raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
20.03.2023.    Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović; Foto: Raskrikavanje (arhiva)
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još trojica zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, čime je okončano prvostepeno suđenje četiri godine nakon tog događaja. U obrazloženju presude kojom je Simonović dobio pet godina zatvora, sudija Luka Pantelić je istakao da je on kao tadašnji funkcioner bio dužan da trpi kritike na račun svog rada i primetio da Simonović tokom postupka „nije pokazao empatiju prema Jovanoviću”. Milan Jovanović je novinarima nakon izricanja presude rekao da je danas dobijena bitka za slobodu medija, ali ne i rat. Konačnu reč daće Apelacioni sud kome će se žaliti advokati odbrane.
Nakon više od četiri godine od kada je novinaru Milanu Jovanoviću zapaljena kuća, danas je doneta nova osuđujuća presuda četvorici okrivljenih. Bivši predsednik opštine Grocoka Dragoljub Simonović je osuđen na pet godina zatvora za podstrekivanje, policajac Vladimir Mihailović kao saučesnik na četiri godine, Igor Novaković na tri i po, a Aleksandar Marinković, kao direktni izvršilac, na četiri i po godine zatvorske kazne.

Jedino je Mihailoviću kazna i u ovom suđenju ostala nepromenjena, dok su Simonović i Marinković dobili veće kazne nego prošli put: Simonović za devet meseci, a Marinković za tri. Novakoviću je kazna manja za šest meseci nego u prethodnoj presudi.

Čitanju današnje presude je prethodilo iznošenje završnih reči advokata četvrtog okrivljenog Aleksandra Marinkovića, tokom kojih su u sudnici, osim Simonovića, bili prisutni i Mihailović i Novaković. Međutim, nakon pauze se nisu vratili tako da je izricanju presude prisustvovao samo Simonović.

U kratkom obrazloženju presude sudija Luka Pantelić je rekao da je sud „detaljno razmotrio i analizirao sve dokaze”, te da je utvrdio da su „optuženi preduzeli radnju koja im se stavlja na teret i to u vreme, mesto i način kako je navedeno u optužnici”.

Sud je, prema njegovim rečima, „imao u vidu motive zbog kojih je svaki okrivljeni učestvovao u izvršenju krivičnog dela”.

Sudija se posebno osvrnuo na visinu kazne za Dragoljuba Simonovića, rekavši da je Simonović u vreme obavljanja ovog krivičnog dela obavljao javnu funkciju.

„Dragoljub Simonović je kao funkcioner opštine Grocka bio dužan ne samo da trpi kritike na račun svoje funkcije već i da pokaže visok stepen tolerancije. On je iskoristio svoj položaj i uticaj da preduzme nedozvoljene radnje u cilju opomene Jovanovića da prestane da se bavi istraživanjem”, naveo je sudija, dodajući da Simonović tokom postupka „nije pokazao empatiju prema oštećenom”.

Sud je, kako je naveo Pantelić, krivicu okrivljenih utvrdio prvenstveno na osnovu priznanja Vladimira Mihailovića, Igora Novakovića i Aleksandra Marinkovića, koja su dali u prethodnom postupku, a koja su „bila usaglašena, dopunjujuća i ne u suprotnosti sa izvedenim dokazima”.

On je istakao i da sud nije prihvatio odbrane Vladimira Mihailovića i Igora Novakovića koje su dali u ovom ponovljenom postupku, kada su negirali krivicu i tvrdili da su im inkriminišući iskazi iznuđeni ucenama i lažnim obećanjima.

Presuda nije pravosnažna, te će o njoj odlučivati Apelacioni sud koji može da je potvrdi, preinači ili oslobodi okrivljene. Advokati odbrane su sudiji Panteliću tražili produženje roka za žalbu „zbog obimnosti predmeta”, što je on uvažio te je rok produžio sa osam na 16 dana.

Milan Jovanović: Dobili smo bitku ali ne i rat


Nakon izricanja presude, medijima se kratko obratio tužilac Predrag Milovanović koji je rekao da se nada da će Apelacioni sud potvrditi presudu.

„Sada su sve moje nade i očekivanja usmerena prema Apelacionom sudu u Beogradu. Nadam se da će na kraju i Apelacioni sud doneti jedinu ispravnu i pravičnu odluku, a to je da ovaj postupak bude okončan pravosnažnom i osuđujućom presudom za sve okrivljene.”

   Tužilac Predrag Milovanović; Foto: Raskrikavanje


Milan Jovanović se zahvalio medijima na podršci koju je imao tokom četiri godine suđenja i ukazao da je važno da novinari nastave da se bore za slobodu medija .

„Vama želim puno uspeha da istrajete u borbi za slobodu medija jer za slobodu medija morate da se borite. Mi smo danas dobili samo jednu bitku, ali rat nismo završili”, rekao je Jovanović.

   Milan Jovanović; Foto: Raskrikavanje


Slavko Ćuruvija fondacija: Ohrabrujuća presuda


Iz Slavko Ćuruvija fondacije saopštili su da pozdravljaju odluku Drugog osnovnog suda da ponovo osudi optužene i to i većim kaznama, te da očekuju od Apelacionog suda da potvrdi presudu.

Milan Jovanović i njegova supruga Jela ostali su „narušenog zdravlja i bez doma”, kako podsećaju iz ove fondacije, a tokom suđenja su „dodatno maltretirani opstrukcijama okrivljenih i njihovih advokata trpeći konstantnu sekundarnu viktimizaciju”.

„Nova osuđujuća presuda i veće kazne predstavljaju dobru poruku za novinare i medijske radnike. Tek kada svi odgovorni za nasilje nad novinarima budu adekvatno sankcionisani, novinari u Srbiji će moći slobodno i bez straha da obavljaju svoj posao u javnom interesu”, ističu iz Slavko Ćuruvija fondacije.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
  Vest
Ukupno 17 godina zatvora četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara
Bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen je danas na pet godina zatvora pred...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
Suđenje
Novinar
Žig info
Presuda
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: