raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Greška
Izvorni članak je objavljen 09.01.2018. (Insajder)
Nije zastarela optužnica protiv Mire Marković
09.01.2018.    Marija Vučić    Foto: Vimeo printscreen/ Phil Rees
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je priču o tome kako je zastareo deo optužnice za malverzacije pri dodeli državnih stanova, na kojoj se između ostalih nalazi i Mirjana Marković. Iako u tekstu stoji da je ona i dalje na optužnici, a da se deo koji je zastareo odnosi na druge optužene, više medija je pogrešno prenelo da je upravo protiv nje zastarela optužnica, a pojedini su ukazali i na mogućnost da se udovica Slobodana Miloševića vraća u Srbiju.
Insajder je u naslovu naveo da je “zastarela jedina optužnica protiv Mirjane Marković”, u naslovnom bloku Informera stoji "MIRA MARKOVIĆ SE VRAĆA U SRBIJU? Optužnica protiv nje zastarela u DECEMBRU!", dok Alo piše "POSLE 15 GODINA Mira Marković se vraća kući?"

Ipak, već u prvoj rečenici tekstova na ovim portalima stoji da se radi o “delu optužnice”, a ne celoj optužnici, kako se može zaključiti iz naslova.

U tekstu CINS-a stoji da je na optužnici 12 osoba, među kojima i Mira Marković.

Viši sud je mesecima opominjao Više tužilaštvo da ispravi greške u novčanim iznosima koji se navode u optužnici, kako piše CINS, da bi taj deo optužnice zastareo u decembru 2017. godine.

Iako se na početku CINS-ovog teksta ne može odmah razumeti da li se zastara odnosi i na Mirjanu Marković, kasnije u tekstu se jasno kaže da su zastarevanjem obuhvaćena trojica nekadašnjih službenika Opštine Novi Beograd, čime je za njih obustavljeno krivično gonjenje.

Međutim, ne i za Miru Marković: u tekstu čitalac saznaje da je ona ostala na optužnici, zajedno sa još trojicom nekadašnjih visokih državnih funkcionera i nekadašnjih funkcionera Diposa.

Inače, tekstovi na sajtovima Informera, Aloa i Insajdera su gotovo identični tekstu agencije Beta, koja je, pak, tekst ispravno naslovila sa “CINS: Deo optužnice na kojoj je i Mira Marković zastareo u decembru”.

Ažurirano 09.01.2018. (16:42): Nakon objavljivanja teksta na sajtu Raskrikavanja portal Insajder je izmenio svoj tekst i izvinio se čitaocima zbog greške.


  Vest
CINS: SNS botovi imali pristup Kuriru i Espresu
Aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), poznatiji kao „botovi", donedavno su kroz jedn...
  Vest
SNS dobio na poklon prostorije vredne više od 1,3 miliona evra
Vlasnik Radio televizije Trstenik i odbornik SNS-a u Kruševcu Velibor Jovanović poklonio je Srpsko...
  Pristrasnost
Srpski telegraf nas ubeđuje da je najbolje da Vučić vlada doživotno
Zamislite scenu: hiljade siromašnih i gladnih stoji u redovima čekajući hranu, ljudi cvokoću u h...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Alo
CINS
Mirjana Marković
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: