raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Dan slobode medija - siromašni novinari i urušeni mediji
03.05.2018.    Agencije    Commons Wikimedia
Na Međunarodni dan slobode medija udruženja novinara podsećaju na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji. Dok Srbija pada na listama u oblasti medijskih sloboda, država deklarativno poručuje da je posvećena unapređenju položaja novinara.

„Na svim nivoima predstavnici vlasti najčešće zloupotrebljavaju novac namenjen za projektno sufinansiranje medija, formirajući nestručne komisije koje ogromna sredstva dodeljuju mahom poslušnicima bliskim vlastima, ostavljajući tako većinu nezavisnih medija bez izvora prihoda“, navodi se u Proglasu koji je potpisalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i sindikat Nezavisnost.

Posećaju i da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara. Na ovaj međunarodni dan, kako kažu plate novinara u Srbiji su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje traže visok nivo znanja i integriteta, a mlade kolege i koleginice koji su u honoraranom odnosu najčešće rade volonterski ili za svoj rad dobijaju ponižavajuće male naknade, bez ikakvih drugih radnih i socijalnih prava.

„Nije posao novinara i medija da budu portparoli i megafoni političkih i ekonomskih moćnika, već da pomogu stvaranje kritičke javnosti, koja može kvalitetno odlučivati samo ako dobija kvalitetne informacije. Zadatak svake vlasti, pa i aktuelne u Srbiji, jeste da obezbedi uslove za slobodan rad novinara i medija, za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu, bez pritisaka i cenzure, zloupotrebe javnog novca i javnog prostora, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija“, dodaje se u saopštenju.

U proglasu Udruženja novinara Srbije (UNS) navodi se da će prošlu godinu novinari pamtiti ne samo po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama čak i na dan inauguracije predsednika Srbije, nego i po blokadama računa velikim medijskim kućama, štamparijama i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja.

Povodom Međunarodnog dana slobode medija, Transparentnost Srbija saopštila je da je nedavna obnova rada na medijskog strategiji tek mali korak u nizu mera koje državni organi treba da preduzmu da bi poporavili stanje u ovoj oblasti.

„U praksi se pokazalo da ni najbitnija dostignuća prethodne strategije, poput konkursnog finansiranja medijskog programa, nisu donela željene efekte niti se sprovode kako je zamišljeno. Stanje je još gore u onim oblastima u kojima reforme nisu pretočene u zakonske norme ili nisu čak ni bile planirane. To je, između ostalog, slučaj sa nedovoljno uređenim pitanjem državnog oglašavanja, koje se koristi za finansiranje medija bliskih vlastima, naročito kroz „javne nabavke usluga praćenja aktivnosti funkcionera i institucija“ na lokalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Transparentnost podseća i da su nedavno objavljene informacije o neuobičajeno dugotrajnim kontrolama inspektora u niškim „Južnim vestima“ i kod njihovih oglašivača, nakon čega Poreska uprava nije saopštila ni jednu informaciju koja bi pokazala da se na isti način vrše kontrole i u drugim sličnim slučajevima niti da je ispitala iznete sumnje u prekoračenje ovlašćenja.

Ombudsman: Odgovorno novinarstvo bez pritisaka


Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvo je povodom Svetskog dana slobode medija, sve društvene i državne aktere i organizacije, a posebno nosioce političkih i javnih funkcija, da se uzdrže od svakog oblika pritiska na medije, na njihovu uređivačku politiku i novinare, dok je medije pozvao da razvijaju princip odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

Pašalić je u saopštenju konstatovao da pritisaka na medije i dalje ima, često i kroz direktne napade na novinare.

Podsetio je da su prošle godine, po podacima medijskih udruženja, zabeležena 92 napada na novinare, a u prva četiri meseca ove godine čak 30, među kojima dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 slučaja pritiska.

Novinari u obraćajući se Zaštitniku građana ukazuju da su, pored pritisaka, izloženi i neprimerenom ophođenju javne vlasti, upozoravaju da rade bez ugovora i zagarantovanih zarada, da im se onemogućava sindikalno organizovanje, naveo je Pašalić.

Dodao je da takav položaj novinara i medija ruši medijsku slobodu i novinarsku profesiju, a pravo na informisanje građana čini teško ostvarivim.


Čestitka poverenika Šabića


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je predstavnicima novinarskih i medijskih udrženja Dan slobode medija uz želju za uspehe u ostvarivanju važnih ciljeva tih organizacija.

"Želim vam uspeh u nastojanjima da zajedno sa nadležnim državnim institucijama date doprinos ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mestu, mnogo primerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije i slično", naveo je Šabić.

Poverenik je istakao da veoma ceni činjenicu da članovi UNS-a, NUNS-a i NDNV-a kontinuirano koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako od njih prave efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti.

Reporteri bez granica: Srbija pod Vučićevom vlašću nebezbedna za novinare


Srbija je u oblasti medijskih sloboda u odnosu na prošlu godinu pala za deset mesta na rang listi međunarodne organizacije Reporteri bez granica i sada je na 76. mestu, i nalazi se među četiri zemlje u Evropi koje beleže najveći pad. U izveštaju se konstatuje da je Srbija pod vlašću Aleksandra Vučića postala nebezbedna za novinare.

“Srbija je pod Vučićem postala zemlja u kojoj nije bezbedno biti novinar. To je jasno iz brojnih napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili sankcionisani kao i orkestriranih agresivnih prljavih kampanja prorežimskih medija protiv istraživačkih novinara”, navodi se u izveštaju.
  Vest
Šest portala za tri meseca napravilo više od 2.800 prekrašaja Kodeksa novinara
Šest portala je za tri meseca u ovoj godini napravilo čak 2.829 prekršaja Kodeksa novinara u viš...
  Vest
Index on Censorship: I Srbija za vreme pandemije ugrožava medijske slobode
Beležeći ugrožavanje medijskih sloboda za vreme pandemije novog virusa korona organizacija „Ind...
  Vest
Urednica portala Kossev: Moje privođenje je bila „klasična sačekuša“
Kosovska policija privela je danas nešto posle 14 časova urednicu portala KoSSev Tatjanu Lazarevi...
sloboda medija
NUNS
UNS
Rodoljub Šabić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: