raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Poverenik pokrenuo postupak zbog biometrijske fotografije objavljene na tviteru
02.11.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Služba Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenula je postupak nadzora u Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog objavljivanja biometrijske fotografije Marka Dragoslavića na društvenoj mreži tviter.
„Služba Poverenika je i pre prijema vaše predstavke pokrenula nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti ličnih podataka od strane MUP-a“, stoji u odgovoru na prijavu koje je od ove institucije dobio Marko Dragoslavić.

Nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti ličnih podataka pokrenut je i u KBC Zvezdara zbog objavljivanja zdravstvenih podataka u listu Informer i to nakon incidenta koji je Dragoslavić u novembru prošle godine imao sa direktorom KBC Zvezdara Petrom Svorcan.

Tada je u Informeru objavljeno „svedočenje“ anonimnog lekara KBC Zvezdara da Dragoslavić „ima dijagnozu“.

Podsetimo, fotografija iz lične karte Marka Dragoslavića načinjena u MUP-u, završila je na tviteru kada ju je objavio korisnik ove socijalne mreže čiji nalog izgleda kao „bot” profil - stranački angažovani profil koji širi propagandu po mrežama i napada opoziciju.

Namera objavljivanja fotografije bila je da se razotkrije da dvadesetšestogodišnji Dragoslavić stoji iza drugog, takođe anonimnog profila, poznatog na tviteru kao Operativac iz Zemuna na kome se uglavnom kritikuju potezi vlasti. „Evo je ona dežurna budala opozicije, Operativac iz Zemuna“ glasio je tvit objavljen uz sliku. Dragoslavić je slučaj prijavio MUP-u i podneo žalbu Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću zbog zloupotrebe njegovih ličnih podataka.

Fotografija na ličnoj karti koju je Dragoslavić pokazao novinarima Raskrikavanja identična je onoj objavljenoj na tviteru.

„Ovakva fotografija se slika u MUP-u. Čak nije ni skenirana, pa stavljena na tviter, nego je direktno izvučena iz sistema“, rekao je Dragoslavić za Raskrikavanje i dodao da mu dokumenta nikada nisu ukradena, te da nije bilo druge mogućnosti da neko dođe do fotografije iz njegove lične karte.

Celu priču možete pročitati ovde.
  Neutemeljeno
Poverenik Šabić opet na udaru Informera
Čim krije podatke, onda je proneverio novac - tvrdi Informer u najnovijem broju prenoseći saopšte...
  Manipulisanje činjenicama
Poverenik pod paljbom Ministarstva i tabloida zbog aplikacije “Izabrani doktor”
Nakon što je Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio građane da do da...
  Vest
Dan slobode medija - siromašni novinari i urušeni mediji
Na Međunarodni dan slobode medija udruženja novinara podsećaju na katastrofalan položaj novinars...
Rodoljub Šabić
podaci o ličnosti
Ministarstvo unutrašnjih poslova
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: