raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Puna propagandna gotovost
29.05.2019.    Marija Vučić, Vesna Radojević    Kosovska policija; Foto: Insajderi.com
Jesmo li u ratu ili ne - pitanje je koje su juče postavljali brojni građani koji su u panici slušali o „upadu Albanaca na sever Kosova“ i gledali slike kolone vojnih vozila koji su krenuli put Kosova iz kasarne u Kraljevu. „Vučić naredio punu borbenu gotovost“ vrištali su svi portali. Današnje Večernje novosti pišu da je region bio na „ivici oružanog sukoba“. Informer piše da je „Šiptare oterao MIG-29“ uz fotografiju pogrešnog aviona, a Srpski telegraf da je Putin urgirao. Šta se tačno dogodilo juče na Kosovu i da li su posledica svega samo uplašeni građani?
Kako je juče pisao KRIK, rezultat policijske akcije koja je juče rano ujutru uz zvuke sirena za uzbunu sprovedena u više opština Kosova, uhapšeno je 19 pripadnika policije. Uhapšeni policajci među kojima je 11 Srba i po četiri Albanca i Bošnjaka su suspendovani, a prilikom hapšenja zaplenjeno je oružje, tehnička oprema i novac. Oni se sumnjiče za organizovani kriminal, krijumčarenje robe, zloupotrebu službenog položaja, kao i primanje i davanje mita.

Reakcije srpskih zvaničnika juče prepodne bile su prilične jasne. Dok se premijerka Vlade Ana Brnabić nije oglašavala, Vučić je jasno rekao: „Ako dođe do eskalacije sukoba, ako dođe do daljih napada na srpski narod, na srpski živalj, sve što mogu da vam kažem – Srbija će pobediti“.

U međuvremenu je naređena puna borbena gotovost, a oko 14 sati je kolona vojnih vozila iz kasarne u Kraljevu krenula put Raške.

Samo par sati kasnije Vučić je negirao da je pominjao vojnu intervenciju.
   
U međuvremenu stiglo je i saopštenje iz KFOR-a u kome se navodi da su srpski zvaničnici znali za policijsku akciju, te da za njih to nije bilo iznenađenje. To svakako potvrđuje i svojevrsna najava akcije od samog predsednika Srbije koji je nekoliko dana ranije rekao da ROSU spremaju upad na sever Kosova i hapšenje desetina lokalnih Srba.

Ako je akcija zaista bila profesionalno planirana, kako je moguće da informacije procure bez obzira u koju svrhu i do koga, pita se urednica portala Kossev iz Kosovske Mitrovice Tatjana Lazarević dodajući da to svakako baca senku i na profesionalnost i na dobronamernost čitave akcije.

„Dok sa jedne strane postoji jasna indicija i potvrda da se radilo o striktno policijskoj akciji protiv organizovanog kriminala, sa druge postoji i jasna percepcija kod lokalnog stanovništva da ona nije bila samo policijska, već i politički obojena, posebno uz ono što su iz Beograda i Prištine saopštavali i kako su sinhrono delovali“, objašnjava ova novinarka.

U toj sinhronizovanoj akciji, ističe Lazarević, aktivno su učestvovali i režimski mediji, odnosno „redakcije za propagandu“ čiji je cilj bio da se pojača doživljaj nasilja i navede na dalje nasilje.

Da je reč o koordinisanom širenju panike i defetizma od strane državnog vrha i pojedinih medija, smatra i analitičar Cvijetin Milivojević. Za Raskrikavanje navodi da je akcija „Aleksandru Vučiću legla kao kec na deset“ kako bi njome „pripretio“ građanima u maniru - svi koji su protiv mog plana za Kosovo, oni su za rat.

„Akcija mu je poslužila da nam poruči - eto vidite šta se dešava, ovo nije ništa u odnosu na ono što će se desiti ako slučajno ne prihvatite moj neviđeni plan. Imam utisak da ga je neko iz Brisela ili Prištine „častio“ ovom akcijom da pokaže kako je on u pravu, kako je sledeća stvar Oluja, etničko čišćenje i slično. Kao da neko radi za njega“, navodi Milivojević.

Zapaljiva retorika

Tabloidi su o ovoj akciji izvestili koristeći zapaljive i bombastične naslove, govoreći o „albanskom teroru“ i „divljanju“, dok Alo piše da je „200 albanskih terorista orgijalo po severu KiM“.

Sve je, pišu, izgledalo kao ratno stanje, a neke od najčešćih tvrdnji su da su policajci upadali u kuće Srba, vezivali ih, tukli kundacima žene, decu i starije, da su koristili suzavac i bojevu municiju, da su prebili stotinu „golorukih ljudi“, a povredili oko 150.

ROSU više ne postoji

To koliko su mediji neprecizni u svom izveštavanju govori i podatak da se više ne koristi naziv ROSU za specijalne kosovske jedinice.

Ta policijska formacija je rasformirana, a njen novi naziv je Specijalna operativna jedinica (NjSO - Njësia Speciale Operative).
Šta se tačno dogodilo ni Tatjana Lazarević nije mogla da precizira upravo zbog toga što je tokom jučerašnjeg dana, kako kaže, bilo teško dobiti zvanične potvrde obilja informacija.

„Na osnovu svega što smo iz više izvora dobili, kao i dalje nepotvrđene informacije, kritično je bilo u Zubinom Potoku i tu ne mogu da isključim mogućnost prekomerne upotrebe sile i prekoračenja profesionalnog ponašanja (...) Postoje svedočenja u upadu u kuće, grubom ponašanju i uništavanju imovine“, kaže Lazarević napominjući da mediji ipak ne smeju da koriste zapaljivu retoriku, naročito kada izveštavaju o krizi.

Ona objašnjava i da je fraza „upad na sever Kosova“ koju mediji obilato koriste takođe vrlo problematična imajući na umu osetljive međuetničke odnose koji zahtevaju precizna tumačenja.

„Ne zaboravite da iz sećanja i života nije još uvek izbledela slika kod jednih i drugih o arheneprijateljima koji se vekovima tuku za teritoriju, naprotiv, ne sećam se bilo kakve ozbiljne inicijative da se ovom problemu priđe iz drugačijeg ugla. Otuda se sumanute formulacije „upad na sever“ lako primaju u javnom mnjenju“, kaže Lazarević dodajući da specijalne policijske jedinice ne moraju da imaju posebnu dozvolu lokalnog rukovodstva za ulazak na sever, za razliku od Kosovskih bezbednosnih snaga kojima je za to potrebna eksplicitna dozvola NATO-a/ KFOR-a i saglasnost gradonačelnika.
  Lažna vest
Tabloidi manipulišući starim snimkom targetiraju novinare televizije Nova S
U tabloidima i na društvenim mrežama trenutno je viralan snimak dela večernjeg Dnevnika televizij...
  Lažna vest
Zlostavljana žena u domu za stare u Peći NIJE Srpkinja
Snimak u kome medicinska sestra više puta šamara stariju ženu, drži je za ruke i smeje joj se, o...
  Analiza
Kriza na Kosovu: Obostrano propagandno potpirivanje vatre
Čitajući izveštaje domaćih tabloida o sukobima na Kosovu poslednjih dana, može se saznati da su...
Kosovo
Kosovska policija
Rat
Kosovska Mitrovica
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: