raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 16.08.2018. (Kurir)
Tabloidi rešavaju slučaj rušenja mosta u Đenovi
17.08.2018.    Jelena Đorđević    Foto: Wikimedia / Salvatore1991
Razlog za urušavanje vijadukta Morandi u Đenovi, koje je pre tri dana prema zvaničnim podacima odnelo 38 žrtava, još uvek nije razjašnjen. Uprkos tome, Kurir zaključuje da je za ovu tragediju kriva mafija, a tu informaciju potvrđuje navodnom izjavom inženjera Dejva Parkera koji za Raskrikavanje tvrdi da to nikada nije izgovorio.
Kurir, citirajući kanadski list “Gloub end mejl”, navodi da su kompanije povezane sa mafijom već decenijama u građevinskoj industriji i proizvodnji betona, a tužilaštvo ih istražuje zbog traljavo odrađenog posla koji nije mogao da izdrži veliko opterećenje.

Da bi potvrdio ove navode, Kurir prenosi “slične optužbe Dejva Parkera, tehničkog urednika u uglednom magazinu „Nju sivili indžinjir”.
Kurir navodi:
“Mafija ima upletene prste u građevinskoj industriji i proizvodnji betona. Oni filuju troškove i stavljaju manje cementa u beton - rekao je on.”   1  
1
Dejv Parker u pisanom odgovoru za Raskrikavanje kaže da to nisu njegove reči, kao i da nema saznanja o trenutnoj situaciji u Italiji.

“Neverovatno je kako se vesti šire i kako se reči izvrću. Ne, nisam rekao da je mafija kriva što se most srušio. Korozija čeličnih kablova je pre razlog urušavanja nego kvalitet betona… Kada sam bio inženjer u industriji betona, stavljanje manje cemeta u beton je bio raširen problem, ne ograničen na Italiju ili mafiju“, naveo je Parker za Raskrikavanje i dodao da ne zna da li je bilo umešanosti kriminala u nabavci betona u Đenovi za vreme izgradnje tog mosta, ali da postoji mogućnost.

Na pitanja Raskrikavanja odakle je preuzeta izjava Dejva Parkera i da li je tačno citirana, Kurir odgovara da je citat verodostojno prenet od britanskog tabloida San.
Kurir je i u izdanju od pre dva dana spekulisao o ovoj nesreći navodeći da je grom srušio most, kao i da je među stradalima bila beba. Iako u tekstu ne navode izvor podataka, iz redakcije kažu da su te informacije preneli od italijanskih medija, ali da se dan kasnije ispostavilo da nema potvrde da je bilo bebe među žrtvama.

Kako prenosi N1, italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je da je most načeo zub vremena, kao i mnoge objekte italijanske arhitekture.

"Most jeste održavan, ali moraćemo da ispitamo sve, zajedno sa tužilaštvom, kako bismo utvrdili uzrok rušenja i kako bismo sprečili ponavljanje ovakve tragedije", rekao je Konte.
  Lažna vest
Srpski telegraf slagao da Britanci zahtevaju povlačenje NATO sa Kosova
Pozivajući se na britanski Gardijan, Srpski telegraf piše da su Britanci najavili povlačenje NATO...
  Vest
Istinitost izveštavanja najslabija tačka domaćih medija
Komisija za žalbe Saveta za štampu na poslednjem zasedanju utvrdila je prekršaje novinarskog kode...
  Lažna vest
Ni raskrinkana lažna vest ne sprečava tabloide da je objave
Brojni svetski mediji objavili su u utorak da je jedna 17-godišnja devojka iz Holandije koja je bil...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Srpski telegraf
 Informer
Italija
Đenova
most
urušavanje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: