raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Savet za štampu: E-pančevo ugrožava bezbednost Nenada Živkovića
05.07.2019.    Marija Vučić    Nenad Živković; Foto: N1 screenshot
Pančevački prorežimski portal e-pančevo dobio je čak pet javnih opomena od Saveta za štampu zbog niza tekstova u kojima se iznose brojne optužbe i uvrede na račun novinara Nenada Živkovića. Savet ističe da je u pitanju nastavak kampanje protiv njega kojom mu se ugrožava bezbednost, te pozivaju nadležne da reaguju. Javnu opomenu je dobio i obrenovački list Novi Palež.
Ažurirano: 9.7.2019.

E-pančevo je objavilo pet tekstova o Živkoviću: „Sramotno je Nenada Živkovića predstavljati kao novinara“, „Smehotresno: ‘Hajka na Živkovića, a nigde odgovora odakle pare!“ i tri dela teksta pod naslovom „Živković je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije“.

U njima se novinar optužuje da je „sredstvo za ustaške obračune sa Srbijom“, „da je angažovan da poveća svoj destruktivni aktivizam kada Srbi stradaju na Kosovu i Metohiji“, zatim da je „lažni novinar, profesionalni opozicionar, promoter nasilja, opsesivni materijalista, učenik špijuna”…

Iz Komisije podsećaju da ovo nije prvi put da pomenuti portal objavljuje tekstove u kojima „ponavlja neshvatljivo uvredljive kvalifikacije“.

„Reč je o nezabeleženom, gotovo neprekidnom, pozivanju na linč osobe koja ima različita politička uverenja od onih koje zastupa redakcija portala. Zbog toga je ovakav način ponašanja redakcija ne samo nedopustiv sa profesionalnog i moralnog stanovišta, već i veoma opasan po bezbednost Nenada Živkovića“, navodi Komisija.

Kako kažu, očekuju da će ovim povodom reagovati i nadležni organi zaduženi za bezbednost novinara, „budući da ovaj slučaj uveliko prevazilazi svaku raspravu o poštovanju novinarskih standarda“.

Ovaj portal, inače poznat po kampanjama koje vodi protiv neistomišljenika vlasti, prema podacima Kešformisanja, baze projektnog sufinansiranja u Srbiji koju je Raskrikavanje nedavno objavilo, tokom 2018. godine dobio je 8,2 miliona dinara u Pančevu, Opovu, Kovinu i Kovačici.

Javnu opomenu dobio je i list Novi Palež iz Obrenovca zbog teksta „Lakićevićka i Jovanović brukaju Lazarevac“, zbog ništa manje skandaloznog načina izveštavanja.

Naime, tekst potpisuje „Grupa radnika RB Kolubara“ i u njemu stoji da se zaposlena u rudarskom basenu, izvesna Vesna Lakićević, „uvlačila nekom šefu ili direktoru“, „isterala ženu koja je radila na njenom radnom mestu“, „dolazila na posao kad je htela, odlazila kad joj se prohte“, da je varala i krala, da je „lažna samohrana majka“, „drska ženturača“...

Komisija ocenjuje da je autentičnost ovog pisma upitna, ali da je redakcija svakako odgovorna i za pisma koja objavljuje.

„Dopis je objavljen bez ikakve ograde ili pokušaja da se bilo šta proveri, iako je uvredljiv i sadrži i ozbiljne optužbe za „mućkanje“ i krađu, bez ijednog dokaza (...) Cilj teksta nesumnjivo je bio da se ona diskredituje i uvredi, a ne da se javnost o bilo čemu izvesti, što bi trebalo da je osnovni zadatak novinara“, navodi Komisija.

Ispravka: U tekstu je prvobitno stajalo da je firma OpenView DOO u protekle dve godine inkasirala preko 15,7 dinara što preko portala e-pančevo, što preko svog drugog portala e-podunavlje. Portal e-pančevo je u vlasništvu firme OpenView od januara 2019. godine, a pre toga je njen vlasnik bila firma Jasno i glasno DOO.
  Vest
Više medija prekršilo Kodeks tekstovima o članu SNS-a iz Niša
Na jučerašnjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu petnaest žalbi je bilo predmet raspra...
  Vest
Savet za štampu sat i po raspravljao o žalbama Vojina Rakića
Na poslednjoj održanoj sednici Komisije za žalbe, Saveta za štampu, njenih deset članova diskuto...
  Vest
Savet za štampu: Informer prekršio Kodeks, o nova.rs i N1 mišljenja podeljena
Na poslednjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu jedanaest članova ovog tela odlučivalo ...
Savet za štampu
Kodeks novinara Srbije
E-pančevo
Novi Palež
Nenad Živković
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: