raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Odloženo suđenje Simonoviću, advokati odbrane kažnjeni sa po 80.000 dinara
26.07.2019.    Marija Vučić    Dragoljub Simonović dolazi na suđenje; Foto: KRIK
Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka i funkcioneru SNS-a Dragoljubu Simonoviću i još trojici optuženih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, odloženo je danas jer se jedan od optuženih nije pojavio na pretresu iz nepoznatih razloga, kao i trojica advokata odbrane koji odsustvuju zbog godišnjih odmora. Sudija je advokate zbog „zloupotrebe procesnog prava“ kaznio sa po 80.000 dinara.
Danas je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu trebalo da se održi drugi pretres u ovom postupku, nakon što su se na prvom ročištu u maju svi advokati usaglasili da im današnji datum odgovara.

Međutim, danas se nisu pojavili advokati prvooptuženog Dragoljuba Simonovića, Ivica Vuković i Viktor Gostiljac, kao ni advokat optuženog Igora Novakovića, Goran Pejić, jer su na godišnjim odmorima.

Iako su sudu to blagovremeno javili i dostavili dopise Advokatske komore o korišćenju odmora sudija Slavko Žugić je procenio da je njihov nedolazak neopravdan i da branioci zloupotrebljavaju procesno pravo, zbog čega su kažnjeni sa po 80.000 dinara, a moraće da plate i sve troškove današnjeg neodržanog pretresa.

Na sudu se nije pojavio ni Aleksandar Marinković, koji je optužen da je bacio Molotovljev koktel u garažu novinara iz Grocke, a njegov zastupnik Nikola Mihajlović nije znao razloge. Kako je rekao, do juče je bio s njim u kontaktu i Marinkovićevo prisustvo se „nije dovodilo u pitanje“.

Sudija Žugić je naveo da će, ukoliko Marinković ne dostavi opravdanje, biti priveden, a moguće je i da će mu biti određen pritvor.

Novinar Milan Jovanović kaže da mu nije jasno zašto su okrivljeni pušteni da se brane sa slobode, ako sud već nije u stanju da obezbedi njihovo prisustvo. Čitavo ovo odlaganje je, kaže, dokaz da se radi o opstrukciji.

„Videli ste i sami da je očito reč o tome, jer optuženima je cilj da se ovo odugovlači. I kazna koju advokati treba da plate je blaga, i očigledno je da se radi o dogovoru advokata i okrivljenih. To je sitan novac za njih, i možemo da očekujemo da će biti još mnogo ovakvih kazni“, smatra Jovanović.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. septembar u 9 sati.

1.500 evra za paljenje kuće novinara

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je u januaru zbog sumnje da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sa kojim je imao višegodišnji sukob i navodno hteo da ga zaplaši.

Prema dokumentima koje je prikupilo Raskrikavanje, Simonović je u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekog ko bi to uradio i obećao mu 1.500 evra nakon obavljenog posla.

U optužnici piše i da je Mihailović kontaktirao svog čoveka od poverenja Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a ovaj se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću koji mu je dugovao 350 evra.

Marinković je, kako je Raskrikavanje ranije otkrilo, 2012 .godine bio uhapšen sa 19 kesica marihuane u džepu zbog čega je osuđen na tri godine. Iz zatvora je izašao 2017. godine.

Novaković mu je ponudio da mu otpiše dug i da mu preko toga plati još 500 evra ukoliko zapali Jovanovićev automobil, što je za Marinkovića bila dobra pogodba.

Njega je blizu Jovanovićeve kuće tokom noći 12. decembra prošle godine dovezla prijateljica i pevačica iz Vrčina Bojana Šijački Cvetković. Marinković je potom otišao do garaže u kojoj je bio parkiran Jovanovićev mercedes, ciglom razbio staklo na ulaznim vratima garaže, ubacio Molotovljev koktel i pobegao kolima sa Šijački.

Garaža je izgorela, a vatra je brzo počela da se širi odatle na prizemlje i sprat kuće.

Nakon što ju je probudilo pucanje stakla i šištanje vatre, Jovanovićeva žena je sišla u prizemlje i zatekla supruga koji se već gušio od nagutanog dima. Uspeli su, na sreću, da pobegnu, dok je kuća nestala u plamenu. Šteta je procenjena na oko 50.000 evra.

Tužilaštvo je za Simonovića zatražilo osam godina zatvora, a za Mihailovića, Novakovića i Marinkovića po pet godina zatvora. Bojana Šijački Cvetković je ubrzo po hapšenju priznala svoju umešanost i osuđena je na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara.

Portal Žiginfo, za koji je radio Milan Jovanović, objavljivao je tokom godina seriju tekstova o korupciji u ovoj opštini, o stranačkom i rodbinskom zapošljavanju, malverzacijama pri gasifikaciji i kriminalu. Kako je Jovanović izjavio za N1, prethodnih šest godina je dostavljao policiji i tužilaštvima dokaze o kršenju zakona u opštini, ali se sa tim ništa nije desilo.
  Vest
Slučaj paljenja kuće novinara: Četiri godine zatvora za Igora Novakovića
Danas je u Palati pravde osuđen Igor Novaković, poslednji okrivljeni u slučaju paljenja kuće nov...
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara pred Apelacionim sudom, advokati tražili oslobađanje Simonovića
U Apelacionom sudu u Beogradu održana je sednica na kojoj su se obrazlagale žalbe na presudu za pa...
  Vest
Za paljenje kuće novinara ukupno 12 i po godina, suđenje obeležile opstrukcije
Dragoljub Simonović i još dvojica okrivljenih nepravosnažno su osuđeni na ukupno 12 i po godina ...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: