raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Stefanović: Đilas neće biti uhapšen jer su ugovore potpisivali njegovi direktori
28.08.2019.    Vesna Radojević    Foto: KRIK
Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je nakon hapšenja dvoje zaposlenih u Radio televiziji Srbije (RTS) i direktora „Dajrekt medije“ Jovana Stojanovića da je blizu 6 miliona evra završilo u „privatnim džepovima“ kao rezultat desetogodišnje saradnje javnog servisa i ove nekadašnje firme Dragana Đilasa.
Stefanović je objasnio da su RTS i „Dajrekt medija“ zaključivali ugovore po kojima je ovoj firmi omogućeno da ispod cene kupi reklamne sekunde na javnom servisu. Te sekunde je „Dajrekt medija“ zatim prodavala svojim klijentima koji su se reklamirali na javnom servisu.

Naime, „Dajrekt medija“ je, po rečima Stefanovića, u periodu od 2009. do 2018. godine dobijala popuste na cenu emitovanja reklama, ali je određeni broj sekundi na javnom servisu dobijala i besplatno. Popusti su se odnosili na reklame za vreme prenosa utakmica Lige šampiona i Lige Evrope, kao i prikazivanja serija „Nepobedivo srce" i „Moj rođak sa sela 2".

Ministar je rekao da „Dajrekt medija“ nije ispunila ugovorne obaveze na osnovu kojih je dobila popuste, a da im uprkos tome RTS nije ukinuo te privilegije. „Dakle, ovo je primer kako se posluje. Dobijete popust na osnovu laži, a onda taj popust naplatite svojim klijentima, a RTS štetuje jer je za tih deset godina mogao da proda reklamni prostor nekom drugom, skuplje“.

Kako je naveo, ovo je jedan od primera kako su predstavnici bivše vlasti imali poslove sa državom kojim su se bogatili.

Stefanović je, podsetimo, još pre mesec dana pričao o istrazi koja je prethodila današnjem hapšenju rekavši da su „Đilas i njegovi zaposleni zajedno sa tadašnjim delom rukovodstva RTS učestvovali u ozbiljnoj korupciji vezano za kupovinu i prodaju sekundi različitih televizijskih emisija po uslovima koji nisu bili predviđeni zakonom".

Na pitanje novinarke Raskrikavanja zašto je bio uključen u istragu koja se vodila o poslovima bivše firme svog političkog protivnika, Stefanović je to negirao.

„Nisam bio uključen u istragu, prosto sam znao da ona postoji“, kazao je Stefanović.

Stefanović je na pitanje da li će se istraga proširiti i na Đilasa s obzirom da je veliki deo konferencije za medije bio posvećen upravo njemu, ipak rekao je da nema razloga da Đilas bude uhapšen.

„Zašto bi on bio uhapšen kada su to potpisivali njegovi direktori? On je ovlastio te ljude da potpisuju ugovore u njegovo ime, a novac je na kraju završio na računima njegovih firmi“.
Ministar citirao KRIK-ova istraživanja

Na konferenciji za novinare Stefanović je citirao delove istraživanja KRIK-a o imovini Dragana Đilasa rekavši da su istraživački novinari došli do podataka da je pre nego što je ušao u politiku, Đilas imao tri preduzeća u Češkoj. U razgovorima sa novinarima, kazao je Stefanović, Đilas je priznao da je imao više od 20 miliona evra profita.


Podsetimo, danas su uhapšeni direktor „Dajrekt medije” Jovan Stojanović i dvoje zaposlenih RTS-a.

Đilas je rekao danas da je zasnovano na lažnim optužbama i izvedeno po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je bio vlasnik firme „Dajrekt medija” do aprila 2014. godine kada ju je prodao za 17,7 miliona evra. Kupac nije poznat budući da je krajnje vlasništvo skriveno iza osam kompanija registrovanih u više ofšor lokacija.

Detaljnije o tome pročitajte u Đilasovom profilu u bazi imovine političara ovde.
  Vest
RTS i dalje odbija da dostavi podatke o poslovanju sa „Dajrekt medijom“
Radio televizija Srbije (RTS) opet je odbila da novinarki Raskrikavanja dostavi ugovore sa firmom ...
  Vest
RTS skinuo sa programa TV Mrežu, nezvanično zbog priloga o rekonstrukciji Trga Republike
Posle punih 19 godina RTS je bez objašnjenja odlučila da više ne emituje magazin TV Mreža. Kako ...
  Vest
Pravnici: Privođenje u slučaju „Dajrekt medije“ nepotrebno
Pompezno hapšenje u slučaju „Dajrekt medije“ mnoge je ostavilo zbunjene kada je stigla informa...
RTS
Dragan Đilas
hapšenje
Dajrekt medija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: