raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 27.06.2019. (Informer)
Forin polisi o Srbiji kao zamorčetu Kine, Informer kaže - ekonomski partner
27.06.2019.    Marija Vučić    Foto: Flickr/ Jeffrey Meyer
„Ameri u panici - Kinezi preko Srbije špijuniraju Zapad“, piše Informer u broju od srede prenoseći analizu magazina Forin polisi, tvrdeći da je Zapad u panici od nas i Kineza čija kompanija Huavei instalira kamere po ulicama Srbije. Informer je, međutim, iz analize Forin polisija potpuno izostavio kritičke delove teksta o tome da autoritarna vlast u Srbiji ovaj sistem nadzora i softvera za prepoznavanje lica može da zloupotrebi za žestoko kršenje privatnosti i pritisak na političke neistomišljenike.
Informer piše da je „Stejt Dipartment upao u paranoju“ i da je „u frci“ zbog straha da bi Kina preko Srbije mogla da špijunira kompletnu Evropu.

„U najnovijoj analizi magazina Forin polisi koji je blizak vladajućim strukturama u Vašingtonu, ocenjuje se da bi naša zemlja mogla da posluži Pekingu kao strateška tačka iz koje bi zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji mogli da kontrolišu čitav Stari kontinent... “, piše Informer.

Tabloid citira samo vrlo odabrane delove teksta ovog magazina.
   


Poentu Informerovog teksta - da je saradnja sa Kinom „trn u oku Amerima“ - tabloid dokazuje preko izjava svojih analitičara, između ostalog i bivšeg obaveštajca Božidara Spasića, redovnog sagovornika tabloida. Suština njihovih izjava jeste da Zapad doživljava Kinu kao pretnju, i da im smetaju dobri odnosi koje Srbija ima sa ovom zemljom, „ali da svojim kompanijama i uticajem ne mogu naškoditi dobrom ekonomskom partnerstvu Srbije i Kine“.

Informer međutim izbegava da prenese ono što je suština teksta Forin polisija - da je Huavei tehnologija na ulicama Srbije potencijalno veoma opasna i to za građane.

Šta zapravo stoji u tekstu Forin polisija?

Tekst „Veliki brat dolazi u Beograd“ autor Bojan Stojkovski počinje podsećanjem na slučaj Marka Milićeva koji je 2014. godine kantrimenom pregazio mladića u Beogradu i potom pobegao u Kinu. Za razliku od vlasti u Srbiji, Kinezi su uspeli da ga uhapse u roku od tri dana upravo zahvaljujući svojoj tehnologiji.

„Ovo je impresioniralo organe u Srbiji koji su i dalje koristili analognu opremu za nadzor sa ograničenim tehničkim kapacitetima, za razliku od njihovih kolega iz Kine“, piše Forin polisi.

Taj događaj je, podseća magazin, avgusta prošle godine uzet kao studija slučaja u tekstu na sajtu Huaveija o projektu „Bezbedan grad“ čiji je cilj da se Beograd učini sigurnijim i brže pronađu počinioci krivičnih dela. U njemu se prilično detaljno opisuje tehnologija koja će se koristiti, i navodi se da je do tog momenta postavljeno prvih 100 od 1.000 kamera koliko će ih, u naredne dve godine prema najavama Nebojše Stefanovića, biti na 800 lokacija u gradu.

Na opasnost da će to biti zloupotrebljeno za narušavanje privatnosti, prva je upozorila Share fondacija marta 2019. godine, nakon čega je Huavei povukao tekst, a policija odbila javnosti da dostavi informacije o ovim tehnologijama, označaivši ih kao „tajne“.

Ono što Informer ne citira, a što Forin polisi ističe kao ključno jeste opravdan strah da će pomenuti sistem nadzora zapravo biti zloupotrebljen za političke ciljeve.

„U Evropi i Severnoj Americi, jedna od najvećih bojazni u vezi Huavei tehnologijom je što ona može biti iskorišćena za jačanje autokratskih sistema - i upravo to je ono što bi ovakav sistem nadzora proizveo u Srbiji. U trenutnoj političkoj klimi Srbije, umesto da se osećaju bezbednima, građani bi bili uplašeni. Srbija je postala neka vrsta zamorčeta: preko njenog slučaja se testira na koji bi način druge zemlje mogle da se nose sa sličnim izazovima“, piše Forin polisi i dodaje da se ovaj projekat već sprovodi u zemljama poput Malte, Turske, Rusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kazahstana.

Autor podseća da su zbog nedostatka medijskih sloboda, rastućih autokratskih tendencija, ugrožavanja vladavine prava i visoke stope korupcije, u Srbiji mesecima unazad organizovani protesti tokom kojih je na hiljade građana svake subote šetalo ulicama.

Vučić je, stoji u tekstu, sam umanjivao značaj ovih protesta tvrdeći da je njihov broj mnogo manji nego što se tvrdi, a čak su korišćeni i dronovi da se navodno dokaže da je više onih koji dolaze na kontramitinge nego na proteste opozicije.

„Sa Huavei tehnologijom za nadzor na raspolaganju, Vučić sada to može i sam. Sa strateški raspoređenim kamerama i sistemima za prepoznavanje lica, policija u Srbiji bi mogla da ima prilično dobru predstavu ne samo o broju demonstranata, već i njihovim identitetima. Takav sistem bi mogao da izloži građane Srbije brojnim rizicima“, navodi se u tekstu.

Forin Polisi citira i Bojana Perkova iz Share fondacije koji navodi da tehnologija za prepoznavanje lica potencijalno zadire u privatnost, s obzirom da prikuplja velike količine biometrijskih podataka koji vrlo lako mogu biti zloupotrebljeni.

Nema boljeg mesta u Evropi, nastavlja Bojan Stojkovski, od Balkana, za probno korišćenje ovakvih kineskih tehnologija, upravo zbog „labave“ zakonske regulative koja omogućava kineskim kompanijama da razvijaju taj biznis.

Ipak, pitanje koje najviše brine, piše Forin polisi, jeste: ako balkanske vlade postanu suviše zavisne od kineske tehnologije zahvaljujući kojoj čuvaju svoju moć, šta će Peking od njih tražiti zauzvrat?

„Huaveijev pilot-projekat u Srbiji bi mogao da bude poligon za njegove planove u Evropi, koji uključuju primenu 5G tehnologija čemu se SAD i EU žestoko protive. Invazivnost ovakve nadzorne tehnologije bi takođe mogla da znači da će kineska nacionalna obaveštajna mreža postati internacionalna. U tom slučaju, Srbija bi mogla da služi kao odskočna daska u naporima Kine da ostvari tehnološku dominaciju i širenje uticaja na Evropu“, zaključuje Forin polisi.
  Vest
Novi „bot“ nalozi SNS-a u akciji za vreme pandemije
Iako je, kako je Raskrikavanje već pisalo, Tviter nedavno uklonio više od 8.500 naloga koji su pro...
  Dezinformacija
Ne, Kinezi nisu izgradili bolnicu za dva dana i ne, nema dokaza da je koronavirus potekao iz laboratorije
Dok se u najnovijem broju Informera na naslovnoj strani tvrdi da je koronavirus izašao iz laborator...
  Teorija zavere
Teorije zavere oko korona virusa šire se kao zaraza
Korona virus je nastao u laboratoriji i pušten je namerno kako bi oslabio kinesku ekonomiju, prenel...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Alo
Kina
Forin polisi
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: