raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara nikako da se privede kraju, opet traženo izuzeće
19.01.2021.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Umesto da se suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića privodi kraju, ono je danas opet odloženo zato što je advokatica jednog od okrivljenih, Zora Dobričanin Nikodinović, zatražila izuzeće i predsednika Drugog osnovnog suda i Višeg suda u Beogradu. Ovo je, inače, peto odloženo suđenje od ukupno šest koja su održana od novembra, a advokatica Milana Jovanovića navodi da je reč o „igrici“ i „opstrukciji“ za odugovlačenje postupka, ali da nema pravnih mehanizama da se to zaustavi.
Tako je i prošlonedeljno suđenje otkazano jer je Zora Dobričanin Nikodinović tražila izuzeće sudije Slavka Žugića zbog navodne pristrasnosti. On, naime, nije dozvolio njenom branjeniku, optuženom policajcu Vladimiru Mihailoviću, da dopuni svoj iskaz jer je sa tom fazom postupka završeno.

U međuvremenu je predsednik Drugog osnovnog suda odbio zahtev za izuzeće Žugića, što je sudija danas i saopštio pokušavajući da nastavi postupak. Međutim, na samom početku je Vladimir Mihailović zatražio reč, da bi onda opet počeo da ponavlja svoj zahtev da dopuni iskaz.

„S obzirom da sam bio uskraćen da iznesem odbranu i da niste pozvali kao svedoka moju suprugu da potvrdi da sam bio ucenjivan, želim da dopunim izjavu…“, počeo je Mihailović pa ga je Žugić prekinuo ponovivši da ne može da dopunjuje izjavu u ovoj fazi postupka, kada je završeno izvođenje dokaza i treba preći na završne reči.

Nakon toga je Zora Dobričanin Nikodinović zatražila „izuzeće svih u ovoj zgradi“ (Palata pravde u kojoj se nalazi i Viši sud, prim. aut) optužujući sudiju Žugića da želi da što pre osudi optužene.

„Ne vidim razloga za ovoliku žurbu i paniku, nikome ne zavisi karijera od ovoga. Koliko znam, Vi ćete uskoro u penziju. Bili ste častan sudija i ovaj postupak ste vodili korektno, ali ne znam šta Vam se u međuvremenu desilo. Vama je cilj da osudite i Simonovića, i Mihailovića, i verovatno time stavite krunu na svoju karijeru“, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović tražeći izuzeće i predsednika Drugog osnovnog suda i predsednika Višeg suda.

Zbog toga je Žugić morao da prekine današnji pretres dok ne stigne odluka o zahtevu advokatice. Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno prvog dana februara.

Advokatica Milana Jovanovića, Ana Matić, smatra da je reč o igricama odbrane i opstrukciji da bi se odugovlačilo sa postupkom. Problem je, kaže ona za Raskrikavanje, što svako od njih, uključujući i sve okrivljene, može da traži izuzeća i tužioca i sudije, a sve to može da potraje.

„Pravnog leka za to nema. Jedino što može da ubrza postupak jeste da sud brzo odlučuje o tim zahtevima“, navodi Matić.

Inače, kako je Cenzolovka pisala, sudija Slavko Žugić bi u martu ove godine trebalo da ode u penziju pa će suđenje - ukoliko do tad ne bude okončano - morati da krene ispočetka. Ovaj postupak je stigao do samog kraja, odnosno do završnih reči koje prethode izricanju presude. Danas je i trebalo da se diskutuje o tome koliko će vremena stranama u postupku biti potrebno za iznošenje završnih reči, ali to nije stiglo na dnevni red jer je usledio zahtev za izuzećem.

Dvadeset minuta kašnjenja, deset minuta prepiranja i razlaz

Suđenje je počelo sa 20 minuta zakašnjenja jer je Zora Dobričanin Nikodinović kasnila. Na samom početku je pripravnica iz njene kancelarije zamolila da se sačeka deset minuta jer je gužva u saobraćaju. Kada je prošlo deset minuta ćutanja svih prisutnih u sudnici - tužilaštva, advokata, Milana Jovanovića i njegove supruge, okrivljenih Simonovića i Mihailovića, novinara i druge publike - pripravnica je zatražila još par minuta.

„Sud čeka“, mrzovoljno je konstatovao sudija.

Pripravnica je potom zamolila za još pet minuta čekanja, jer je Dobričanin Nikodinović „na par ulica odavde“, pa se ćutanje i čekanje nastavilo da bi se advokatica pojavila posle dvadeset minuta. Na njeno „Dobro jutro“, sudija je rekao:

„Evo ja se izvinjavam svima zbog ovog kašnjenja“.

Dobričanin Nikodinović je odgovorila da se „valjda njena pripravnica izvinila“ i da ona lično „nema za šta da se izvinjava“.

U takvom prepiranju sa sudijom protekao je i ostatak današnjeg suđenja. Više puta je upadala Žugiću u reč, pa je on zamolio da bude parlamentarna i da ne govori dok govori on.

Nakon što je proglasio kraj, ustao sa stolice i počeo da se pakuje, Dobričanin Nikodinović i advokat Dragoljuba Simonovića Ivica Vuković, nastavili su da mu, pakujući se, prebacuju kako uskraćuje osnovna prava optuženima.

„Ja nisam tražila ovoliko izuzeća u svom životu, za 30 godina karijere“, bunila se Dobričanin Nikodinović uglas sa Vukovićem dok je sudija napuštao sudnicu ignorišući ih.

Podsetimo, suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara iz Vrčina počelo je u maju 2019. godine. Na optuženičkoj klupi su bivši predsednik Opštine Grocka iz redova SNS-a Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković. Prema optužnici, Simonoviću je smetalo kritičko pisanje Jovanovića o njemu, pa je u oktobru 2018. godine pitao Mihailovića da nađe nekog da zaplaši Jovanovića i za to obećao 1.500 evra.

Mihailović je kontaktirao svog čoveka od poverenja Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a ovaj se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću koji mu je dugovao 350 evra. Marinković je decembra 2018. godine ubacio Molotovljev koktel u Jovanovićevu garažu u nameri da mu zapali automobil, pa se vatra proširila i progutala celu kuću umalo usmrtivši novinara i njegovu ženu koji su pukom srećom preživeli.

U međuvremenu je odlučeno da se Marinkoviću i Novakoviću sudi u odvojenim postupcima - Marinkoviću jer je ubrzo po početku suđenja pobegao i trenutno se nalazi u bekstvu, a za njim je raspisana i poternica, a Novakoviću jer se prošle nedelje na suđenju nije pojavio njegov branilac Goran Pejić koji je bio u samoizolaciji, a nije poslao ni zamenu.

Aludirajući na to, Simonovićev branilac Ivica Vuković je danas, tokom iščekivanja da se pojavi Dobričanin Nikodinović, „pecnuo“ sudiju predlogom da se zbog njenog kašnjenja razdvoji postupak i u odnosu na njenog klijenta Vladimira Mihailovića.

„Ne bi bilo ništa novo“, rekao je Vuković, na šta mu je sudija kratko odgovorio:

„Ne bih da ovo komentarišem“.
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
  Vest
Ukupno 17 godina zatvora četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara
Bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen je danas na pet godina zatvora pred...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Tužilac tražio 24 godine zatvora za okrivljene
Danas je počelo iznošenje završnih reči na suđenju bivšem predsedniku Grocke Dragoljubu Simono...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
Aleksandar Marinković
Igor Novaković
Vladimir Mihailović
Bojana Šijački Cvetković
Grocka
Paljenje kuće novinara
Istraživanje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: