raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Satira i humor
Izvorni članak je objavljen 01.02.2022. (Alo)
Alo naseo na satiričnu vest Zicera da Crna Gora šalje 10 vojnika u Ukrajinu
01.02.2022.    Marija Vučić    Foto: Wikimedia Commons
Nakon što je početkom januara portal Srpskog telegrafa, Republika, naseo na satiričnu vest sajta Zicer da su Srbi u Australiji u znak revolta zbog Novaka Đokovića ispekli kengura na ražnju, ovoga puta se to desilo Alo-u. Tabloid je preneo „vest“ da Crna Gora šalje desetoro vojnika u Ukrajinu, od čega je troje njih gej. U pitanju je još jedan šaljivi tekst sa Zicera koji je na Alo-u poneo naslov „Pakleni plan Crne Gore: Zbog Rusije šalju GEJ vojnike u Ukrajinu“.
Nije prvi put da mediji prenose vesti sa satiričnih portala poput Zicer.org ili Njuz.net.

Tako se na sajtu Alo-a za region (region.alo.rs) juče pojavio tekst: „PAKLENI PLAN CRNE GORE : Zbog Rusije šalju GEJ vojnike u Ukrajinu“. Ista vest je objavljen i na sajtu bosanskog izdanja Alo-a.

Kako navode, kao najmlađa članica NATO alijanse, Crna Gora će uputiti ovu nekolicinu vojnika u misiju odbrane Ukrajine od potencijalne ruske agresije, a „citiraju“ i izjavu tamošnjeg načelnika Generalštaba vojske Crne Gore Milutina Đurovića koji je ovu informaciju „potvrdio“ za Zicer.

„Mi želimo da u punoj meri participiramo u svim obavezama i pravima koji proističu iz članstva. Mi nismo velika država i shodno našim mogućnostima poslaćemo 10 vojnika i vojnikinja od kojih su troje gej, što je veoma važno naglasiti i mi se time ponosimo“, citira Alo ovu izmišljenu izjavu.

Zicer.org je ovaj tekst objavio 26. januara pod naslovom „Crna Gora šalje 10 vojnika da brane Ukrajinu od Rusa“, aludirajući na malobrojnost crnogorske vojske. Na sajtu postoji još jedan tekst slične tematike „Rusija odustala od napada na Ukrajinu jer će je braniti 100 Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca!“.

Iako je na sajtu Zicera, koji Alo uredno potpisuje kao izvor, jasno navedeno da je u pitanju satirični sajt, to nije sprečilo ovaj tabloid da vest prenese kao istinu. Osim toga, u delu „kontakt“ na sajtu Zicera, stoji:

„Smešno vam sve što vidite u Srbiji, a niste duvali travu? Pišite nam na mejl, 99 posto da ćemo to objaviti“, piše Zicer na čijim društvenim mrežama takođe piše da se radi o satiri i da je reč o vestima „u ogledalu“.

Inače, za sada nema najava da će crnogorski vojnici kao deo NATO saveza biti uključeni u eventualni sukob između Rusije i Ukrajine, piše crnogorski portal Vijesti.

Portal Republika je nedavno takođe „naseo” na vest sa portala Zicer, o čemu je pisao Fejknjuz Tragač. U vreme kada je Novak Đoković bio zatvoren u imigrantskom centru i dok se čekala odluka o tome da li će ostati u Australiji ili biti deportovan, Zicer je objavio da su nezadovoljni Srbi iz Australije ispekli kengura na ražnju iz revolta.

Republika je ovo bez problema prenela kao istinu:

„Srbi iz Melburna su na dan pravoslavnog Božića na ražnju ispekli kengura i time pokazali visok stepen nezadovoljstva sa svim dešavanjima. Treba napomenuti da je kengur simbol Australije, da se nalazi i na grbu ove zemlje, kao i na pojedinim novčanicama, pa je samim tim jasno koliko će ovaj postupak imati odjeka u javnosti najmanjeg kontinenta“, pisala je Republika.

Ni to nije bio prvi put. Fejknjuz Tragač je ranije zabeležio slučajeve kada je Alo preneo izmišljenu izjavu Kijanu Rivsa o Kosovu sa Zicera, a pre par godina je niz portala objavio da bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić osniva stranku. Tabloidima koji su tada preneli ovu vest „lampicu“ nije upalila ni činjenica da se autor teksta na Ziceru potpisao sa „Kim Džong“.
  Manipulisanje činjenicama
Da li zaista Srbi nisu bezbedni u Crnoj Gori?
Nalog na tviteru pod imenom „Dr Branimir Nestorović", koji je inače poznat po desničarskim stav...
  Manipulisanje činjenicama
Državnu pomoć za tri crnogorske televizije, Srpski telegraf ocenio samo kao pomoć Šolaku
„Milo dao 200.000 evra Šolaku”, piše današnji Srpski Telegraf osvrćući se na odluku ...
  Lažna vest
Crna Gora nije proglasila Srbe genocidnim narodom
Otkako su 17. juna crnogorski poslanici usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, tabloidi u Srbi...
Zicer
Crna Gora
NATO
Vojska
Rusija
Ukrajina
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: