raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
ŽIG info: Stalno nam prete likvidacijama i prebijanjem
12.12.2018.    Jelena Đorđević, Vesna Radojević    Foto: Milan Jovanović, Cenzolovka (lična arhiva)
Novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću iz Grocke noćas je zapaljena kuća u napadu nepoznatih ljudi. Kako tvrdi na kuću u kojoj je noćas bio sa svojom suprugom je i pucano. Policija je saopštila da radi na slučaju kao i da je na licu mesta pronađena čaura. Urednik portala Žig info iz Grocke Željko Matorčević za Raskrikavanje kaže da su pretnje novinarima ovog portala vrlo česte kao i da do sada institucije nisu reagovale tim povodom.
Jutros oko pola četiri u Vrčinu nepoznate osobe zapalile su kuću novinara Milana Jovanovića i kroz prozor na garaži ubacile „Molotovljev koktel“. Posle toga, napadači su pucali u pravcu ulaznih vrata kako niko iz kuće ne bi mogao da izađe.

Milan Jovanović je ranije danas za Cenzolovku rekao je siguran da se ovaj napad dogodio zbog njegovog pisanja kao i da ga na ovaj način neće zaustaviti.

„Neću prestati da pišem o lopovima i o mafiji, pa neka me ubiju“, kazao je Jovanović.

Urednik portala iz Grocke Željko Matorčević za Raskrikavanje kaže da taj portal već godinama ukazuje na brojne probleme u njihovoj opštini, pa i na predsednika gradske optšine Grocka.

„Pišemo o njegovim firmama koje posluju, koje dobijaju stalno poslove na javnim konkursima ili tenderima, o naglom povećanju imovine“, kaže Matorčević i dodaje da je Jovanović u poslednje vreme radio na priči u vezi sa renoviranjem Doma kulture u Vrčinu. „On je bio na tragu da je to u suštini zakupio predsednik opštine Grocka na 99 godina i da će tu praviti neku halu, nešto za privatne potrebe, da izdaje. To je poslednje što je bilo, da li je to razlog ovog napada ili nije, ne znam“.

Kako Matorčević tvrdi putem telefona i društvenih mreža ovaj portal često dobija pretnje likvidacijama i prebijanjem.

„Mi smo to prijavljivali redovno policiji, oni Drugom osnovnom tužilaštvu, međutim odgovor nikada nije stigao. Kad god se raspitamo o predmetu, te predistražni postupak je u toku, dobijamo šture odgovore. Sve se svodi na predistražni postupak“, kaže Matorčević za Raskrikavanje.

Za Raskrikavanje objašnjava i da je Milan Jovanović saradnik portala Žig info od 2015. godine, kao i da je bivši pripadnik MUP-a.

Policija radi na slučaju, pronađena čaura


Kako prenosi Beta, zamenik načelnika Policijske stanice Grocka Radosav Šćekić izjavio je danas da policija intenzivno radi na rasvetljavanju okolnosti požara u garaži.

"Policiji je rano jutros prijavljeno da je, iz za sada nepoznatih razloga, došlo do požara u garaži kuće koja je vlasništvo M.J. a koji se nakon toga proširio i na prizemlje kuće. Vatrogasci su lokalizovali požar u kome su izgoreli prizemlje kuće, garaža, kao i automobil koji se nalazio unutra", naveo je u pisanoj izjavi Šćekić.

On je dodao da je supruga izjavila da je čula i pucnje i potvrdio da je policija ispred garaže pronašla čauru.

"O svemu je odmah obavešteno nadležno tužilaštvo po čijem nalogu policija intenzivno radi na utvrdjivanju svih okolnosti ovog dogadjaja i razlozima izazivanja požara", dodao je on.

Cenzolovka podseća i da ovo nije prvi napad na novinare koji pišu za portal Žig info. U oktobru ove godine Željko Matorčević je prebijen i slomljena mu je jagodična kost.

Kako kaže za Raskrikavanje ni ovaj napad nije dobio epilog.

UNS: Ispitati okolnosti pod kojima je izgorela kuća Milana Jovanovića


Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvao je policiju i tužilaštvo da hitno ispitaju sve okolnosti pod kojima je noćas u Vrčinu izgorela kuća Milana Jovanovića kao i da utvrde ima li ovaj događaj veze sa poslom kojim se Jovanović bavi i da o tome obaveste javnost.  Greška
Netačne informacije sa sastanka o bezbednosti novinara
Glavna vest sa sastanka radne grupe za bezbednost novinara na kojem je prisustvovala i republička t...
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Tužilac tražio 24 godine zatvora za okrivljene
Danas je počelo iznošenje završnih reči na suđenju bivšem predsedniku Grocke Dragoljubu Simono...
napadi na novinare
Žig info
mediji
sloboda medija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: