz Španije, ne iz Srbije
18.04.2018.    Vesna Radojević    Foto: Elmundo.es
Nakon medijskih napisa o porodičnom nasilju koji je doživela poznata pevačica Nataša Bekvalac, društvenim mrežama počela je da se širi fotografija starije Romkinje uz komentare „Stop nasilju“, ali i optužbe zbog čega mediji ne pišu i o njoj, već samo o poznatim žrtvama porodičnog nasilja. O slučaju prebijanja 84-godišnje žene mediji su ipak dosta izveštavali, ali španski jer je baka iz Madrida gde se ceo slučaj i dogodio.
„Pošto se samo o Nataši Bekvalac piše, za ovu jadnu baku 70% ne zna. Baka je "kriva" što je Romkinja pa je dobila batina, baka je "kriva" jer nije poznata i nema medijsku podršku, pa će se ta četri monstruma izvući kao da se ništa nije desilo. STOP NASILJU!“, glasio je jedan od tvitova koji je retvitovan više od 200 puta.

Iako je nažalost sigurno da mnogi slučajevi porodičnog ili drugog vida nasilja neće dobiti medijsku pažnju kao što je slučaj sa ljudima poznatim široj javnosti, kritika na račun medija u vezi sa ovim slučajem ne stoje.

Naime, u novembru prošle godine, prema izveštajima španskih medija, nekoliko mladića pretuklo je 84-godišnju Romkinju koja živi na ulici.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju španske javnosti, a jedna od organizacija za borbu protiv zločina iz mržnje je tih dana izvestila da je čak 47 odsto beskućnika doživelo bar jedan incident, a skoro 25 odsto njih je pretrpelo fizičke napade. U velikom procentu napadači su bili mladi momci.

Jedan od poznatih španskih aktivista napisao je da je pretučena Flor u Madrid došla 2013. godine sa svojim mužem iz Rumunije.


  Lažna vest
Španija sudi ministru zdravlja jer je utvrđeno da je „kovid biološko oružje“? Netačno.
Poznata teoretičarka zavere Mila Alečković na Tviteru je objavila da je Španija deveta zemlja ko...
  Lažna vest
Virus korona ne postoji jer nije dokazano da je izolovan. Netačno
Profesorka psihologije, Mila Alečković, koja često plasira teorije zavere o aktuelnom virusu, ovo...
  Manipulisanje činjenicama
Neutemeljene tvrdnje Mile Alečković o smrtnim slučajevima nakon Fajzer vakcine
Profesorka psihologije Mila Alečković je na svom tviter nalogu objavila dve neutemeljene tvrdnje o...
nasilje
Romi
Španija
zločin iz mržnje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: