raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 12.09.2018. (Srpski telegraf)
Zloupotrebom anonimnih izvora do tiraža
13.09.2018.    Marija Vučić    Foto: Pexels/ Liis Saar
U pauzama hvaljenja politike Aleksandra Vučića i napada na opoziciju, morbidnim izveštajima o crnoj hronici i najavama ratova i haosa, na naslovnicama Srpskog telegrafa se nađu Tramp ili Putin i njihove „akcije” u vezi s Kosovom. U broju od utorka došla je na red priča o tome da dvojica lidera prave Veliku Srbiju za pet godina. Sve o tom velikom planu im je navodno ispričao zapadni diplomata koji im je, kako navode, i ranije davao informacije koje su se „ispostavile kao tačne”. Problem je, međutim, što ni te ranije informacije nisu bile tačne, a pisanje Srpskog telegrafa o ovom „planu" demantuju i u Ambasadi SAD.
Srpski telegraf svakodnevno i neumorno štancuje tekstove u kojima neimenovani izvori iznose neverovatne tvrdnje. I ovoga puta njihov „sagovornik” navodi da su dve zemlje dogovorile ovaj plan koji će doneti trajnu stabilnost u regionu.

„Velika Srbija” bi u svom sastavu imala Srbiju, sever Kosova, Republiku Srpsku, a „Velika Albanija” bi postojećoj teritoriji Albancije pripojila zapad Makedonije, Kosovo južno od Ibra, deo Crne Gore i uzak pojas oko Preševa. Ovo bi bilo, po Srpskom telegrafu, razgraničenje Srba i Albanaca koje bi donelo stabilnost i mir”.
Srpski telegraf navodi:
„Donald Tramp i Vladimir Putin razrešiće balkanski čvor stvaranjem dve moćne države u regionu - „velike Srbije" i „velike Albanije". To će biti realizovano u nekoliko faza u narednih pet godina.
Do ovakvog saznanja Srpski telegraf je došao iz pouzdanog diplomatskog izvora, od istog sagovornika,  
  1  koji nam je posle sastanka predsednika SAD i Rusije, 15. jula u Helsinkiju, otkrio da su oni pričali i o Kosovu, što se kasnije pokazalo kao tačno, baš kao i vest da su na istu temu telefonski pričali Donald Tramp i Angela Merkel”.   2  
1
Srpski telegraf nam nije objasnio, pozivajući se na svog anonimnog izvora, zašto bismo mu verovali jer nije dao nijedan dokaz za svoju tvrdnju, nema nijednog zvaničnog dokumenta koji bi dokazao da je ovaj plan dogovoren, niti je novinar proverio tvrdnje svog izvora, ukoliko on zaista postoji.

Iz američke Ambasade u Beogradu navode da tekst Srpskog telegrafa nije istinit.

Ne postoji tajni petogodišnji plan predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina o transformisanju Balkana u „Veliku Srbiju” i „Veliku Albaniju.” Očekujemo i ohrabrujemo profesionalne novinare da se obrate Ambasadi SAD i provere tačnost navoda dok su u procesu pisanja izveštaja. Niko iz Srpskog telegrafa nije kontaktirao Ambasadu SAD u vezi sa ovim tekstom", ističe ataše za štampu u ambasadi Erik Hejden.

Uprkos ovome, Srpski telegraf nastavlja da „gradi" priču pa tako u današnjem broju, od četvrtka, nastavljaju sa tvrdnjama da su, „posle Trampa i Putina, i Kinezi podržali Veliku Srbiju".

Da bi nas ubedio da je i informacija o formiranju Velike Srbiji tačna, kredibilitet svog sagovornika Srpski telegraf pokušava da dokaže tvrdnjom da je isti sagovornik i ranije govorio istinu. On im je, navodno, tačno rekao da su Tramp i Putin u Helsinkiju 15. jula govorili o Kosovu, kao i vest da su na istu temu telefonom pričali Tramp i Merkel.

Nakon samita u Helsinkiju jedna od tema je, pisao je ovaj tabloid, bila situacija u regionu pre svega vezana za Kosovo, „odnosno razgraničenje Srba i Albanaca i eventualna podela KiM”.

Ovo se nije ispostavilo kao tačno, kako nas ubeđuje Srpski telegraf, već upravo suprotno - rusko Ministarstvo spoljnih poslova je demantovalo da se o ovom pitanju diskutovalo, a i sam ministar diplomatije Ivica Dačić je naveo da pitanje Kosova neće biti na stolu tokom samita.

Takođe, jeste tačno da je Merkel razgovarala sa Trampom telefonom i o Kosovu, ali sagovornik Srpskog telegrafa tada nije rekao samo da je bilo telefonskog razgovora, već da je u njemu Tramp „slomio Angelin rigidan stav o razgraničenju Srba i Albanaca” te da će Srbija za šest meseci dobiti sever Kosova.

Nakon samog razgovora, međutim, kako su preneli mediji, Merkel je izjavila da podržava sve razgovore koji vode ka rešenju kosovskog pitanja, ali i da je „teritorijalna celovitost kakva je sada stvorena jedna vrednost te moramo biti oprezni da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama”.
Osim što je potpuno neutemeljeno, ovakvo pisanje je i u suprotnosti sa Kodeksom novinara Srbije.
Anonimni izvori se generalno ne preporučuju osim u slučajevima kada je informacija od ogromnog značaja za javnost a nema drugog načina da se do nje dođe. Čak i tada, i naročito tada, informacija mora biti proverena iz najmanje dva nezavisna izvora koji bi mogli da je potvrde ili ospore.

Često, upotreba neimenovanih izvora informacija predstavlja samo način da izvor ili sam novinar/medij iznese netačne, nepotpune i nedovoljno proverene informacije”, navodi se u Kodeksu.

I dok ozbiljni mediji „potežu” anonimne izvore samo kada baš moraju, Srpski telegraf i drugi domaći tabloidi na njima temelje gotovo kompletno izveštavanje o političkim pitanjima.
  Manipulisanje činjenicama
„The Economist“ ne preporučuje incest
Britanski magazin „The Economist“ preporučuje incest, tvrdi sajt Nulta tačka u senzacionalisti...
  Manipulisanje činjenicama
Srpski portali o krizi u Teksasu: 40.000 kamiona već krenulo ka granici
U Sjedinjenim Američkim Državama se trenutno odvija sukob između države Teksas i saveznih vlasti...
  Dezinformacija
Goveda u Kanzasu uginula od vrućine, teoretičari zavere tvrde da ih truju da stvore glad u svetu
Video snimak na kome stotine mrtvih goveda leži pored puta, dok neko snima, teoretičarima zavere n...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika
SAD
Rusija
Donald Tramp
Vladimir Putin
Kosovo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: