raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Morbidno reklamiranje kompleksa na čijem je gradilištu poginuo radnik
30.08.2018.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay /annawaldl
Nesrećni slučaj pogibije radnika na gradilištu poslovno-stambenog kompleksa na mestu bivše američke ambasade u Beogradu pojedini mediji preneli su uz neprimerene opise budućeg kompleksa.
Dok bi se u vesti o pogibiji radnika informacije o tome da su „investitori na samom početku radova najavili izgradnju podzemnog parkinga za oko 500 vozila, 220 luksuznih stanova, mini naselje sa nekoliko podzemnih vinarija, ali i restorana“ mogla smatrati podsećanjem o kakvom i kolikom gradilištu se radi, informacije o tome koliko su investitori mislili na arhitekturu grada neodoljivo podsećaju na plaćene tekstove.

Tako se u keširanoj verziji vesti u listu Politika citira Tanjug koji piše da su „investitori na gradilištu uposlili domaće građevinske firme i da koriste materijal proizveden u Srbiji“.

U tekstu se dalje navodi da su „arhitektonska rešenja poverena srpskim i izraelskim stručnjacima koji će, čuvajući prepoznatljivu fasadu bivše američke ambasade, ali s modernim rešenjima u enterijeru, omogućiti novi stil života u strogom centru prestonice“.

Pretragom na guglu može se utvrditi da su neki mediji poput Politike preneli isto, ali da su kasnije članak izmenili i dodali nove informacije poput one da je poginuli radnik bio angažovan „na crno“, odnosno da nije bio prijavljen.

Ove sporne informacije međutim i dalje se mogu naći u tekstovima medija poput Kurira, Informera i Sputnika na čijem se kraju tekstova čak navodi da su „investitori najavili da će stanove prodavati i tokom gradnje, ali će se prvi kupci stanova u njih useliti tek po dobijanju upotrebne dozvole i uknjižbe“.

Kako piše Insajder, parcelu sa zgradom na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. kupile izraelske firme „Yoši Avrahami“ i „Almogim holdings“ koje su pazarile i prostor nekadašnjeg „Depoa" u Bulevaru kralja Aleksandra 142, koji je izgoreo pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Inspekcija rada saopštila je i da je nakon inspekcijskog nadzora utvrđeno da je poginuli radnik radio na crno.

„T. N je bio angažovan bez zaključenog ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i bez podnete prijave na obavezno socijalno osiguranje od strane poslodavca „ANKER BAU“ Boljevci, čija su delatnost usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme“ , navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovu firmu je kao podizvođača angažovao izvođač radova „ENERGO GROUP“ doo.

Još jedan primer neprimerenog reklamiranja, ovoga puta u listu Blic, dogodio se nedavno kada je nastradao dečak u akva-parku u Jakovu. Tada su novinari Blica preneli vest uz bizarne detalje - od toga da je park „jedini pravi akva-park“ u Beogradu, da radi od 8 ujutru do 23 sata uveče do toga da ima 12 tobogana i nekoliko bazena.
  Lažna vest
Srpski telegraf slagao da Britanci zahtevaju povlačenje NATO sa Kosova
Pozivajući se na britanski Gardijan, Srpski telegraf piše da su Britanci najavili povlačenje NATO...
  Vest
Istinitost izveštavanja najslabija tačka domaćih medija
Komisija za žalbe Saveta za štampu na poslednjem zasedanju utvrdila je prekršaje novinarskog kode...
  Lažna vest
Ni raskrinkana lažna vest ne sprečava tabloide da je objave
Brojni svetski mediji objavili su u utorak da je jedna 17-godišnja devojka iz Holandije koja je bil...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: