raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Morbidno reklamiranje kompleksa na čijem je gradilištu poginuo radnik
30.08.2018.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay /annawaldl
Nesrećni slučaj pogibije radnika na gradilištu poslovno-stambenog kompleksa na mestu bivše američke ambasade u Beogradu pojedini mediji preneli su uz neprimerene opise budućeg kompleksa.
Dok bi se u vesti o pogibiji radnika informacije o tome da su „investitori na samom početku radova najavili izgradnju podzemnog parkinga za oko 500 vozila, 220 luksuznih stanova, mini naselje sa nekoliko podzemnih vinarija, ali i restorana“ mogla smatrati podsećanjem o kakvom i kolikom gradilištu se radi, informacije o tome koliko su investitori mislili na arhitekturu grada neodoljivo podsećaju na plaćene tekstove.

Tako se u keširanoj verziji vesti u listu Politika citira Tanjug koji piše da su „investitori na gradilištu uposlili domaće građevinske firme i da koriste materijal proizveden u Srbiji“.

U tekstu se dalje navodi da su „arhitektonska rešenja poverena srpskim i izraelskim stručnjacima koji će, čuvajući prepoznatljivu fasadu bivše američke ambasade, ali s modernim rešenjima u enterijeru, omogućiti novi stil života u strogom centru prestonice“.

Pretragom na guglu može se utvrditi da su neki mediji poput Politike preneli isto, ali da su kasnije članak izmenili i dodali nove informacije poput one da je poginuli radnik bio angažovan „na crno“, odnosno da nije bio prijavljen.

Ove sporne informacije međutim i dalje se mogu naći u tekstovima medija poput Kurira, Informera i Sputnika na čijem se kraju tekstova čak navodi da su „investitori najavili da će stanove prodavati i tokom gradnje, ali će se prvi kupci stanova u njih useliti tek po dobijanju upotrebne dozvole i uknjižbe“.

Kako piše Insajder, parcelu sa zgradom na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. kupile izraelske firme „Yoši Avrahami“ i „Almogim holdings“ koje su pazarile i prostor nekadašnjeg „Depoa" u Bulevaru kralja Aleksandra 142, koji je izgoreo pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Inspekcija rada saopštila je i da je nakon inspekcijskog nadzora utvrđeno da je poginuli radnik radio na crno.

„T. N je bio angažovan bez zaključenog ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i bez podnete prijave na obavezno socijalno osiguranje od strane poslodavca „ANKER BAU“ Boljevci, čija su delatnost usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme“ , navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovu firmu je kao podizvođača angažovao izvođač radova „ENERGO GROUP“ doo.

Još jedan primer neprimerenog reklamiranja, ovoga puta u listu Blic, dogodio se nedavno kada je nastradao dečak u akva-parku u Jakovu. Tada su novinari Blica preneli vest uz bizarne detalje - od toga da je park „jedini pravi akva-park“ u Beogradu, da radi od 8 ujutru do 23 sata uveče do toga da ima 12 tobogana i nekoliko bazena.
  Pristrasnost
Srpski telegraf nas ubeđuje da je najbolje da Vučić vlada doživotno
Zamislite scenu: hiljade siromašnih i gladnih stoji u redovima čekajući hranu, ljudi cvokoću u h...
  Dezinformacija
LGBT populaciji zabranjeno da budu davaoci krvi? Netačno.
Poznati teoretičar zavere i kandidat za odbornika na listi SNS-a na predstojećim beogradskim izbor...
  Manipulisanje činjenicama
Zloupotrebom podataka prikazan porast raka kod vakcinisanih od kovida od 14.000 odsto
„Broj obolelih od raka porastao za 14.000 posto među Amerikancima koji su se vakcinisali”, piš...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: