raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Ukupno 17 godina zatvora četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara
20.03.2023.    Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović/ Foto: Raskrikavanje, arhiva
Bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen je danas na pet godina zatvora pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu za podstrekivanje na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Vladimir Mihailović je osuđen na četiri godine, Igor Novaković na tri i po, a Aleksandar Marinković je kao direktan počinilac ovog zločina osuđen na četiri i po godine zatvora. Na ovu presudu, donetu u ponovljenom postupku, osuđeni imaju pravo žalbe.
Reč je o novoj nepravosnažnoj presudi donetoj u ovom predmetu, nakon što je Apelacioni sud u decembru 2021. godine naložio novo suđenje.

Ponovljeno suđenje je trebalo da počne krajem februara 2022, ali je nakon nekoliko odlaganja počelo u jesen prošle godine. Okrivljeni su, kao i u prethodnom postupku, negirali krivicu. Simonović je tvrdio da su mu sve smestili politički protivnici, a Mihailović i Novaković da su im policija i tužilaštvo iznudili priznanja ucenama i lažnim obećanjima. Aleksandar Marinković se od početka suđenja nalazi u bekstvu, te mu se sve vreme sudilo u odsustvu.

Odbrana i tužilaštvo sada imaju pravo da se na ovu presudu žale beogradskom Apelacionom sudu koji će je potom potvrditi, preinačiti ili osloboditi okrivljene.

Podsetimo, prema optužnici, bivši predsednik Grocke Dragoljub Simonović je u jesen 2018. godine naložio da se zapali automobil novinara portala Žig Info, Milana Jovanovića, sa kojim je imao „višegodišnji problem” zbog njegovog pisanja. Simonović je od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da mu pronađe osobu od poverenja koja bi „u vidu opomene” zapalila Jovanovićev automobil, obećavši mu za to 1.500 evra. Mihailović se za pomoć obratio trećem u lancu, Igoru Novakoviću, a on je za taj posao pronašao lokalnog dilera Aleksandra Marinkovića, koji mu je dugovao novac. Marinković je pristao da zapali Jovanovićev automobil u zamenu za otpisivanje duga, pri ćemu mu je Novaković obećao da će ga po obavljenom poslu „častiti” sa još 500 evra.

Kasno u noć, 12. decembra, Marinkovića je kolima dovezla pevačica Bojana Šijacki Cvetković do Jovanovićeve kuće. Nakon što je kroz prozor garaže u kojoj je bio parkiran automobil, ubacio Molotovljev koktel (zapaljena flaša sa benzinom), Marinković je pobegao kolima sa Šijacki. Vatra se proširila na ostatak kuće u kojoj su Milan Jovanović i njegova supruga spavali.
Šijacki je kasnije priznala svoju umešanost, te je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara. Odbrana je više puta insistirala da ona bude ispitana i u svojstvu svedoka, što je sud odbio.

Prvi sudski postupak u ovom slučaju trajao je od maja 2019. godine do februara 2021. godine kada su Simonović, Mihailović i Marinković osuđeni na 12 i po godina, a Novaković je u novembru te godine u odvojenom suđenju osuđen na četiri godine. Apelacioni sud je krajem te godine iz proceduralnih razloga ukinuo presudu i naložio novo suđenje koje je, nakon višemesečnih odlaganja, startovalo u septembru 2022. godine.

Uskoro sledi opširniji tekst o današnjoj presudi.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Žig Info
Suđenje
Presuda
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: