raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje Dragoljubu Simonoviću: I drugi okrivljeni optužio policiju za iznudu priznanja
14.02.2020.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen N1
I drugi okrivljeni u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, Igor Novaković, optužio je policiju i tužilaštvo da su mu iznudili priznanje da je dobio novac da zapali auto novinara, kao i da su pokušali da ga nateraju da prizna da je incijator bivši predsednik Opštine Grocka. Današnje ročište više je ličilo na suđenje oštećenom Jovanoviću jer je odbrana sve vreme dovodila u pitanje njegov kredibilitet i interesovala se kako je potrošio novac za sanaciju svoje zapaljene kuće u Vrčinu.
Optužnica tereti bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića da je, u nameri da „zaplaši" novinara čije mu je pisanje smetalo, angažovao policajca Vladimira Mihajlovića da nađe nekog ko bi mu zapalio auto. Mihajlović je dalje zamolio Igora Novakovića, koji je našao Aleksandra Marinkovića, dilera iz Grocke koji je bacio Molotovljev koktel u Jovanovićevu garažu.

Pred tužiocem su Mihajlović i Novaković priznali da iza svega stoji Simonović, da bi sada promenili iskaze. Igor Novaković je u prvom iskazu priznao da je Aleksandru Marinkoviću obećao otpis dugova i još 500 evra ukoliko zapali auto Milanu Jovanoviću.

Međutim, na današnjem suđenju Novaković je rekao da mu je u prostorijama Uprave kriminalističke policije na Makišu, 24. januara 2019, nekoliko policajaca u civilu pretilo i nateralo ga da to kaže.

„Rekli su mi da nikada neću izaći iz pritvora, da znaju kretanje moje porodice i da ću dobiti maksimalnu kaznu od 5 godina“.

Tada je, kako kaže, odlučio da lažno prizna da mu je Vladimir Mihailović, inače pripadnik policije, dao novac da zapali auto Jovanoviću, te da je on kasnije unajmio Marinkovića za taj posao.

Kako je rekao, u prostorijama UKP-a su mu tražili i da okrivi Dragoljuba Simonovića kao organizatora paljenja kuće, na šta on nije pristao.

Detaljno je opisao novi tok priče.

Kaže da se sa policajcem Vladimirom Mihailovićem zna iz teretane, ali da se intenzivnije druže od leta 2018. kada su počeli pregovori da Mihailović od njega kupi plac.

„Početkom decembra 2018, Mihailović je došao do mene i rekao mi: „Buraz, imam problem sa jednom bitangom i barabom. Da li bi mogao da nađeš nekog da mu se ošteti auto“, započeo je svoj novi iskaz Novaković i dodao da je tada Mihailoviću rekao da se on time ne bavi, te da se nisu dogovorili ništa.

„Međutim, nedugo nakon toga da sam video Aleksandra Marinkovića koji mi je već dugovao neke pare, a nije imao da mi vrati. Tada mi je sinula ta luda ideja da ipak Marinković ošteti auto, a da se ja kasnije naplatim od novca koji bi mu Mihailović dao za to“, rekao je Novaković.

„Rekao sam mu: „Mali, možeš li da sje*eš taj auto“, ali nisam mislio da ga zapali. Već da ga samo ošteti, polupa stakla“, rekao je i dodao da za to prethodno nije dobio nikakav novac.

Ni danas okrivljeni Vladimir Mihailović i Igor Novaković nisu želeli da odgovaraju na pitanja tužioca Predraga Milovanovića.

Od početka procesa do danas, obojica su promenili iskaze.

Mihailović je, podsetimo, na jednom od prošlih ročišta povukao iskaz u kom je kao nalogodavca paljenja kuće okrivio Dragoljuba Simonovića.

Rekao je da su ga policija i tužilaštvo na to naterali i da je on sam na svoju ruku hteo da reši problem koji je Simonović imao sa Jovanovićem zbog pisanja Žig infa. Zamolio je Igora Novakovića da taj problem reši, ali mu nijednom, kako tvrdi, nije rekao da zapali auto, već da ga samo ošteti.

Isto je danas ponovio i Novaković i za odluku da se auto ipak zapali, a ne samo malo ošteti okrivio četvrtog u lancu, Aleksandra Marinkovića.

Međutim, Marinković se na poslednjih nekoliko ročišta nije pojavio. Ni njegov advokat ni majka ne znaju gde se nalazi, a u međuvremenu je raspisana i poternica.

Jovanović: Nudili su mi mito da se slučaj gurne pod tepih


Novinar Milan Jovanović je u jednom od odgovora na pitanja advokata odbrane rekao da mu je sredinom prošle godine jedan čovek kome ne zna ime došao na vrata i nudio mito da se slučaj gurne pod tepih.

„Kazao mi je: „Reci koju god hoćeš bezobraznu svotu“. Kako je rekao, on je to odbio. Na pitanje da li zna ko je to bio, odgovorio je da taj čovek nije želeo da mu se predstavi.

Advokati okrivljenih, Viktor Gostiljac, Ivica Vuković, i Goran Pejić današnje suđenje posvetili su mahom ispitivanju Milana Jovanovića koji se u ovom slučaju vodi kao svedok.

Njihov fokus sveo se, kako su rekli, na utvrđivanje Jovanovićeg novinarskog kredibiliteta. Tako su ga ispitivali da li je zaposlen kao novinar, šta je radio pre penzije, da li proverava informacije koje dobija, da li zna da Žig info „reketira“ ljude, odnosno uzima novac u zamenu za prestanak pisanja o ljudima.

Veliki deo svog ispitivanja posvetili su i utvrđivanju iznosa koji je Jovanović dobio kao donaciju od Fondacije Slavko Ćuruvija, kao i koliko je utrošio novca na sanaciju svoje zapaljene kuće.

Suđenje se u jednom trenutku maltene pretvorilo u suđenje Jovanoviću, što je i sudija Slavko Žugić primetio i opomenuo advokate odbrane. Podsetio je da se u ovom trenutku vodi 16 parnica baš zbog pisanja Žig infa.

Sledeće ročište je zakazano za 30. mart kada će biti ispitivana Jela Deljanin, supruga Milana Jovanovića i troje veštaka.

Sve vesti sa suđenja možete pročitati ovde.
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
  Vest
Ukupno 17 godina zatvora četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara
Bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen je danas na pet godina zatvora pred...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Tužilac tražio 24 godine zatvora za okrivljene
Danas je počelo iznošenje završnih reči na suđenju bivšem predsedniku Grocke Dragoljubu Simono...
Milan Jovanović
Grocka
Žig Info
MUP
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: