raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Javne opomene za E-pancevo, Palež, Republiku, Tabloid…
09.04.2019.    Marija Vučić    Foto: Pixabay/moritz320
Zbog nepoštovanja privatnosti, novinarske neodgovornosti, neistinitog izveštavanja i drugih prekšaja Kodeksa novinara, Komisija za žalbe Saveta za štampu izrekla je nekoliko javnih opomena - obrenovačkom listu Palež, portalima E-pancevo.rs i Republika.rs i magazinu Tabloid.
Četiri javne opomene je dobio portal e-pancevo.rs, zbog četiri teksta objavljenih u okviru kampanje protiv novinara portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića.

U tekstovima koji su usledili kao reakcija na njegov govor na jednom od protesta „1 od 5 miliona“ u Pančevu, novinar je nazivan smradom, licemerom, poltronom, kafanskim besposličarem, a čitani su i na RTV Pančevo.

Tekstovima su prekršena poglavlja Kodeksa koja se odnose na istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, poštovanje privatnosti i novinarsku pažnju.

„Komisija posebno ističe da se do sada retko sretala sa ovako drastičnim prekršajima profesionalnih i etičkih pravila, budući da je portal iz dana u dan objavljivao tekstove gotovo identičnog sadržaja, ponavljajući neshvatljivo uvredljive kvalifikacije na račun Živkovića. Portal se, prilikom objavljivanja tih tekstova nije rukovodio nikakvim profesionalnim razlozima, niti željom da o bilo čemu informiše svoje čitoce, već isključivo time da na svaki način uvredi, diskredituje i ponizi čoveka o kome piše“, navodi se u odluci Komisije.

Prema podacima Kešformisanja, baze projektnog sufinansiranja u Srbiji koju je Raskrikavanje nedavno objavilo, portal E-pancevo tokom 2018. godine dobio je 8,2 miliona dinara u Pančevu, Opovu, Kovinu i Kovačici.

Profesionalnih smernica se ni ovog puta nije pridržavao ni obrenovački list Palež, jedan od čestih prekršilaca Kodeksa novinara Srbije. U tekstu „Lažomer, Cenzolovka, Mišolovka, Rokfeleri…“ Komisija je ustanovila da je neistinita tvrdnja da portal Istinomer nije registrovan, a ustanovljeno je i da je povređeno pravo na privatnost i dostojanstvo novinarke Jasmine Prodanović.

„O novinarki je objavljeno više uvredljivih spekulacija (...) a privatnost joj je narušena i time što su u tekstu objavljeni njeni lični podaci - broj telefona i mejl adresa“, stoji u obrazloženju.

Komisija podseća i da je ovo peta javna opomena ovom listu za nešto više od godinu dana, a „sve opomene su se odnosile na tekstove u kojima se redakcija obračunava sa neistomišljenicima, sa namerom da ih diskredituje“.

Magazin Tabloid je prekršio tačke kodeksa koje se odnose na odgovornost novinara i istinitost, tekstom „Kome je Vučić poveravao prodaju javnih preduzeća - pilot u niskom letu“.

U tekstu se iznose tvrdnje da je Velibor Vukašinović, bivši direktor JAT-a „potpisao ugovor o prodaji JAT-a“, da je „lažni pilot“, da je „obavljao prljav posao za Vučića“, Da se „formalno razveo od supruge da bi opravdao kupovinu više stanova“.

Komisija je ustanovila da Vukašinović nije pozvan pre objavljivanja teksta i nije mu omogućeno da da svoju stranu priče, kao i da su ove ozbiljne optužbe (Komisija nije ulazila u istinitost tvrdnji) na njegov račun zapravo spekulacije nepotkrepljene dokazima.

Javnu opomenu je dobio i portal Srpskog telegrafa, Republika.rs, jer je u seriji tekstova prekršio tačku koja se odnosi na odgovornost novinara, odnosno obavezu poštovanja pretpostavke nebinosti.

Tekstovi se bave „prljavim poslovima kontroverznog biznismena Vladimira Vrbaškog“, i u njima se Vrbaški direktno proglašava odgovornim za određena krivična dela „iako ta krivica nije utvrđena na sudu - naprotiv, tužilaštvo je još 2015. godine odlučilo da nema osnova za krivično gonjenje“.
  Analiza
„Krvavi pir“ - nekima klikovi, nekima traume. Gde su sve mediji grešili ove nedelje?
„Slikaju mrlje krvi, uzimaju izjave od komšija, ne znam da li je ostao još neko u Duboni ili Mal...
  Analiza
Vučićević pravda intervju sa silovateljem poredeći Informer i BBC. Evo zašto to nema nikakvog smisla.
Informerov intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem doveo je do velikog protesta i...
  Vest
Više medija prekršilo Kodeks tekstovima o članu SNS-a iz Niša
Na jučerašnjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu petnaest žalbi je bilo predmet raspra...
Kodeks novinara Srbije
Palež
Republika.rs
Tabloid
E-pancevo
Komisija za žalbe
Savet za štampu
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: