raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 26.09.2019. (Alo)
Kako da spomenete Vučića i u temama koje nemaju veze s njim
26.09.2019.    Marija Vučić    Aleksandar Vučić; Foto: Wikimedia/ Guelland/ MSC
Prorežimski tabloid Alo uspeo je da „uplete“ predsednika Aleksandra Vučića i u tekst o 16-godišnjoj Greti Tunberg, ekološkoj aktivistkinji iz Švedske koja je nedavno održala govor na samitu UN o klimi tokom koga je i zaplakala. Alo je doslovce kopirao tekst sa Dojče Velea, u kome autor DW misleći na Gretu navodi da je „svetski duh izabrao svog portparola“. Alo je ovu rečenicu iskoristio i manipulativno napisao: „DRAMA U NJUJORKU! Devojčica (16) se rasplakala pred Vučićem: Kao da je Sveti duh izabrao svog portparola“. Na slici su Vučić i ženska osoba okrenuta ka njemu, dosta niža rastom, pa se logično zaključuje da je to devojčica koja je „plakala pred Vučićem“. Ipak, na slici je Gordana Uzelac, reporterka prorežimske TV Pink koja je pratila Vučića i u Njujork na zasedanje skupštine UN.
Na osnovu naslova i fotografije zaključuje se da je neka devojčica gotovo pala u trans pred Vučićem nazivajući ga „portparolom Svetog duha“.
   


Međutim, nakon nejasnog naslova čitalac saznaje da se tekst zapravo u potpunosti tiče Grete Tunberg, ekološke aktivistkinje iz Švedske čiji je govor na samitu o klimi UN (gde je sticajem okolnosti bio i Vučić, kao i brojni drugi predsednici svetskih zemalja) uzdrmao svetsku javnost .

Ova 16-godišnja devojka je, na momente i plačući, oštro kritikovala svetske lidere zbog globalne ekološke situacije i zbog toga što smo „na početku masovnog istrebljenja, a jedino o čemu vi govorite su novac i bajke o večnom ekonomskom rastu“.

„Kako se usuđujete?!“, više puta je ponovila Tunberg koja je u međuvremenu postala medijski fenomen.

Upravo o njoj kao fenomenu je u tekstu na Dojče Veleu pre dva dana govorio Zoran Arbutina, čiji je gotovo ceo tekst Alo prekopirao, tu i tamo se pozivajući na Arbutinu.

Kada su završili sa kopiranjem teksta o Greti Tunberg, novinari ovog tabloida su u poslednjem delu teksta spomenuli i glavnog lika iz naslova - Vučića - mada on sa ovom temom nema nikakve veze.

Naime, niti se Greta obraćala njemu, niti je poznato da su se sreli, niti je on sam uopšte bio zainteresovan da govori o ovoj devojci, pa i sam podnaslov na Alou glasi „Neću govoriti o Greti“.

„Ja mogu da govorim da li je meni simpatična Greta ili ne, ali to nikoga ne zanima, to je moja lična stvar. Suština je šta mi za našu malu zemlju možemo da uradimo“, rekao je Vučić, a Alo preneo.
  Neutemeljeno
Srpski telegraf: Stižu dolari za „lomljenje Vučića”
Srpski telegraf je u opsežnom članku, objavljenom pre dva dana „ukrstio” predstojeći sastanak...
  Vest
Zekić: Ne možemo da reagujemo na najave, snimci možda neće biti objavljeni
REM vrši nadzor samo nad emitovanim sadržajem - ovako se ukratko može parafrazirati odgovor koji ...
  Vest
Majke nestalih mladića mole REM da spreči emitovanje detalja iz istrage protiv Belivuka
Majke petorice mladića, koji su nestali tokom prethodne dve godine i za koje se pretpostavlja da su...
Aleksandar Vučić
UN
Greta Tunberg
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: