raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 03.07.2018. (Informer)
Poverenik Šabić opet na udaru Informera
03.07.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen/KRIK
Čim krije podatke, onda je proneverio novac - tvrdi Informer u najnovijem broju prenoseći saopštenje Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost” iz Trstenika. Tvrdi se da služba Poverenika za informacije od javnog značaja nije dostavila ovoj organizaciji odgovore o trošenju novca kojim raspolaže. Međutim, odgovor na više stotina stranica upućen je Savetu još 25. juna.
   Printscreen
Informer navodi:
Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja proneverio je skoro 15 miliona dinara iz budžeta Srbije!    1  
1
U daljem tekstu se navodi da Šabić nije odgovorio na Zahtev Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije - Transparentnost te da to znači da je proneverio 15 miliona dinara. Izostalo je međutim, objašnjenje čitaocima na koji način je to urađeno.

Do zaključka o proneveri došao je Mario Savić iz pomenutog Saveta i to samo na osnovu tvrdnji da nisu dobili odgovor na Zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

„Zbog sumnje da je Šabić kršio zakon, kao svojevremeno Janković, tražili smo informacije koje smo želeli da analiziramo i tako sprečimo moguću pljačku budžeta. Šabićevo skrivanje informacija pokazalo je da su naši zahtevi opravdani i neophodni“, prenosi Informer izjavu Maria Spasića.

Međutim, kancelarija Poverenika u saopštenju naznačila je da nije istina da služba nije odgovorila na zahtev koji se odnosio na plaćanje zakupa prostora Medija centru u Beogradu, zatim ugovore o privremenim i povremenim poslovima te naloge za službena putovanja Poverenika.

U saopštenju Poverenika napominju da je Zahtev za informacijama podnet 8. juna elektronskom poštom, i to nakon radnog vremena, u pola osam uveče.

„Zahtev je zaveden odmah, prvog radnog dana, 11. juna, a na njega je, iako je po zakonu rok mogao biti produžen na 40 dana, budući da je podrazumevao dearhiviranje i dostavljanje mnoštva dokumenata, preko 400 strana, ipak odgovoreno 25. juna, u zakonom predviđenom roku od 15 dana“, navodi se.

Iz dokumenata koje je služba Poverenika objavila vidi se da je Poverenik odgovore i dodatnu dokumentaciju poslao 25. juna na zahtev upućen 8. juna, kao i prijemni list Pošte Srbije u kome se potvrđuje da je pošta dopremljena u Trstenik.

„26. juna tražena dokumentacija je bila u pošti u Trsteniku koja je pokušala uručenje, ali tražilac informacija, prema do danas raspoloživim informacijama, nije primio niti je nakon ostavljenog obaveštenja preuzeo istu“, navodi se u saopštenju.

Šta je Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije - Transparentnost?

Pre svega nema veze sa organizacijom Transparentnost Srbija (TS) sa kojom ih mediji neretko mešaju. U svom saopštenju TS se i ogradila od ovog Saveta.

„NVO iz Trstenika, čiji je osnivač g. Spasić, zove se Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost i registrovana je 2005. godine pre nego što je novim zakonom zabranjeno registrovati udružernje pod nazivom koji je "zamenljiv sa nazivom drugog udruženja" ili izaziva zabunu o udruženju", stoji u saopštenju.

Osnivač Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost je, prema podacima iz poslovnog registra, 32-godišnji Mario Spasić.

Čest je sagovornik provladinih medija poput Informera, Pinka i narodnog poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića na televiziji KCN.

Prema sopstvenim rečima član je Antikoruptivnog tima Ministarstva zdravlja Republike Srbije na čijem je čelu ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.
  Vest
Poverenik pokrenuo postupak zbog biometrijske fotografije objavljene na tviteru
Služba Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o lično...
  Manipulisanje činjenicama
Poverenik pod paljbom Ministarstva i tabloida zbog aplikacije “Izabrani doktor”
Nakon što je Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio građane da do da...
  Vest
Dan slobode medija - siromašni novinari i urušeni mediji
Na Međunarodni dan slobode medija udruženja novinara podsećaju na katastrofalan položaj novinars...
Rodoljub Šabić
Zlatibor Lončar
Ministarstvo zdravlja
Savet za monitoring
ljudska prava i borbu protiv korupcije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: