raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
  Greška
Izvorni članak je objavljen 28.09.2018. (Blic sport)
Blic sport preneo izmišljenu izjavu Koline o golu na večitom derbiju
28.09.2018.    Marija Vučić    Pjerluiđi Kolina; Foto: Commons Wikimedia/ Oleg Dubina
Raspravu oko gola fudbalera Ričmonda Boaćija kojim je Crvena zvezda izjednačila u večitom derbiju odigranom u nedelju, Blic sport je juče dodatno „začinio” navodnom izjavom bivšeg sudije Pjerluiđija Koline da je gola bilo. U međuvremenu, izmenili su kompletnu vest - u novoj verziji piše da ne postoji verodostojan trag o izjavi, a ceo slučaj nazivaju „lažni Kolina”. Zamenik urednika Blic sporta Dragomir Pantović, koji je objavio vest, za Raskrikavanje navodi da je ovu dezinformaciju preuzeo sa sajta nedeljnika Afera priznajući da je pogrešio.
Blic sport navodi:
PJERLUIĐI KOLINA O SPORNOM GOLU U DERBIJU: Ovako bi presudio najbolji svetski arbitar svih vremena

Polemika se proširila i van granica naše zemlje, pa je tako pomenutu situaciju analizirao i legendarni italijanski sudija Pjerluiđi Kolina, koji je istakao kako bi presudio u pomenutoj situaciji.

- Na snimku se sve jasno vidi, čuvar mreže barem pola metra vadi loptu iz gola. Da sam ja bio sudija, takođe bih pokazao na centar - istakao je Kolina u razgovoru za italijansku radio emisiju Top Gol”. 
  1  
1
U međuvremenu je i sam Blic sport izmenio prvobitnu vest. Novi naslov je „Sinus, kosinus, gol, ili ipak nije?!”. Priznaju da izjava nije proverena, bez ikakvog daljeg objašnjenja i izvinjenja čitaocima.

Juče tokom dana, međutim, nije bilo moguće naći potvrdu da je Kolina zaista dao ovu izjavu. Iako nije isključeno da emisija „Top gol” postoji na nekoj od brojnih italijanskih radio-stanica, verodostojan trag o izjavi ne postoji, što dovodi u sumnju i osporava celu vest, koju je juče, između ostalih, preneo i Blic. U međuvremenu, dan posle lažnog Koline, stavovi predstavnika dva zaraćena kluba su i dalje suprotstavljeni i čini se da će se ta polemika još dugo nastaviti”, navodi Blic sport.

Zamenik urednika ovog portala Dragomir Pantović za Raskrikavanje kaže da mu je „dojava” stigla od čitaoca, koji mu je poslao link ka tekstu objavljenom dan pre toga na sajtu nedeljnika Afera.

Bilo je jako kasno noću, nisam dobro procenio i odlučio sam da to pustimo iako je potpuno neprovereno. Moj najveći propust je u tome što sam preneo nešto što je objavila Afera. Nije nam bila namera da produbljujemo postojeće podele, niti smo na strani Crvene zvezde. Jednostavno je nešto novinarsko proradilo, jer sam očekivao da će da se čita. Trebalo je da proverim, pogrešio sam i jako se loše osećam od juče zbog toga”, navodi Pantović.
Vest jeste objavljena pre dva dana na sajtu nedeljnika Afera, a u međuvremenu je obrisana i iz keš-memorije.

   


Podsetimo, utakmica 158. večitog derbija završena je u nedelju rezultatom 1:1, a pogodak fudbalera Zvezde Ričmonda Boaćija je i dalje predmet sporenja - da li je lopta prešla gol liniju ili ne, s obzirom na to da se sa snimka kamere ne može nedvosmisleno utvrditi šta se tačno desilo.

Sudija Danilo Grujić je priznao gol, što je revoltiralo navijače i fudbalere Partizana nakon čega je i golman crno-belih Vladimir Stojković rekao da ga je „sramota i da će se odreći srpskog pasoša”.

Blicove prvobitne navode,objavljene juče u 07:03, bez provere su preneli i drugi mediji poput Kurira, Večernjih novosti i Srbije danas.

Čitaoce je obmanuo i RTS, koji je prvobitno na svom portalu objavio naslov „Čuveni Kolina nema dilemu: gol Boaćija je regularan”, što je kasnije povukao i izmenio. Prva verzija je obrisana i iz keš-memorije, ali je ostao isti URL iz kog se može videti kako je glasio prvobitni naslov.

   


„Teško da bi Kolina tako nešto izjavio”

Da je vest lažna, posumnjali su i sami navijači što se vidi u pojedinim komentarima ispod Blicovog teksta na portalu i društvenim mrežama, a list Nedeljnik prenosi izjavu svog dopisnika iz Rima i radijskog voditelja Željka Pantelića koji ističe da ako „Top Gol” uopšte postoji, nema nikakav uticaj i slušanost.

Teško da bi Kolina tako nešto izjavio, tim pre što na radio stanicama ne pričaju čak ni o Premijer ligi, jer slabo koga interesuje, a kamoli o nekim drugim prvenstvima, pogotovo srpskim”, navodi Pantelić za Nedeljnik.
  Dezinformacija
Kurir izmislio Nejmarovu izjavu o Crvenoj zvezdi
Fudbaler francuskog PSŽ-a Nejmar je na pres-konferenciji pred večerašnju utakmicu sa Crvenom zvez...
  Lažna vest
Crowdfunding kampanja albanskih narko-dilera
Skoro nedelju dana od utakmice sa Švajcarskom, nakon koje su dvojica igrača albanskog porekla kaž...
  Pristrasnost
Kako Informerova matematika „dokazuje“ da su skoro svi Hrvati ustaše
Nakon što su pre dva dana u Splitu napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde, Informer je zaključio da ...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Afera
 Kurir
 Večernje novosti
 Srbijadanas.com
Blic sport
Fudbal
Pjerluiđi Kolina
Večiti derbi
Crvena zvezda
Partizan
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: