raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Počelo ponovljeno suđenje za paljenje kuće novinaru, optuženi negirali krivicu
06.09.2022.    Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović i branilac Viktor Gostiljac; Foto: Raskrikavanje
Danas je, nakon šest meseci odlaganja, pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu počelo ponovljeno suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću. Nakon što je pročitana optužnica, okrivljeni su negirali krivicu. Sledeće suđenje je zakazano za 20. septembar.
U sudnici u Palati pravde danas su se pojavila trojica okrivljenih za paljenje kuće novinara - nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihailović i Igor Novaković. Četvrti okrivljeni, Aleksandar Marinković, više od dve i po godine se nalazi u bekstvu, te mu se sudi u odsustvu. Prisutni su bili i oštećeni Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin.

Trojica okrivljenih su nakon čitanja optužnice negirali krivicu koja im se stavlja na teret.

I Simonovićev advokat Viktor Gostiljac je osporio optužnicu u celosti rekavši da nema dokaza za navode iz nje.

„Dokazaćemo da je jedina stvar koja Dragoljuba Simonovića smešta u kontekst ovog krivičnog dela iskaz Vladimira Mihailovića”, rekao je Gostiljac, dodajući da je reč o iskazu koji je pribavljen nezakonito. Mihailović je, podsetimo, u policiji označio Simonovića kao nalogodavca, a onda tokom sudskog postupka promenio iskaz rekavši da mu je priznanje tada bilo iznuđeno od strane zvaničnika MUP-a.
.
„Imamo dve različite izjave Mihailovića i samo jedna može biti istinita”, rekao je Gostiljac.

Iskaz je tokom postupka i sa istim obrazloženjem promenio i Igor Novaković, a advokatica Maša Bjelogrlić, koja je danas menjala njegovog advokata Gorana Pejića, takođe je zatražila da se prvobitni iskaz izbaci iz dokaza kao nezakonit.

Isto je zahtevao i advokat Nikola Mihajlović, zastupnik Aleksandra Marinkovića, tvrdeći da je njegov klijent tada bio nezakonito saslušan.

Ovo su tvrdili i u prethodnom postupku, a optužbe o iznuđivanju je tužilac negirao. Priznanja trojice okrivljenih da su, po nalogu Simonovića, učestvovali u ovom krivičnom delu temelj su same optužnice. O tome hoće li njihovi iskazi biti izbačeni iz dokaza ovog puta, sud će odlučiti u narednom periodu.

Odbrana je predložila da se saslušaju i neki svedoci, poput Bojane Cvetković Šijački koja je kao saizvršilac Aleksandra Marinkovića ranije priznala krivicu i sklopila sporazum sa tužilaštvom. Ona, prema rečima drugog Simonovićevog advokata Ivice Vukovića, treba ovog puta da bude pozvana na sud s obzirom na to da odbrana ranije nije imala mogućnosti da joj postavlja pitanja.

On je ponovo zatražio veštačenje materijalne štete, kao i da Milan Jovanović donese sve račune za izvođenje radova na kući. I u prošlom postupku, odbrana je tvrdila da je realna šteta od požara manja nego što je to utvrđeno veštačenjem, a cenom uništenih stvari i građevinskih radova sud se bavio mesecima.

Tužilac Predrag Milovanović se ovom predlogu usprotivio zbog „protoka vremena”.

„Milan Jovanović je svoju kuću obnovio, tako da ne znam šta bismo dobili novim veštačenjem”, kazao je Milovanović.

Podsetimo, u februaru prošle godine su Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora zbog paljenja kuće Milana Jovanovića. Igor Novaković je u odvojenom postupku osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine. Nakon što je odbrana uložila žalbe, Apelacioni sud je krajem prošle godine ukinuo prvostepene presude čime je suđenje vraćeno na početak.

Krajem jula ove godine, sud je objedinio postupak protiv sve četvorice okrivljenih budući da se i u prethodnom postupku njima sudilo zajedno do pred izricanje prvostepene presude. Ponovljeno suđenje je trebalo da počne krajem februara ove godine, ali je do sada bilo odloženo pet puta usled odsustva advokata odbrane ali i ponovnog spajanja Novakovićevog postupka.

Kako se navodi u već poznatoj optužnici, Dragoljub Simonović je naručio da se Jovanoviću, koji je istraživao korupciju u toj opšini, zapali automobil u „znak opomene”. Za to je, prema navodima optužnice, angažovao policajca Vladimira Mihailovića koji se za pomoć obratio trećeokrivljenom Igoru Novakoviću. Novaković je potom pronašao lokalnog dilera Aleksandra Marinkovića koji je bacio molotovljev koktel u Jovanovićevu garažu gde se nalazio automobil. Vatra se, međutim, proširila na ostatak kuće umalo usmrtivši novinara i njegovu ženu.

Ispravljeno 6. septembra 2022. - sledeće suđenje je zakazano za 20. septembar, a ne 29. septembar kako je prvobitno pisalo.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: