raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Za paljenje kuće novinara ukupno 12 i po godina, suđenje obeležile opstrukcije
23.02.2021.    Marija Vučić    Dragoljub Simonović; Foto: Raskrikavanje
Dragoljub Simonović i još dvojica okrivljenih nepravosnažno su osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. Na izricanju presude, sudija Slavko Žugić optužio je advokate odbrane da su opstruirali čitavo suđenje, nakon čega su Simonović i njegovi branioci demonstrativno napustili sudnicu, praćeni aplauzima publike i novinara koji su pratili suđenje. Zbog optužbi da radi za Vučića, sudija Žugić je najavio da će pokrenuti „odgovarajuće pravne postupke“ protiv advokata odbrane. Novinar Milan Jovanović je zadovoljan presudom, a tužilaštvo najavljuje da će se žaliti i tražiti veće kazne.
Nakon skoro dve godine, danas je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu završeno prvostepeno suđenje bivšem načelniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, policajcu Vladimiru Mihailoviću i gročanskom dileru Aleksandru Marinkoviću. Oni su osuđeni na 12 i po godina zatvora za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

Simonović i Mihailović su, prema oceni suda, delovali kao saučesnici, pa je Simonović dobio 4 godine i tri meseca, a Mihailović četiri godine. Marinković, koji je inače u bekstvu i sudilo mu se u odsustvu, osuđen je kao neposredni izvršilac, pa je dobio 4 godine i tri meseca. Ovo su, inače, manje kazne nego što je tužilaštvo tražilo - osam godina za Simonovića, pet za Mihailovića i šest za Marinkovića.

Osim njima, sudilo se i Igoru Novakoviću da je posredovao u ovom „poslu“, ali je postupak protiv njega ranije razdvojen i još uvek nije završen.

Presuda nije pravosnažna i na nju je tužilac Predrag Milovanović najavio žalbu.

„U nekim segmentima sam zadovoljan presudom, u nekim segmentima nisam. Zatražiću maksimalnu kaznu od osam godina za Simonovića, kao i strože kazne za druge okrivljene. Smatram da ovaj čin treba da bude najstrože kažnjen“, rekao je on.

   Tužilac Predrag Milovanović, foto: Raskrikavanje


Hoće li se i advokati odbrane žaliti, novinari posle završetka današnjeg suđenja nisu uspeli da saznaju jer su oni ranije demonstrativno napustili sudnicu. Reč je o braniocima okrivljenog Simonovića, Ivici Vukoviću i Viktoru Gostiljcu, koji su odlučili da zajedno sa svojim klijentom odu nakon što je sudija Slavko Žugić optužio odbranu da je opstruisala čitav proces.

Simonoviću i njegovim braniocima se pridružio i Goran Pejić, advokat Igora Novakovića koji nije ni bio obuhvaćen današnjom presudom, a dok su izlazili publika - u kojoj su uglavnom bili novinari - počela je da aplaudira.

„Jovanoviću je ugroženo pravo na dom“

Obrazlažući presudu, sudija se osvrnuo na činjenicu da su tokom postupka dvojica optuženih, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, promenili iskaze - u istrazi su uglavnom priznali krivicu, da bi na suđenju navodili da im je takav iskaz bio iznuđen.

Sudija je to odbacio kao neosnovano i navodi da Marinković i Novaković nisu negirali da su u ovome učestvovali, već su pokušali da smanje „intenzitet kriminalnog dela sa težeg na lakše“.

Vladimir Mihailović je, inače, na sudu rekao da nije tražio da se automobil zapali, već samo ošteti, a isto je i Novaković rekao - da je tražio da se automobil samo „sje*e“, a ne i zapali.

Sudija ni tome nije poverovao.

„Neverovatno je da Mihailović traži od Novakovića da se ošteti auto, da Novaković traži od Marinkovića da auto - izvinjavam se na izrazu - sje*e, a Marinković onda izvrši težu radnju od one koja je od njega tražena (baci Molotovljev koktel i zapali auto, prim. aut). Niti je životno, niti je prirodno“, rekao je sudija.

Iako Igor Novaković nije bio obuhvaćen ovom presudom jer mu se sudi odvojeno, sudija se osvrnuo i na njegovu izjavu datu na sudu da je 24. januara 2019. godine, dok je bio u pritvoru, tajno izveden iz Okružnog zatvora i odveden u Upravu kriminalističke policije na Makišu gde su mu, između ostalog, tražili da okrivi Simonovića kao nalogodavca paljenja automobila.

Sudija je rekao da je dobio izjašnjenje o tome, kako upravnika Okružnog zatvora, tako i komandira pritvorske jedinice, koji su rekli da Novaković nije izvođen iz zatvora. To mu je, kako kaže, bilo dovoljno.

"Šta bi bilo sledeće, da se kontrolišu kamere sa semafora na Adi Ciganliji, da se vidi da li je prošla marica", kaže sudija.

Istakao je i da je Jovanoviću, kako je utvrdio sud, počinjena materijalna šteta velikih razmera - preko 4,1 milion dinara. Iznad svega, povređeno mu je, kaže sudija, pravo na dom, jedno od osnovnih ljudskih prava prema Evropskoj konvenciji.

„Njemu nije zapaljena jahta i vikendica na Kosmaju, nego kuća u kojoj nije mogao spavati sledeće noći. To je dovoljno da se ovo smatra težim delom jer su ostali bez doma“, kaže sudija.

   Vladimir Mihailović (levo) i Igor Novaković (desno, u plavoj jakni) sa nekog od ranijih suđenja


Sudija: Trnovitim sam putem prošao kroz ovaj postupak

Do verbalnog okršaja između sudije i advokata Vukovića - kakvih je bilo na gotovo svakom ranijem suđenju - došlo je kada je sudija počeo da komentariše dosadašnje suđenje, rekavši da je “trnovitim putem prošao kroz ovaj postupak“. Naime, osvrnuo se na brojna odlaganja suđenja krivicom odbrane, počevši od prvog zakazanog suđenja na koje Simonović nije došao.

Na to mu je upao u reč Ivica Vuković insistirajući da Simonović nije došao jer mu nije bila dostavljena optužnica, zbog čega je sudija podviknuo Vukoviću da mu ne upada u reč.

„Danas samo ja pričam“, rekao je i nastavio: „Opstrukcije sam imao sve vreme. Za sledeći pretres dobijem obaveštenje par dana pre toga da su branioci na godišnjem odmoru. Onda smo imali jednu korektnu fazu, da bi onda krenula serija opstrukcija i to pod punom odgovornošću kažem. Delovali ste kao tim“.

Nakon toga su ovi advokati i Simonović izašli iz sudnice, a sudija je nastavio da govori o opstrukcijama, pre svega zahtevima za izuzeće kojih je odbrana imala nekoliko.

„To je bio najveći pokazatelj slabosti odbrane. Ja ću zbog vređanja časti svoje kao sudije i časti suda pokrenuti odgovarajući pravni postupak radi svoje lične zaštite i zaštite časti suda. Branioci su usred suđenja rekli da sud sudi po nalogu predsednika države. Meni se to nikad nije dogodilo“.

Sudija je imao reči kritike i za oštećenog Milana Jovanovića, jer mu se nije dopadalo što je Jovanović posle svakog suđenja davao izjave za medije u kojima se pitao - ko to štiti Simonovića?

„Tužilac ga ne štiti jer ga goni. Znači sudija ga štiti. A nisam ga štitio, kao što se i vidi“, rekao je Žugić.

U izjavi za medije nakon suđenja, Milan Jovanović je naveo da mu je žao što je sudija ovako shvatio njegove reči, napomenuvši da nije mislio da sudija Žugić štiti Simonovića. Aludirao je, kako kaže, na činjenicu da se ništa nije desilo sa brojnim prijavama koje je Jovanović zbog navodne korupcije podnosio tužilaštvima protiv Simonovića.

Jovanović: Kazne su odgovarajuće

Milan Jovanović je zadovoljan osuđujućom presudom, pa i visinom kazni za koje navodi da su odgovarajuće, ali da će strpljivo čekati drugostepenu odluku. Presudu naziva „vesnikom slobode medija u Srbiji“.

„Ovaj postupak ko zna kojim bi tokom otišao da nije bio u centru pažnje svih novinara u Srbiji i Evropi. Žao mi je što mi se ovo dogodilo, ali s druge strane prihvatam da budem žrtva, s tim da vama mlađima sutra bude bolje u vašem radu, da ne morate da strepite za ono što radite“, naveo je Jovanović u izjavi za medije.

I predsednici NUNS-a i UNS-a, Željko Bodrožić i Vladimir Radomirović, zadovoljni su osuđujućom presudom, a Bodrožić je istakao i da se nada da će kazne biti pojačane odlukom Apelacionog suda, „jer se pokazalo da se radi o grupi koja je želela da ugrozi život našeg kolege“.

   Milan Jovanović u razgovoru sa Veranom Matićem; foto: Raskrikavanje


Dve godine opstrukcija

Suđenje u ovom postupku počelo je u maju 2019. godine, dva meseca nakon podizanja optužnice. Simonović je bio optužen kao nalogodavac, Mihailović i Novaković kao saučesnici odnosno podstrekači, dok je Marinković optužen da je bacio Molotovljev koktel u Jovanovićevu garažu.

Optužnica se između ostalog temeljila na iskazima Mihailovića, Novakovića i Marinkovića koji su nakon hapšenja delimično priznali krivicu i objasnili kako je bila organizovana čitava“ „akcija“.

Krivicu je priznala i Bojana Šijački Cvetković, pevačica iz Vrčina, koja je te večeri vozila svojim sitroenom Aleksandra Marinkovića do Jovanovićeve kuće, a potom ga je i odvezla odatle nakon što je on bacio Molotovljev koktel u garažu novinara. Ona je 12 dana nakon paljenja kuće, 24. decembra 2018. godine, sklopila sporazum sa tužilaštvom, pa je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara. Kaznu je odslužila.

Na prvom suđenju, koje je počelo u maju 2019. godine, pojavio se i Aleksandar Marinković ali je ubrzo nestao - za njim je raspisana i međunarodna poternica i nije poznato šta se sa njim dešava. Njemu se sudilo u odsustvu.

Protiv Igora Novakovića je postupak razdvojen u januaru ove godine nakon što se njegov advokat Goran Pejić nije pojavio u sudu, niti je poslao zamenu. Postupak i dalje traje.

Novaković, koji je u policiji delimično priznao krivicu, tokom suđenja je promenio iskaz. Rekao je da su mu policija i tužilaštvo pretnjama iznudili da kaže kako je po nalogu Mihailovića našao Marinkovića da zapali automobil.

Svoj iskaz je tokom suđenja promenio i sam Mihailović koji je tvrdio da su ga ucenjivali u policiji da za sve optuži Simonovića. Na suđenju je tvrdio da je sve bila njegova ideja - da je hteo da pomogne Simonoviću da „reši“ problem sa Jovanovićem, računajući da će Simonović to „znati da ceni“. Kako je rekao, nije mu ideja bila da se zapali automobil, nego da se ošteti, ali se stvar otrgla kontroli.

Simonović je jedini sve vreme negirao krivicu.

Njegova odbrana se dobar deo suđenja fokusirala na preispitivanje materijalne štete, sve vreme tvrdeći da je ona duplo manja nego što su veštaci tvrdili. Prošlo je više suđenja u raspravama o tome koliko koštaju gobleni, zavese, da li su pločice izgorele ili su bile samo „zagaravljene“, da li je bilo potrebe za kompletnim renoviranjem kuće ili je ona bila samo „nagorela“. Za te potrebe Simonovićeva odbrana je dovela svog veštaka.

Osim menjanja iskaza i rasprava o goblenima, suđenja su često otkazivana - kako je u svojim završnim rečima rekao tužilac Milovanović 1. februara 2021. godine, od 20 zakazanih do tog trenutka, bilo je održano njih 9, a otkazano 11 suđenja.

Između ostalog, par puta se nisu pojavljivali sami optuženi ali i njihovi advokati. Jednom je odbrana tražila da se obezbedi sudnica sa tonskim snimanjem kako bi sve bilo „filigranski tačno“ zabeleženo. Kada je to rešeno, usledila je pandemija koronavirusa - četiri suđenja su otkazana što zbog loše epidemiološke situacije u zemlji, što zbog toga što je Vladimir Mihailović bio u samoizolaciji, kako je njegova odbrana tvrdila na sudu.

Jedno suđenje je otkazano zbog gangrene zuba Dragoljuba Simonovića, a nakon toga usledila su dva otkazivanja jer je odbrana tražila izuzeće, čas sudije Slavka Žugića, čas predsednika Drugog osnovnog suda i Višeg suda. Izuzeće je, naime, traženo jer Žugić nije dozvolio Vladimiru Mihailoviću da dopuni svoj iskaz, pod obrazloženjem da je ta faza postupka završena.

Kada je izgledalo da će suđenje da traje u nedogled jer je pretilo još jedno otkazivanje zbog zahteva za izuzeće, početkom februara 2021. godine, sudija Žugić je odbio zahtev odbrane i naložio da se pređe na završne reči.

U završnim rečima tužilac Predrag Milovanović je naročito podvukao da je Jovanović novinar i da je bio na meti Simonovića i njegove ekipe zbog tekstova koje je pisao. Za Simonovića je tražio kaznu od osam godina, što je maksimalna kazna za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, za koje se Simonoviću sudi. Smatrao je i da su Mihailović i Novaković promenili iskaz da bi izbegli krivicu i zatražio po pet godina zatvora za njih.

Odbrana je u završnim rečima istakla da je ovaj postupak iskonstruisan „iz vrha SNS-a i bivšeg policijskog establišmenta“ kako bi se „naudilo Simonoviću“.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: