raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
26.03.2024.    Milica Ljubičić    Foto: Raskrikavanje/ Dragoljub Simonović (desno) sa advokatom Viktorom Gostiljcem (levo)
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započeto suđenje u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. Prošle godine u martu, nakon ponovljenog suđenja bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović i još trojica muškaraca osuđeni su na ukupno 17 godina zatvora. Nakon žalbi i okrivljenih i tužilaštva, postupak se nastavlja pred Apelacionim sudom. Ovaj postupak već je drugi put na apelaciji jer je prethodnu presudu sud poništio i suđenje vratio na početak.
Šest godina od kako mu je zapaljena garaža, a potom i kuća u kojoj je spavao sa ženom, novinar Žiginfa iz Grocke, Milan Jovanović, danas 74-godišnjak, čeka drugu presudu Apelacionog suda u ovom slučaju.

Proces je danas konačno krenuo, ali je u sudnici bilo prilično monotono. Ni interesovanje medija nije bilo veliko, suđenje je pratilo svega nekoliko beogradskih redakcija.

Jedna od sudija je, prema proceduri, čitala presudu i dosadašnji tok ovog postupka, a sa iznošenjem žalbi završio je samo jedan od dvojice advokata Dragoljuba Simonovića.

Prvih sat i po današnje sednice je sudija izvestilac, Olivera Anđelković, detaljno čitala presudu koja je doneta u martu prošle godine. Sumirano je i kako je tekao čitav postupak - da je Dragoljub Simonović od početka negirao umešanost u slučaj, a da su Vladimir Mihailović i Igor Novaković promenili prvobitne iskaze nakon početka suđenja.

Naime, u prvobitnom iskazu datom u policiji, Vladimir Mihailović je za nalogodavca označio Dragoljuba Simonovića, da bi ubrzo po početku suđenja rekao da mu je taj iskaz iznuđen u policiji, uz obećanje tužioca da će, ako ostane pri prvom iskazu, dobiti šest meseci kućnog pritvora.

Kada je pokrenut sudski postupak, Mihailović je tvrdio suprotno - da Simonović nema nikakve veze sa ovim, već je sam odlučio da se Jovanovićev automobil u znak opomene ošteti, a ne zapali. Navodno je hteo da pomogne Simonoviću da reši problem sa Jovanovićem jer je mislio da će Simonović to znati da ceni i pomoći njegovoj ženi da napreduje u poslu. Ovaj bivši policajac iz Grocke i dalje za advokaticu ima moćno ime iz pravosuđa - Zoru Dobričanin.

Slično se branio i Igor Novaković, tvrdeći da su mu prvobitan iskaz u kome je optužio Mihailovića da mu je dao novac da zapali Jovanovićev automobil, iznudili tadašnji načelnici UKP-a. Tvrdio je tada i da su mu u UKP-u tražili da okrivi Dragoljuba Simonovića kao organizatora paljenja kuće, na šta on nije pristao.

Aleksandar Marinković je na početku suđenja priznao izvršenje krivičnog dela, ali je potom nestao, te mu se od tada sudi u odsustvu.

Tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića, njegov advokat oslobađajuću presudu

Tužiteljka Lidija Nikolić je danas najkraće pričala, svega nekoliko minuta. Zatražila je više kazne za okrivljene, precizirajući da za Dragoljuba Simonovića traži maksimalnu kaznu zatvora od osam godina.

Zatim je punih sat vremena jedan od advokata Dragoljuba Simonovića, Ivica Vuković, izlagao žalbu na presudu.

On je na početku istakao da je „propust“ što je ponovljeni postupak u Drugom osnovnom sudu vođen pred tek izabranim sudijom Lukom Pantelićem, te da on nije mogao da se odupre uticaju vlasti i medija.

Vuković je tvrdio da je Drugi osnovni sud odbrani onemogućio da iznese sve dokaze, navodeći i pojedine svedoke koje je odbrana predlagala, a čije je saslušanje sud odbio.

„Jedini dokaz koji tereti Dragoljuba Simonovića je nezakonito pribavljen iskaz“, rekao je Vuković misleći na prvobitni iskaz Vladimira Mihailovića.

Citirao je delove presude za koje tvrdi da nisu dokazani. Recimo, da je Simonović „gajio poverenje prema Vladimiru Mihailoviću“. Vukovićev kontraargument je da se ne može govoriti o poverenju, kada nema poruka i poziva među njima, te da je Mihailović 22 godine mlađi od Simonovića.

Ponovio je i ono što je odbrana tvrdila tokom postupka - da Žiginfo nije medij jer ga nema u registru medija.

Na kraju izlaganja je predložio otvaranje glavnog pretresa pred Apelacionim sudom i preinačenje presude, tj. oslobađanje Dragoljuba Simonovića.

Nastavak sednice je zakazan za sutra, kada će žalbe na presudu izneti ostali advokati odbrane.

Podsetimo, kako piše u presudi, bivši predsednik Grocke, Dragoljub Simonović je od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da mu pronađe osobu od poverenja koja bi „u vidu opomene“ zapalila Jovanovićev automobil. Mihailović se za pomoć obratio Igoru Novakoviću, a on je za taj posao pronašao Aleksandra Marinkovića, koji mu je dugovao novac. Marinković je pristao da zapali Jovanovićev automobil u zamenu za otpisivanje duga, pri ćemu mu je Novaković obećao da će ga po obavljenom poslu „častiti“.

Kasno u noć, 12. decembra, Marinkovića je kolima dovezla pevačica Bojana Šijacki Cvetković do Jovanovićeve kuće. Nakon što je kroz prozor garaže u kojoj je bio parkiran automobil, ubacio Molotovljev koktel (zapaljena flaša sa benzinom), Marinković je pobegao kolima sa Šijacki. Vatra se proširila na ostatak kuće u kojoj su Milan Jovanović i njegova supruga spavali.

Šijacki je kasnije priznala svoju umešanost, te je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara. Odbrana je više puta insistirala da ona bude ispitana i u svojstvu svedoka, što je sud odbio.

Nakon prvog sudskog postupka koji je okončan 2021, Simonović, Mihailović, Novaković i Marinković su osuđeni na 16 i po godina zatvora. Apelacioni sud je krajem 2021. ukinuo tu presudu i naložio suđenje ispočetka. U martu 2023. je doneta druga osuđujuća presuda od ukupno 17 godina zatvora za okrivljene. O ovoj presudi sada odlučuje Apelacioni sud, na čelu sa predsednikom veća sudijom Milmirom Lukić.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
Okončano apelaciono suđenje za ubistvo Ćuruvije, sledi konačna presuda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu iznošenjem završnih reči okončano i poslednje suđenje u ...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Završeno iznošenje dokaza, sutra završne reči
U samom finišu apelacionog suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, danas je u sudnicu doneta...
Suđenje
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
Apelacioni sud
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: