raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Sutra počinje novo suđenje okrivljenima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića
23.02.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Raskrikavanje
Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu, okrivljenima za paljenje kuće novinara portala Žig info, Milana Jovanovića, počeće da se sudi iz početka. Tako će se sutra pred sudom opet naći bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović i bivši policajac Vladimir Mihailović. Oni su, zajedno sa Aleksandrom Marinkovićem, koji je u bekstvu, prethodno osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora, ali je tu presudu Apelacioni sud ukinuo krajem decembra prošle godine. Milan Jovanović kaže za Raskrikavanje da očekuje opstrukcije, kao i da ovaj postupak ne doživljava kao svoju ličnu borbu, već kao borbu svih novinara.
Prvostepenom presudom, koja je izrečena pre godinu dana, a dve godine nakon što je Jovanoviću zapaljena kuća - Dragoljub Simonović, bivši policajac Vladimir Mihailovć i Aleksandar Marinković, osuđeni su na ukupno dvanaest i po godina zatvora za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

Sudija Slavko Žugić, je Dragoljubu Simonoviću, kao saučesniku izrekao kaznu zatvora od četiri godine i tri meseca. Vladimira Mihailovića, takođe kao saučesnika, osudio je na četiri godine zatvora, dok je Aleksandra Marinkovića, koji je i zapalio Jovanovićevu garažu, osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i tri meseca.

Marinković se gotovo od početka prethodnog suđenja nalazi u bekstvu.

Uoči početka novog suđenja, novinar portala Žig info, Milan Jovanović kaže za Raskrikavanje da nije preterano optimističan, da očekuje opstrukcije, ali i da ovo doživljava kao borbu svih nezavisnih novinara za slobodu reči.

„Ja lično ovaj sudski postupak ne doživljavam kao svoju ličnu borbu, već kao borbu svih nezavisnih medija, da se izbore za slobodu reči, jer je očigedno da u ovoj zemlji slobode reči nema. Verujem da će, ako se ovaj sudski postupak okonča povoljno i okrivljeni budu adekvatno kažnjeni, svim nezavisnim novinarima sutra biti lakše za rad”, kaže Jovanović.

Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin do sada nisu uspeli ni da naplate štetu koju su pretpeli tokom požara.

Jovanovićeva advokatica, Ana Matić, kaže za Raskrikavanje da je krajem prošle godine podnela tužbu Višem sudu u Beogradu za naknadu materijalne štete, dok je za nematerijalnu štetu, tužbe podnela pred Drugim osnovnim sudom. Do sada se međutim sa tim tužbama ništa nije deslo.

Podsetimo, u noći 12. decembra 2018. godine u garažu porodične kuće novinara portala Žig info, Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin ubačen je Molotovljev koktel, ali se vatra brzo proširila i na ostatak kuće u kojoj su njih dvoje spavali.

Zbog sumnje da je naručio paljenje kuće novinara, u januaru 2019. godine uhapšen je tadašnji predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović. Optužnica protiv njega i još trojice okrivljenih je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu podignuta sredinom marta 2019, a dva meseca kasnije je počelo suđenje.

Prema navodima iz optužnice, Simonović se, nezadovoljan pisanjem portala Žig info, obratio za pomoć policajcu Vladimiru Mihailoviću, tražeći od njega nekoga od poverenja, ko bi zapalilo jedan automobil, obećavši mu za to 1.500 evra. Mihailović je kontaktirao svog čoveka od poverenja, Igora Novakovića, rekavši mu šta treba da uradi. Novaković se dalje obratio lokalnom dileru, Aleksandru Marinkoviću, koji mu je dugovao novac. Novaković mu je ponudio otpisivanje duga i još 500 evra preko, ukoliko zapali Jovanovićev automobil, na šta je Marinković pristao.

Marinkovića je do Jovanovićeve kuće dovezla njegova prijateljica i pevacica iz Vrčina, Bojana Šijacki Cvetković. Nakon što je kroz prozor garaže u kojoj je bio parkiran Jovanovićev Mercedes ubacio Molotovljev koktel, Marinković je pobegao kolima sa Šijacki. Ona je priznala svoju umešanost, te je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara.

Suđenje četvorici okrivljenih trajalo je oko dve godine, a obeležili su ga između ostalog promene iskaza Mihailovića i Novakovića, koji su u policiji i tužulaštvu prvo priznali da iza svega stoji Simonović, nakon čega su promenili iskaze, tvrdeći da su im policajci iznudili to priznanje. Simonović je sve vreme negirao krivicu, a njegova odbrana je preispitivala materijalnu štetu, tvrdeći da je ona manja, nego što su veštaci tvrdili. Aleksandar Marinković se pojavio na prvom suđenju, nakon čega je nestao, te mu se sudilo u odsustvu.

Suđenja su par puta odlagana zbog nepojavljivanja okrivljenih ili njihovih advokata, a odbrana je i tražila izuzeće sudije Slavka Žugića jer nije dozvolio Mihailoviću da dopuni iskaz.

Pred izricanje presude, sudija Žugić je odovojio postupak protiv Igora Novakovića, zbog nepojavljivanja njegovog advokata.

Igor Novaković je u odvojenom postupku prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od četiri godine. Novaković je na nju podneo žalbu, ali ona još uvek nije stigla do Apelacionog suda.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
suđenje
novinar
Žig info
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: