raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Greška
Izvorni članak je objavljen 06.12.2017. (UNS)
Netačne informacije sa sastanka o bezbednosti novinara
06.12.2017.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Glavna vest sa sastanka radne grupe za bezbednost novinara na kojem je prisustvovala i republička tužiteljka Zagorka Dolovac bila je da je Više tužilaštvo uložilo žalbu na odbacivanje krivičnih prijava za napad na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, kako je to obajvilo Udruženje novinara Srbije (UNS) na svom sajtu. Ovo, međutim, nije moglo da se dogodi zbog toga što za to nema ni zakonske mogućnosti.
UNS navodi:
Više tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na odluku Prvog osnovnog tužilaštva kojom su odbačene krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, rečeno je na današnjem sastanku Radne grupe za bezbednost novinara.   1  
1
Tatjana Sekulić, portparol Višeg javnog tužilaštva objasnila je novinarima RasKRIKavanja da se ovo nije dogodilo. To nije ni moguće jer zakonska procedura ne predviđa ulaganje žalbe višeg na odluke nižih tužilaštava.
Naime, kako piše u odgovoru poslatom redakciji Raskrikavanja „na odluke osnovnih tužilaštava kojima se odlučuje o podnetim krivičnim prijavama u formi Rešenja o odbačaju tih krivičnih prijava, oštećeni imaju pravo da na takvu odluku ulože prigovor. O uloženom prigovoru odlučuje Više javno tužilaštvo u Beogradu (drugostepeno odeljenje) i odluke tog odeljenja su u formi rešenja, a mogu biti da se usvaja prigovor ili da se prigovor odbija”, zaključuje Sekulić.

Takođe je navela da ukoliko se prigovor usvoji više tužilaštvo može da naloži osnovnom kako treba da postupi, šta treba da uradi, koju dokumentaciju da prikupi i slično. Ukoliko se prigovor odbije, kaže Sekulić, to je konačna odluka na koju oštećeni nemaju više pravo niti žalbe niti prigovora.

Na pitanje da li je na bilo koji drugi, zakonski predviđen način, Više tužilaštvo reagovalo na odluku Prvog osnovnog tužilaštva da odbaci prijave za napade na novinare, Sekulić je kazala da osim zakonske obaveze višeg tužilaštva da odlučuje po prigovorima oštećenih na odluke osnovnih tužilaštava, Više tužilaštvo nema druge mogućnosti da se „meša” u rad nižih tužilaštava i u donošenje odluka.
  Zakon o javnom tužilaštvu (HTML)
  Zakonik o krivičnom postupku (HTML)
UNS navodi:
Ovom odlukom Višeg tužilaštva otvara se mogućnost da se ipak vodi krivični postupak protiv osumnjičenih za napad na novinare.   2  
2
Kao što je već objašnjeno, mogućnost da se vodi krivični postupak može da obezbedi žalba na odluku Prvog osnovnog tužilaštva od strane oštećenih.
Dan nakon objavljivanja teksta, UNS se izvinio svojim čitaocima, priznavši grešku i pogrešno interpretiranu vest.

„Nenamernom pogrešnom interpretacijom sastanka, sajt UNS je juče preneo da je Više tužilaštvo u Beogradu uložilo žalbu na tu odluku. Istina je da su prigovor podneli oštećeni novinari, a da Više tužilaštvo postupa po njihovom prigovoru”, stoji u UNS-ovom saopštenju.
Podsećamo, sredinom novembra Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave novinara i građana protiv nepoznatih osoba koje su ih na dan inauguracije predsednika Aleksandra Vučića nasilno uklanjale sa skupa podrške. To su obrazložili tvrdnjama da nije bilo nasilničkog ponašanja ili ugrožavanja sigurnosti, već da je eventualno reč o narušavanju javnog reda i mira - iako je nasilje zabeleženo na fotografijama koje su objavljene u medijima.

„Svi svedoci su izjavili da bi došlo do mnogo većih incidenata i linča, samim tim i težeg telesnog povređivanja učesnika skupa, da ovi novinari, kao i neki građani nisu izvedeni iz mase, a da su se pritom lica koja su učestovala u tome, ponašala pristojno, da nikome nisu pretili, da su upućivali molbe da se prestane sa provokacijama“, navelo je tužilaštvo u svom saopštenju.

KRIK je u julu otkrio da je jedan od članova obezbeđenja koji su nasilno izvlačilli novinare i građane sa skupa, Borko Aranitović, deo ekipe ubijenog narko-dilera Aleksandra Stankovića poznatijeg kao Sale Mutavi. Više o tome pročitajte u priči na ovom linku.
  Vest
ŽIG info: Stalno nam prete likvidacijama i prebijanjem
Novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću iz Grocke noćas je zapaljena kuća u napadu nepoznati...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
napadi na novinare
Više javno tužilaštvo
inauguracija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: