raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 05.06.2018. (Srpski telegraf)
Kako je sahranjen Kodeks: zloupotreba ubistva pevačice zarad tiraža
05.06.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Iako ubica pevačice Jelene Marjanović još uvek nije otkriven, a protiv jedinog osumnjičenog još uvek nije gotova ni optužnica, tabloidi nastavljaju da krše pretpostavku nevinosti, zakon i novinarski kodeks. U istom danu, Alo i Srpski telegraf donose potpuno različite spekulacije o ubicama - dok Alo prenosi tvrdnje da je ubica izvesni političar i navodni sponzor pevačice, Srpski telegraf obaveštava čitaoce “Ovako je Zoran smrskao glavu Jeleni”.
Na uznemirujućoj naslovnoj strani Srpskog telegrafa, čitaoci su u utorak 5. juna imali prilike da vide navodne fotografije leša Jelene Marjanović napravljene tokom uviđaja, ali i “ekskluzivno” rane na glavi, tačnije gotovo otvorenu lobanju.

Iako je njen suprug Zoran Marjanović i dalje u pritvoru, a optužnica protiv njega je 20. marta vraćena tužilaštvu na dopunu, Srpski telegraf na naslovnoj Marjanoviću direktno presuđuje za ubistvo.

U tekstu koji sledi nakon bombastičnog naslova, međutim, ispravno se navodi da je Marjanović za ubistvo osumnjičen, i da se čeka optužnica.

Priču o Jeleni Marjanović već drugi dan forsira i Alo, prenoseći spekulacije nekadašnjeg načelnika beogradske policije Marka Nicovića. U jučerašnjem broju čitaoci su obavešteni da je Nicović uveren da je Jelenu Marjanović ubio “sponzor koji ju je lansirao na estradu” i da je motiv koristoljublje.

Danas odmah sa naslovne “saznajemo” da je taj sponzor zapravo “uticajni političar” koji je finansirao njenu karijeru.

Prenoseći Nicovićeve reči, Alo barata spekulacijama poput “Političar je verovatno bio njen sponzor”, da je “moguće i da im je taj političar dolazio i u kuću", da je potom Jelena “najverovatnije našla drugog sponzora” a onda i da je “moguće” da je političar potom angažovao “nekog klinca da je ubije za nekoliko hiljada evra”.

U poslednjih nekoliko meseci, ovi tabloidi su iznosili detalje ili navodne detalje iz istrage, kao i mišljenja raznih “eksperata” - između ostalog kako je “na gaćama ubijene Jelene pronađen komšijin DNK”, da je na njenom prstu pronađen DNK ubice, pa da je pevačicu uoči smrti “mučila žena s nožem”, do toga da je zapravo bilo “grupe ubica” koji su se nad njom iživljavali.

Podsetimo, Jelena Marjanović je ubijena 2. aprila 2016. godine. Njeno telo je pronađeno dan kasnije u kanalu pored nasipa u beogradskom naselju Borča na kome je poslednji put viđena.

Za ubistvo se tereti njen suprug Zoran Marjanović koji je uhapšen septembra 2017. godine. Optužnica protiv njega je podignuta februara ove godine, ali je Viši sud vratio optužnicu Višem javnom tužilaštvu na dopunu istrage. U prvoj verziji optužnice se Marjanović teretio za teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

U Zakonu o krivičnom postupku se navodi da se svako se smatra nevinim sve dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.
Zakon o krivičnom postupku definiše sledeće pojmove:

Osumnjičeni je lice za koje se sumnja da je učinilo krivično delo i protiv koga se vodi istraga

Optuženi je lice protiv kog je potvrđena optužnica

Osuđeni je lice za koje je pravosnažnom presudom utvrđeno da je počinio krivično delo

Okrivljeni je onaj protiv koga je podignuta optužnica koja još nije potvrđena, ili protiv kog je podnet optužni predlog, privatna tužba i sl, a suđenje još nije određeno. To je ujedno i izraz koji služi kao opšti naziv za osumnjičenog, okrivljenog, optuženog i osuđenog.

Zakon o informisanju i medijima precizira da mediji nikog ne smeju označiti učiniocem kažnjivog dela pre pravosnažne sudske presude, a pretpostavku nevinosti definiše i Kodeks novinara Srbije.

U aprilu 2016. godine, kada je Marjanović ubijena, domaći tabloidi su, prema monitoringu Saveta za štampu, apsolutno oborili rekord u gaženju etičkih smernica - samo tokom tog meseca objavljeno je čak 616 tekstova (od oko 5400 te godine) u kojima se u jednoj ili više tačaka krši Kodeks novinara Srbije.

Tabloidi, koji su ubedljivo prednjače u kršenju Kodeksa, na konkursima za projektno sufinansiranje redovno dobijaju milionske iznose, uprkos tome što Pravilnik o sufinansiranju projekata jasno definiše da jedan od kriterijuma lokalnim komisijama mora da bude i to da li su pojedinačnim medijima u poslednjih godinu dana izricane mere zbog kršenja kodeksa.

Kako je pisao CINS, samo Srpski telegraf i Informer su od 2016. godine dobili preko 23 miliona dinara na lokalnim konkursima u Beogradu i na teritoriji Vojvodine.

    
  Vest
Cvijić: Lađević me udario pesnicom; Lađević: Ne znam kako je pao
Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić je, kako tvrdi, napadnut u centru Beograda - udario ga je direk...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Analiza
Naslovne strane 2023: Šest novina, više od 1150 manipulacija
Najmanje 1.154 manipulacije prošle godine Raskrikavanje je izbrojalo na naslovnim stranama šest dn...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Alo
Srpski telegraf
Alo
Kodeks novinara Srbije
Pretpostavka nevinosti
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: