raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
26.04.2024.    Marija Vučić, Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović i advokat Viktor Gostiljac; Foto: Raskrikavanje
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Osim njega, policajac Vladimir Mihailović osuđen je na tri godine, Igor Novaković na dve i po, a Aleksandar Marinković na četiri godine zatvora. Ovom presudom Apelacioni sud je potvrdio njihovu krivicu, ali su im kazne smanjene - Simonoviću, Mihailoviću i Novakoviću za po godinu dana, Marinkoviću za šest meseci - i to jer je krivično delo prekvalifikovano u lakši oblik, a uzete su im u obzir i neke olakšavajuće okolnosti.
Apelacioni sud je utvrdio da ova četvorica jesu organizovala i izvela zločin, ali im je smanjio kazne jer je u pitanju, po oceni petočlanog veća, lakši oblik krivičnog dela od onog na koji su prvobitno osuđeni.

Naime, Drugi osnovni sud ih je u martu prošle godine osudio na ukupno 17 godina za teško delo protiv opšte sigurnosti, da bi Apelacioni sud sada to preinačio u izazivanje opšte opasnosti, i to jer je utvrđeno da nastala šteta na kući i garaži novinara Milana Jovanovića ne prelazi šest miliona dinara. Tek od ovog iznosa, prema pravnom shvaranju Vrhovnog suda na koje se sud poziva, smatra se da je reč o „šteti velikih razmera“ koja je preduslov da se ovakvo krivično delo okarakteriše kao „teško“.

Apelacioni sud smatra i da Drugi osnovni sud nije uzeo u obzir neke olakšavajuće okolnosti kada je odlučivao o kaznama. Na primer, navode da je sud ispravno postupio kada je Simonoviću kao olakšavajuću okolnost uzeo to što je reč o „porodičnom čoveku“, ali da je trebalo i da u obzir uzme njegovu starosnu dob. Simonović, naime, ima 64 godine.

„Osim toga, prvostepeni sud u odnosu na Mihailovića, Novakovića i Marinkovića nije u dovoljnoj meri cenio činjenicu da su u prethodnom postupku priznali izvršenje krivičnog dela čime su značajno doprineli utvrđivanju činjeničnog stanja. (...) U odnosu na Marinkovića nije cenio porodične prilike, (...) a u odnosu na Novakovića sud je propustio da ceni kao olakšavajuću okolnost i to da je sposobnost okrivljenog da shvati značaj svog dela i da upravlja postupcima bila smanjena“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Ovim je okončan petogodišnji sudski postupak koji je počeo nakon što je kuća novinara Milana Jovanovića iz Grocke zapaljena Molotovljevim koktelom u decembru 2018. godine, a on i njegova supruga su umalo poginuli.

Suđenje se vodilo u dva navrata: prvi put od maja 2019. do februara 2021. kada su Simonović, Mihailović i Marinković osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora, dok je Igor Novaković, u odvojenom postupku, osuđen na četiri godine zatvora.

Tu prvu rundu suđenja obeležile su rasprave o tome koliko koštaju izgorele pločice i gobleni, ali i to što su Vladimir Mihailović i Igor Novaković promenili prvobitne iskaze date u policiji, u kojima u priznali da su učestvovali u izvršenju ovog dela. Pred sudom su, međutim, tvrdili da su im priznanja iznuđena.

Apelacioni sud je prvostepenu presudu poništio iz proceduralnih razloga i naložio da se sudi ispočetka.

Ponovno suđenje je startovalo u septembru 2022. godine, da bi u martu 2023. godine Drugi osnovni sud u Beogradu ponovo doneo osuđujuću presudu: Simonović je dobio pet godina zatvora, Vladimir Mihailović četiri, a Igor Novaković tri i po godine zatvora. Aleksandar Marinković je, kao neposredni počinilac, osuđen na četiri i po godine.

Najnovijom presudom koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, Simonoviću je kazna smanjena sa pet na četiri, Mihailoviću sa četiri na tri godine, Novakoviću sa tri i po na dve i po, a Marinkoviću sa četiri i po na četiri godine zatvora.

Kako je utvrdio Drugi osnovni sud, a potvrdio Apelacioni, Dragoljub Simonović je u jesen 2018. godine, u vreme kada je bio predsednik Opštine Grocka, zatražio od policajca Vladimira Mihailovića da pronađe nekog ko bi u znak opomene zapalio automobil novinara Milana Jovanovića čije mu je izveštavanje smetalo, i za to mu obećao novac. Iako Mihailoviću nije eksplicitno naveo ime, objasnio mu je gde se nalaze kuća i garaža u kojoj je automobil.

Računajući da bi Simonović, kao čovek na položaju, mogao da mu pomogne u životu, Mihailović je odlučio da pristane i da se za ovaj posao obrati svom poznaniku Igoru Novakoviću koji je trebalo da nađe nekog ko će počiniti ovaj zločin.

Novaković je to i uradio - otišao je kod Aleksandra Marinkovića koji mu je odranije dugovao neki novac i rekao da će mu otpisati dug i častiti ga sa još novca, ukoliko zapali Jovanovićev automobil.

U noći, 12. decembra 2018. godine, Marinkovića je do Jovanovićeve kuće dovezla pevačica Bojana Šijacki Cvetković. On je tada kroz prozor garaže ubacio Molotovljev koktel (zapaljena flaša sa benzinom) i zatim pobegao kolima sa Šijacki.

Vatra se proširila na ostatak kuće u kojoj su Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin spavali. Samo pukom srećom su ostali živi, ali im je veliki deo kuće i pokućstva uništen.

Šijacki je ubrzo priznala svoju umešanost, pa je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara.

Detaljnije o osuđenoj četvorici čitajte u istraživanju Raskrikavanja.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
Dragoljub Simonović
Paljenje kuće novinara
Milan Jovanović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: