raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Završne reči na suđenju za paljenje kuće novinara, tužilac traži osam godina zatvora za Simonovića
01.02.2021.    Marija Vučić    Viktor Gostiljac i Dragoljub Simonović nakon jednog od prethodnih suđenja
Na današnjem suđenju bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića najzad se došlo do završnih reči. Svoje izlaganje danas je imao tužilac Predrag Milovanović, advokatica novinara Ana Matić, i oštećeni - Milan Jovanović i njegova supruga. Tužilac je zatražio osam godina zatvora za Simonovića, što je maksimalna moguća kazna za ovo krivično delo. Sam početak suđenja je bio haotičan - za samo nekoliko sati sudija je odbio četiri zahteva za izuzeće koje je odbrana podnela, a bilo je više verbalnih okršaja sudije i advokata.
Nakon niza otkazanih suđenja u prethodnom periodu, današnje je održano i to tako što se prešlo na samo finale - iznošenje završnih reči koje prethodi izricanju presude.

Svoje završne reči tužilac Predrag Milovanović počeo je razmatranjem pojma novinar i osvrtom na pritiske koje, prema mnogim domaćim i međunarodnim izveštajima, prate novinarski posao u Srbiji.

Naveo je da smatra da je tokom postupka dokazano ono što stoji u optužnici - da je Dragoljub Simonović naložio paljenje Jovanovićevog automobila, da je na to podstrekao policajca interventne Vladimira MIhailovića, koji je dalje taj plan preneo Igoru Novakoviću, a ovaj najzad pronašao Aleksandra Marinkovića da ubaci Molotovljev koktel u Jovanovićevu garažu.

Reč je, navodi tužilac, o „dobro osmišljenoj konspiraciji“ koju je tužilaštvo uspelo da rekonstruiše pre svega zahvaljujući tome što su u istrazi optuženi - osim Simonovića - sve ovo priznali i do detalja ispričali šta se dešavalo.

Dvojica među njima - Igor Novaković i Vladimir Mihailović - tokom suđenja su promenili iskaze i tvrdili da su bili naterani ili izmanipulisani od strane policije da za sve okrive Simonovića. Tužilac ovo odbacuje i navodi da su optuženi svoje prve izjave nakon hapšenja davali upravo u prisustvu tužioca Milovanovića i svojih advokata.

„Uveren sam da su naknadno izmenili odbranu da bi izbegli krivicu“, kaže on i dodaje da je u svojoj prvoj izjavi policajac Vladimir Mihailović naveo da se kaje.

„Prisustvovao sam tom priznanju, kod njega sam video i osetio stvarno kajanje“, kaže Milovanović.

Ovo kajanje i priznanje - uprkos tome što ga kasnije izmenio iskaz - Milovanović uzima kao olakšavajuću okolnost kada predlaže pet godina zatvora za njega. Otežavajuća okolnost je, smatra tužilac, upravo to što je Mihailović bio policajac interventne policije.

„Kod njega je morao postojati moral, disciplina i želja za poštovanjem zakona. Pokazao je da nije dostojan svoje uniforme i unizio je službu“, kaže Milovanović.

Za prvooptuženog Dragoljuba Simonovića tužilac traži maksimalnu kaznu zatvora koja je propisana za ovo krivično delo - osam godina. Na njegovoj strani, smatra tužilac, nema nijedne olakšavajuće okolnosti, a otežavajućih ima mnogo - predumišljaj, podstrekivanje drugih, i to što je ova „akcija“ direktno ugrozila živote Milana Jovanovića i njegove žene. Koristio je, navodi tužilac, svaku priliku da odlaže suđenje i „ove stare ljude obeshrabri da će za života dočekati pravdu“.

„Podsetiću i da je njegovo držanje od početka ovog postupka bilo cinično (...) Nije pokazao nikakvu empatiju prema ovim ljudima, a njegova odbrana se od početka trudila da diskredituje novinara, nazivajući ga policijskim kursistom i nikakvim novinarem“.

Za Aleksandra Marinkovića, koji je u bekstvu, zatražio je šest godina zatvora. Što se tiče i četvrtog okrivljenog, Igora Novakovića, protiv njega je postupak sredinom januara razdvojen nakon što se njegov advokat nije pojavio ni poslao zamenu.

Svoje završne reči izneli su i Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin. Jovanović je rekao da oseća olakšanje što je proces pri kraju, kao i da je moguće nadoknaditi svu materijalnu štetu koju su pretrpeli, ali „ko će da nam vrati zdravlje i spokoj koji treba da imamo u poslednjim godinama svog života“.

„Ko će mojoj supruzi da vrati zdravlje. Ona ne spava noću, trza se na svaki šum. Leči se na neuropsihijatriji. Ko će da vrati fotografije na kojima je zabeleženo rođenje dece, rođendani. Kako biste se vi osećali da vaši unuci kažu da se plaše da prespavaju kod babe i dede? Želim vam da nikad ne saznate to“, naveo je Jovanović u emotivnim završnim rečima.

Na sledećem suđenju 11. februara svoje završne reči iznosiće advokati odbrane i optuženi, nakon čega će biti doneta presuda.

Haotično na početku suđenja

Sam početak današnjeg suđenja bio je potpuno haotičan i pretio da se pretvori u još jedan u nizu otkazanih pretresa - odbrana je pokušavala opet da odloži suđenje, a sudija da ga po svaku cenu privede kraju.

Prvo je Simonovićev advokat Viktor Gostiljac kasnio 15 minuta da bi, odmah nakon što je došao, zatražio izuzeće sudije Slavka Žugića.

Između ostalog, zameraju mu što nije dozvolio okrivljenom Vladimiru Mihailoviću da dopuni svoju odbranu, uz obrazloženje da je ta faza postupka završena. Advokati odbrane u zahtevu za izuzeće pitaju “šta ako je Mihailović hteo da prizna krivično delo, a sudija mu to nije dozvolio”.

Nakon sat vremena pauze koju je odredio da bi se odlučivalo o zahtevu Viktora Gostiljca, sudija je saopštio da taj zahtev odbija kao i još dva koja su u međuvremenu dostavili Gostiljac i drugi Simonovićev advokat Ivica Vuković.

Advokati su se pobunili tvrdeći da sudija time krši zakon i da nema prava da sam odlučuje o tome. Zahtevali su da se njihovi zahtevi za izuzeće proslede višim instancama. Sudija je ostao pri svome.

„Odluke suda ste čuli. Ocena zakonitosti mog postupanja vi znate gde se utvrđuje, a ovaj pretres i ova sudnica nisu mesto gde se o tome odlučuje“, naveo je sudija Žugić.

Onda je Gostiljac izneo predlog da se ovaj postupak i postupak protiv Igora Novakovića - koji je razdvojen od ovog u januaru - spoje u jedan. Sudija je to odbio, zbog čega je Gostiljac, vidno iznerviran, zatražio još jedno izuzeće sudije.

Posle pauze od 20 minuta, začarani krug je prekinut kada je sudija odbio i ovaj, četvrti zahtev po redu, pa se prešlo na završne reči.

Ipak, do verbalnih okršaja sudije i odbrane došlo je i nakon što je tužilaštvo iznelo završne reči, kada se sudija dogovarao sa odbranom oko datuma za sledeće suđenje.

Odbrana kritikuje medije

Advokat Gostiljac se osvrnuo i na pisanja medija da odbrana - s obzirom na brojne zahteve za izuzeće i odložena suđenja - pokušava da opstruira postupak. Postupak je, kaže on, vođen efikasno i brzo, i samo se „laičkom delu javnosti čini da nije tako i da je ovo opstrukcija“.

„Opstrukcija ne postoji. Plasira se teza u elektronskim medijima da mi čekamo da Vi odete u penziju u martu. Šta odbrana dobija time? Ništa mi ne dobijamo time što će biti još jedan ili dva pretresa više. Ništa ne menja ni da Vi donesete presudu, jer je postupak vođen tako da će ona biti oborena, bilo da je oslobađajuća bilo da je osuđujuća“, rekao je Gostiljac.

Na to se nadovezao advokat Ivica Vuković, tvrdeći da su mediji „primitivni i laički tumači“ i da odbrana ne opstruira već pokušava da ovaj postupak vrati u kolosek zakonitosti. Rekao je i sudiji da „polulaički zbrzava“, na šta ga je Žugić opomenuo.

Tužilac Predrag Milovanović se, inače, u završnim rečima osvrnuo na ove često ponavljane tvrdnje odbrane da postupak ide brzo i izneo podatak da je dosad bilo 20 zakazanih suđenja, od čega ih je otkazano čak 11, a održano devet.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
Aleksandar Marinković
Igor Novaković
Vladimir Mihailović
Bojana Šijački Cvetković
Grocka
Paljenje kuće novinara
Istraživanje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: