raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 09.05.2018. (Srpski telegraf)
Hvalospev Malom u Srpskom telegrafu, o aferama ni reči
10.05.2018.    Marija Vučić    Foto: Tanjug
U jeku najava da će Siniša Mali uskoro postati novi ministar finansija, Srpski telegraf se u svom maniru potrudio da pozitivno predstavi još uvek aktuelnog gradonačelnika Beograda tvrdeći da je on pravi izbor za ministra kao i da ga za tu fotelju kvalifikuju mnogi uspešni projekti. Savamalu, nabavku plastične novogodišnje jelke od 83 hiljade evra, kao i sumnje da je Mali učestovao u pranju novca ovaj provladin tabloid nije spomenuo.
U tekstu “Mali pravi izbor za ministra finansija” novinar ističe da je izbor Siniše Malog za ministra gotova stvar, da je to “pravi čovek na pravom mestu” koji je Beograd vodio “više nego uspešno”.
Srpski telegraf navodi:
Za vreme četvorogodišnjeg mandata u Beogradu je započela realizacija kapitalnog projekta “Beograd na vodi”, a uspešno je završeno i preuzimanje propalog srpskog avio-prevoznika, čime je stvorena profitabilna avio-kompanija Er Srbija.    1  
1
Siniša Mali je u pregovorima sa Etihadom oko transformacije JAT-a u Er Srbiju učestvovao ispred Vlade Srbije kao savetnik tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, a ne kao gradonačelnik.

Gradonačelnik je postao u aprilu 2014. godine, devet meseci nakon što je 1. avgusta 2013. godine potpisan ugovor sa Etihadom. Nekoliko meseci kasnije postao je predsednik Nadzornog odbora Er Srbije.

Kada je reč o Beogradu na vodi, Srpski telegraf nije spomenuo kontroverze koje prate taj projekat od samog početka - masovne proteste predvođene inicijativom “Ne davimo Beograd” zbog izmena urbanističkog plana Beograda čemu se bezuspešno protivio i deo stručne javnosti.

Rok za useljenje u zgrade Beograda na vodi je nekoliko puta pomeran - prema poslednjim najavama prvi stanari bi trebalo da se usele u junu - ali prve dve zgrade kompleksa, tri godine od početka izgradnje, još uvek nisu završene.

Najveći skandal koji je obeležio izgradnju, a koji se desio upravo za vreme mandata Siniše Malog, jeste rušenje objekata u Savamali pod fantomkama u noći 24. aprila 2016. godine.

Uprkos tome što je sam Vučić rekao da iza rušenja stoji “vrh gradske vlasti” odnosno “kompletni idioti”, nalogodavci i izvršioci su i dalje nepoznati. Jedini koji je nedavno sankcionisan jeste Goran Stamenković, šef smene dežurne službe beogradske policije. On je priznao krivicu za nesavestan rad i nagodio se sa tužilaštvom.
Srpski telegraf navodi:
Osim ovih najznačajnijih projekata, kao i mnogih drugih, Malog za funkciju ministra finansija preporučuje i to što je uspeo da dug u gradskoj kasi, koji je zatekao posle rukovodstva Dragana Đilasa, sa milijardu i 118 miliona evra smanji na 455 miliona.    2  
2
Srpski telegraf kao nepobitnu činjenicu koristi računicu Siniše Malog o dugu Beograda po kojoj on tvrdi da je prepolovio dug koji je zatekao nakon odlaska DS-a sa vlasti. Ipak - direktor Fiskalnog saveta Pavle Petrović a više puta je javno naglašavao da dug jeste smanjen, ali za sto miliona evra.

"On (Mali) koristi neku svoju metodologiju, dodaje kamate, dodaje ukupne obaveze javnih preduzeća, od čega nešto jeste dug, ali većina nije", rekao je Petrović u septembru prošle godine.
Srpski telegraf navodi:
Inače, Mali je godinama bio na udaru protivnika, završavao je kao glavni akter lažnih afera iako je u politiku ušao materijalno obezbeđen.    3  
3
Sumnjivi poslovi Siniše Malog jesu bili često u centru pažnje javnosti, i to zahvaljujući otkrićima novinara, a ne njegovih protivnika - od sumnje da je više od dve trećine njegovog doktorata plagirano, preko 24 stana u Bugarskoj koje je kupio kao direktor dve misteriozne ofšor firme, sumnji na pranje novca preko 45 računa kojima je upravljao, rušenja u Savamali, nabavke najskuplje novogodišnje jelke na svetu...

U intervjuu za KRIK bivša supruga gradonačelnika Marija Mali kazala je da ju je tadašnji suprug naterao da da potpiše lažnu izjavu Agenciji za borbu protiv korupcije da joj je 95 hiljada evra, čije poreklo Mali nije mogao da objasni, dao njen otac.

Marija Mali je rekla i da ju je bivši suprug postavljao na mesta direktora predstavništava ofšor kompanija bez objašnjenja čemu neke od tih firmi služe, ali i da joj se pohvalio da je učestvovao u rušenju u Savamali, odnosno da je “organizovao akciju raščišćavanja”.

O kontroverzama koje su pratile mandat odlazećeg gradonačelnika možete čitati na sajtu KRIK-a.
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
  Manipulisanje činjenicama
Sud dokazao da doktorat Siniše Malog nije plagijat? Laž
Dan nakon što se saznalo da je Upravni sud poništio rešenje Univerziteta u Beogradu kojom je dokt...
  Manipulisanje činjenicama
Siniša Mali „šokiran” navodnim Đilasovim računom na Mauricijusu, a već dugo posluje u ofšoru
Izveštavanje provladinih medija o navodnim računima Dragana Đilasa na ostrvu Mauricijus koje su ...
Siniša Mali
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: