raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Vulinova izjava kojoj je nemoguće ući u trag
18.12.2017.    Marija Vučić    Foto: Medija centar Beograd
Na društvenim mrežama i nekoliko portala pojavila se navodna izjava ministra odbrane i predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina o tome da ako Vučić ne pobedi na izborima “Srbija i ne treba da postoji”. Dokaza da je to izjavio, međutim, nema, a iz Vulinove stranke stiže demanti izjave.
Na printskrinu (snimku ekrana) koji kruži internetom nalazi se fotografija Aleksandra Vulina i ispod nje naslov “MINISTAR VULIN: Ako Vučić ne pobedi na izborima, Srbija ne treba ni da postoji”.

   
Internet pretragom ove rečenice dolazi se do dva manje poznata portala koja su o ovome pisala - "Dnevni žurnal" (14. decembar) i "Gerila" (15. decembar).

U njihovim tekstovima se citira navodna izjava, bez preciziranja kada i u kojoj prilici je Vulin to rekao:
“Srbi znaju ko ih voli. Znaju ko neće nikad krasti. Znaju oni vrlo dobro ko je ko u politici. Baš zato sam siguran da Vučić ima svetlu i dugoročnu političku budućnost. Možda ne kao predsednik ali sigurno je da će biti važan akter u politici barem još 10 godina. Iskreno, ako Vučić ne pobedi još par godina na sledećim izborima po svim nivoima, Srbija možda zaista i ne treba da postoji. Ugasimo se dostojanstveno”.   1  
1
Pretragom celog teksta na internetu, kao i pojedinačnih rečenica, ne dolazi se ni do kakvih drugih izvora spornog citata osim ova dva sajta.
I dok Gerila navodi da Vulin “citira Hitlera i priželjkuje haos u Srbiji”, pozivajući se pritom na navodnu Hitlerovu izjavu o tome da “ako Treći Rajh izgubi, Nemačka ne treba ni da postoji”, Dnevni žurnal je u tekstu objavljenom 14. decembra nešto oprezniji.

Oni tvrde da Tviterom “već nekoliko dana” kruži printskrin fotografije sa ovom Vulinovom izjavom i ograđuju se time što kažu da njena verodostojnost nije potvrđena.

Uredništvo ovog portala nije odgovorilo na molbu novinara da objasne gde su prvobitno našli ovu izjavu.

Printskrin koji je “zapalio” društvene mreže počev od 14. decembra, po fotografiji, naslovu i ostalim elementima ukazuje da je uzet upravo sa sajta "Dnevnog žurnala". Jedina razlika jeste znak pitanja i uzvičnik u naslovu.

Pomenuti portal je tekst sa ovim naslovom objavio 14. decembra u 15:32, dok se printskrin na tviteru pojavio nešto ranije, a novinarka Biljana Lukić je među prvima koji su ga objavili.


Iz "Dnevnog žurnala" nisu odgovorili na pitanje da li je verzija teksta koja je na njihovom sajtu objavljena nakon tvita Lukićeve prva i jedina verzija teksta - odnosno da li su tekst objavili ranije, a zatim ga menjali.

Ni u keš-memoriji ne može naći drugačija verzija teksta od ove koja postoji sada na sajtu.

Biljana Lukić kaže za Raskrikavanje da snimak ekrana sa izjavom nije uradila ona, već da je fotografiju našla na svom Fejsbuku.

Kako tvrdi, ne može da se seti ko je od više hiljada njenih prijatelja sa te mreže objavio fotografiju koju je ona potom podelila sa tviterašima.

Njena objava je masovno retvitovana, “fejvovana” i komentarisana, a ubrzo posle nje, sporni printskrin sa sumnjivom tvrdnjom su, između ostalih, podelili ili retvitovali i predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, nekadašnji prvi čovek Demokratske stranke Bojan Pajtić, kao i glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

I dok su pojedini tviteraši tražili link ka originalnoj izjavi, a neki i upozoravali da se radi o lažnoj vesti, u “izjavu” za čiju verodostojnost nema dokaza veliki deo javnosti je poverovao, čak i pored tvita Pokreta socijalista od 15. decembra da se radi o lažnoj vesti, koji je prošao gotovo nezapaženo.

I za Raskrikavanje Pokret socijalista kažu da Vulin ove reči nikada nije izgovorio.

“Od svega su tačne samo dve reči - Vučić i Srbija. Sve ostalo je laž”, zaključuju iz ove stranke.
  Vest
Vulin za vreme pandemije raspisao nabavku za proveru sopstvenog rejtinga
Ministarstvo odbrane je u jeku vanrednog stanja zbog pandemije novog virusa korona raspisalo na dese...
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak u vezi sa slučajem Vulin - Nedeljnik
Tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak tokom koga će ispitati da li je mi...
  Vest
Reporteri bez granica: Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara
Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Srbiji da istraže da li je vlada špijunirala i pre...
Aleksandar Vulin
Tviter
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: