raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Savet za štampu: Javna opomena portalu Glas zapadne Srbije
13.02.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Facebook / Savet za štampu
Komisija za žalbe Saveta za štampu donela je odluku da portalu Glas zapadne Srbije uputi javnu opomenu zbog teksta “Ovi novinari su pratili Instagram maloletnog deteta”, a u kome se tvrdi da je redakcija Ozon press u tekstovima o odmoru gradonačelnika Čačka koristila fotografije njegovog maloletnog sina. Kako je komisija Saveta odlučila portal Glas zapadne Srbije prekršio je istinitost izveštavanja i novinarsku pažnju.
Novinar portala OzonPress Nebojša Jovanović je podneo žalbu Savetu zbog teksta i komentara čitalaca, navodeći u žalbi da je tekst objavljen kao “odbrana lika i dela gradonačelnika Čačka, čime se u poslednje vreme aktivno bavi vlasnik portala GZS, i reakcija na tekst „Gradonačelnik na odmoru u Švajcarskoj“, koji je objavio portal OzonPress. U tom tekstu objavljena je i fotografija za koju GZS tvrdi da potiče sa Instagram naloga maloletnog sina gradonačelnika Čačka”, navodi se u žalbi.

Jovanović tvrdi da fotografija potiče sa Instagram naloga starijeg sina gradonačelnika, koji je punoletan, što su i objavili u narednom tekstu

Glavni i odgovorni urednik “Glasa zapadne Srbije” Gvozden Nikolić naveo je u odgovoru da nije normalno pratiti tuđu decu, pa čak ni njihove profile, a da je Komisija instrumentalizovana i da radi po dvostrukim aršinima. Komisija je ocenila da je Kodeks novinara prekršen zamenom teza i manipulacijom, budući da je Jovanović u tekstu optužen za praćenje naloga maloletnog deteta, kao i brojnim komentarima koji sadrže neosnovane optužbe i uvrede, a koje je redakcija objavila uprkos svojim pravilima.

Sa druge strane, i Nikolić se žalio na Ozon press zbog objavljivanja komentara čitalaca u kome se Nikolić optužuje da u kafani priča kako podvodi novinarke svog portala zbog čega je Komisija Saveta za štampu donela i odluku da je portal OzonPres prekršio Kodeks objavljivanjem komentara čitalaca. U odgovoru na žalbu, urednik “OzonPresa” Stojan Marković naveo je, između ostalog, da je opšte poznato da komentari čitalaca ne odražavaju stav redakcije, kao i da neko ko se bavi javnim poslom, kao što je Nikolić, može da bude izložen kritici i oceni javnosti. Komentar je potom i uklonjen sa sajta.

Savetu za štampu obratio se i Božidar Vuksanović zbog teksta na portalu Tpknews.com u kom se on spominje kao sin petrovačkog funkcionera SNS koji je pušten iz pritvora zbog intervencije “iz vrha petrovačkih naprednjaka”. Vuksanovićev advokat se žalio zbog otkrivanja identiteta, komentara sa govorom mržnje i zbog uskraćivanja prava na odgovor.

Administrator portala je u odgovoru na žalbu rekao da su informacije koje su objavili dobili od policije, kao i da su, kada su tražili izjavu “druge strane” dobijali samo pretnje.

Članovi komisije su doneli odluku da je izveštavanje o ovom slučaju od javnog značaja i da Kodeks nije prekršen, jer imaju razloga da veruju da su novinari dobili dokaze od policije. Portalu takođe nakon objavljivanja teksta nije stigao nikakav demanti.

Direktor Sandžak televizije Salahudin Fetić smatrao je da je list Danas prekršio Kodeks navodeći da je u tekstu “Krivična protiv Zukorlića” ta televizija predstavljena u “jako negativnom kontekstu”, jer je autorka navela da je Zukorlić govorio na “svojoj Sandžak televiziji”. Ističući da Zukorlić nije vlasnik televizije, Fetić je smatrao da je prekršena istinitost izveštavanja.

Urednik lista Danas Dragoljub Petrović je u odgovoru na žalbu istakao da televizija Sandžak nije spominjana u negativnom kontekstu, niti su se bavili vlasničkom strukturom, a Komisija je zaključila da prekršaja Kodeksa nema i da to što je, kako je navedeno i na sajtu te televizije, Muamer Zukorlić njen osnivač, dozvoljava novinarki da oceni da je on gostovao na „svojoj“ televiziji.

Advokati pevačice Ane Sević podneli su žalbu Savetu za štampu zbog informacija objavljenih u Kuriru. Ovaj tabloid je prekršio četiri tačke Kodeksa: istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i poštovanje privatnosti.
  Vest
Više medija prekršilo Kodeks tekstovima o članu SNS-a iz Niša
Na jučerašnjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu petnaest žalbi je bilo predmet raspra...
  Vest
Savet za štampu sat i po raspravljao o žalbama Vojina Rakića
Na poslednjoj održanoj sednici Komisije za žalbe, Saveta za štampu, njenih deset članova diskuto...
  Vest
Savet za štampu: Informer prekršio Kodeks, o nova.rs i N1 mišljenja podeljena
Na poslednjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu jedanaest članova ovog tela odlučivalo ...
Savet za štampu
mediji
Kodeks novinara Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: