raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Na suđenju Dragoljubu Simonoviću odbrana zatražila izuzeće sudije
11.01.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Raskrikavanje / Dragoljub Simonović i njegov advokat Viktor Gostiljac
Na današnjem suđenju bivšem čelniku opštine Grocka, Dragoljubu Simonoviću i trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara portala Žig Info, Milana Jovanovića danas su najglasniji bili advokati odbrane. Posle nekoliko odloženih suđenja, sudija Slavko Žugić bio je odlučan da današnje održi, te je postupak protiv jednog od okrivljenih razdvojio jer se danas u sudnici nije pojavio njegov advokat. Ipak, u nastavku suđenja zatraženo je izuzeće sudije Žugića zbog pristrasnosti, a odluku o tom zahtevu doneće predsednik Drugog osnovnog suda u narednim danima.
Na današnjem suđenju u slučaju paljenja kuće novinaru portala Žig info, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović zatražila je izuzeće sudije Slavka Žugića, tvrdeći da je on pristrasan.

Naime, Nikodinović je od sudije zatražila da njen klijent, Vladimir Mihailović, dopuni iskaz, ali tek nakon što mu se da jasna optužnica koja je u međuvremenu izmenjena.

Pre toga, sudija Žugić pročitao je spisak dokaza koje će sud uzimati kao relevantne u daljem toku ovog postupka, među kojima su i iskazi okrivljenih i svedoka, te je zahtev advokatice Nikodinović odbio.

Nikodinović je potom naglasila da njen klijent može da da iskaz i „bez te sređene optužnice”, ponovivši nekoliko puta da je važno to što Mihailović ima da kaže.

Žugić je odbio i taj zahtev, ponavljajući da je „zaključio dokazni postupak”.

Potom je usledila rasprava između sudije i advokatice oko toga da li je ona pre ili nakon što je (Žugić) zatvorio dokazni postupak rekla da je njen klijent (Milailović) spreman da govori i bez „integralne” optužnice.

Ova rasprava bila je razlog da Zora Dobričanin Nikodinović zatraži izuzeće sudije Žugića.

Advokatica je rekla da je sudija onemogućivši Mihailoviću da dopuni iskaz „iskazao pristrasnost, izneo netačan podatak jer okrivljeni ima pravo da se izajsni u vezi onoga što mu se stavlja na teret”.

Istakla je i da sudija nije pitao optužene da se izjasne pojedinačno o izmenama u optužnici.

Dobričanin Nikodinović zaključila je da „velika žurba pokazuje pristrasnost sudije po pravima okrivljenih”.

Nakon dvočasovne pauze, predsednik Drugog osnovnog suda iz tehničkih razloga nije mogao da odluči po zahtevu za izuzeće sudije Žugića, te će se njegova odluka saznati na narednom suđenju, za koje još uvek nije utvrđen tačan datum.

Nejasna izmenjena optužnica?

Krajem oktobra prošle godine, unete su izmene u optužnicu, koja je potom dostavljena okrivljenima i njihovim braniocima.

Međutim, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović imala je primedbe na izmenjenu optužnicu jer je „komplikovana”, te je zatražila od tužioca Predraga Milovanovića da dostavi integralni tekst optužnice, navodeći između ostalog da je (optužnicu) njen klijent nije razumeo.

Tužilac Milovanović naglasio je da je reč o tekstu koji se nalazi na dve strane, kao i da izmene nisu u „odlučujućim činjenicama”.

„Ovo je način da se nešto prolongira, da se pravi opšta farsa”, zaključio je tužilac.

U diskusiju se uključio i advokat optuženog Simonovića, Viktor Gostiljac, naglašavajući da „nije tačno da su nevažne činjenice (izmenjene), nama je pitanje oko novca važno”.

„Baš zato što imate dve strane, sastavite to kako treba i dostavite nam”, zatražio je Gostiljac od tužioca.

Sudija Žugić je uprkos insistiranju advokata odbrane, odbio zahtev, uz obrazloženje da je optužnica dovoljno jasna, te da „nema potrebe da se traži integralni tekst izmena”.


Odvojen postupak protiv Igora Novakovića

Na današnjem suđenju se zbog samoizolacije nije pojavio Goran Pejić, advokat okrivljenog Igora Novakovića.

Kako Pejić nije poslao ni zamenu, odbrana je zatražila od sudije da odloži današnji pretres.

Tužilac Predrag Milovanović ocenio je ovo kao „vid opstrukcije”.

Nakon što je Simonovićev advokat, Viktor Gostiljac, pokušao da opravda izostanak kolege (Pejića), sudija Žugić je upitao okrivljenog Novakovića, da li je spreman da angažuje drugog branioca?

„Ne, samo Gorana Pejića jer sam sa njim ušao i sa njim želim da završim ovaj slučaj”, odgovorio je kratko Novaković.

Sudija Žugić potom je odlučio da se postupak okrivljenog Igora Novakovića vodi odvojeno.

Podsetimo, novinaru portala ŽigInfo, Milanu Jovanoviću i njegovoj supruzi Jeli Deljanin u garažu kuće u kojoj žive ubačen je „Molotovljev koktel“ u decembru 2018. godine. Požar se iz garaže proširio i na ostatak kuće, a u toku paljenja kuće Jovanović i njegova supruga su spavali.

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je u januaru 2019. godine zbog sumnje da je naručio paljenje kuće novinara, zbog pisanja kritčkih tekstova o njemu.

On je prema navodima iz optužnice u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekog ko bi to uradio i obećao mu 1.500 evra nakon obavljenog posla.

Mihailović je kontaktirao svog čoveka od poverenja Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a ovaj se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću koji mu je dugovao 350 evra.

Suđenje četvorici okrivljenih pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, počelo je u maju 2019. godine. Marinković je inače optužen da je lično zapalio garažu novinara, međutim on se nalazi u bekstvu, zbog čega je sud za njim raspisao poternicu.

U tekstu Simonovićeva ekipa: Ko su ljudi koji su zamalo zapalili novinara Raskrikavanje je sakupilo obimnu krivičnu dokumentaciju okrivljenih i vezi Simonovića sa nekima od njih.

Sve vesti sa suđenja možete da čitate ovde.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Grocka
Žig Info
Dragoljub Simonović
suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: