raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 02.12.2017. (Informer)
Informerovo "pumpanje" novozaposlenih
10.12.2017.    Vesna Radojević    foto: Raskrikavanje
Više od deceniju poreski obveznici Srbije finansiraju milionima evra fabričke hale i plate zaposlenih u kompanijama stranih investitora. Za to vreme država je šturo obaveštavala građane o visini subvencija, a medije često nije interesovala pozadina tih poslova. Tako je bilo i prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića svečanom otvaranju novog pogona nemačke kompanije „Gruner“ u Vlasotincu u oktobru ove godine. Prodržavni tabloid Informer propustio je priliku da kaže koliko je u novi pogon nemačke fabrike u Vlasotincu uložila Srbija, ali nije propustio da pretera u broju zaposlenih radnika.
Informer navodi:
„Gruner" u Vlasotincu zaposlio 530 radnika   1  
1
Prema odgovoru koji je redakcija Raskrikavanja dobila od Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja „Gruner” je 20. novembra 2017. imao 471 zaposlenog.
  Podaci Centralnog registra za socijalno obavezno osiguranje
Prema ugovoru koji je objavljen na sajtu Ministarstva privrede država Srbija je obavezna da „Gruneru“ u naredne tri godine plati 550 hiljada evra u zamenu za novih 100 radnih mesta. U ugovoru takođe stoji da „Gruner” u trenutku potpisivanja ugovora ima 430 radnika što bi značilo da imaju obavezu da do 2020. godine ostvari punu zaposlenost od 530 radnika.
  Ugovor o podsticajima - Gruner (PDF)
Takođe, ni u jednom medijskom izveštaju, ali ni na sajtu opštine Vlasotince nije napisana informacija koju je preneo Informer. Naime, kako stoji na sajtu Razvojne agencije Srbije i opštine Vlasotince „u novom pogonu zaposleno je 50 radnika, te ih sada ima ukupno 480 u toj fabrici, a plan je da do 2020. godine bude primljeno još 50 radnika u novom pogonu”.

Prema finansijskom izveštaju koji je „Gruner” ove godine predao Agenciji za privredne registre ovo preduzeće potpisalo je još najmanje jedan ugovor i jedan aneks o dobijanju podsticajnih sredstava sa državom. U tom dokumentu stoji da je ugovorom iz 2009. godine „Gruner” dobio bespovratna sredstva za investicioni projekat. Dalje se kaže da je Aneksom 3 Ugovora iz novembra 2014. „Gruner” u zamenu za novih 130 radnih mesta dobio oko 520 hiljada evra.

Ovo preduzeće godinama pozitivno posluje, a u poslednjem finansijskom izveštaju iskazali su dobitak nešto veći od 60 miliona dinara.
  Manipulisanje činjenicama
RTS o radnim mestima rado govori, o subvencijama rado ćuti
U moru vesti o prosperitetu i sve većem broju zaposlenih, javni servis Srbije i portal Srbijadanas ...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Vest
Ivan Ivanović: Blic TV mi daje više prostora
Ivan Ivanović je u razgovoru za Raskrikvanje potvrdio da na jesen prelazi na Blic TV. Kaže kako su...
subvencije
državna pomoć
Gruner
Vlasotince
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: