raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Antivakseri šire paniku među trudnicama koje su primile Fajzerovu vakcinu
11.05.2022.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Ed Us
Na Vajber grupi „Lekari i roditelji za nauku i etiku“, poznatoj po antivakserskim stavovima i promovisanju ivermektina, objavljen je post sa dramatičnim „novim Fajzer podacima“. Član grupe tvrdi da je od 270 trudnica koje je ova kompanija pratila nakon primljene vakcine, 238 „napustilo studiju iz nepoznatog razloga“, a da su preostale trudnice, osim jedne, rodile mrtvu decu ili imale spontane pobačaje. Da bi delovalo uverljivije, ovaj član je uz tvrdnje priložio i jednu stranicu iz Fajzerovog istraživanja na engleskom jeziku, a dramatičnost je dodatno „začinio“ sličicom šprica i mrtvačkog sanduka. Radi se, međutim, o manipulativno interpretiranim podacima.
   

„Iz novih Pfizer podataka: „Testirano je 270 trudnica, 238 je napustilo studiju iz nepoznatih razloga. Od 32 preostale, samo je jedno dijete rođeno živo. Ostali su različiti slučajevi spontanog pobačaja i smrti fetusa“, napisao je izvesni Dejan, dajući link ka bazi Fajzerovih dokumenata i fotografiju iz istraživanja na koje se poziva, a gde su crvenom bojom podvučeni ovi brojevi. Ove tvrdnje je stavio pod navodnike, da bi izgledalo kao citat iz dokumenta.

Dokument zaista postoji, ali su brojevi interpretirani netačno, po svemu sudeći sa ciljem da izazovu paniku i odvrate trudnice od vakcinacije.

O čemu se zapravo radi?

Podaci na koje se poziva član ove Vajber grupe nisu „novi“ - u pitanju je dokument iz 2021. godine sa statistikom iz 63 zemlje u vezi sa neželjenim efektima nakon vakcine, koji su prijavljeni od 1. decembra 2020. godine do 28. februara 2021. godine.

Deo o vakcinisanim trudnicama (na strani 12) sadrži tabelu u kojoj stoji da je u ovom periodu praćeno 270 njih. U 23 slučaja je u međuvremenu došlo do spontanog pobačaja, u dva slučaja je došlo do smrti ploda, u jednom slučaju je beba umrla ubrzo po rođenju, a samo jedna beba je rođena bez ikakvih problema.

Ovi brojevi, međutim, ne dokazuju da su se sve ove stvari, koje su se desile nakon vakcine, ujedno desile zbog vakcine.

Kako samo istraživanje konstatuje na početku, svi neželjeni događaji koji su prijavljeni - kod trudnica, ali i kod svih drugih ugroženih kategorija obuhvaćenih izveštajem - ne moraju nužno da imaju veze sa vakcinom.

„Broj izveštaja o neželjenim događajima ne znači nužno da je određeni neželjeni događaj izazvan lekom (vakcinom, prim. aut), moguće je da ga izazove osnovna bolest ili drugi faktori poput medicinske istorije ili lek koji se istovremeno uzima“, piše u ovom izveštaju.

Za preostalih 238 trudnica stoji da „nema ishoda“, što član ove Vajber grupe interpretira kao „napustile su studiju iz nepoznatog razloga“.

Ovom dezinformacijom se bavio i fekt-čeking tim Rojtersa u januaru ove godine. Kako je za tu agenciju rekla Emili Adikari sa Departmana za maternalno-fetalnu medicinu Univerziteta u Teksasu, pogrešno je pretpostavljati da je 238 slučajeva koji su bili „bez ishoda“ u vreme ove studije završilo sa negativnim ishodom.

Drugim rečima, konstatuje Rojters, „bez ishoda“ znači samo da su te trudnoće bile u toku u vreme kada je nastao ovaj izveštaj.

Osim što se iz ovih podataka od pre godinu i po dana ne može zaključiti da su se spontani pobačaji i smrti ploda desile nužno zbog vakcine, ne može se zaključiti ni da su sve trudnice koje prime Fajzer vakcinu ugrožene.

Naime, izveštajem je obuhvaćeno 270 vakcinisanih trudnica, što je samo mali procenat od ukupnog broja. Kako pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, do 16. februara 2021. godine (period obuhvaćen izveštajem) samo u SAD je vakcinisano preko 30.000 trudnica.

Inače, u vreme kada su ovi podaci prikupljani, BioNTech vakcina protiv kovida kompanije Fajzer bila je odobrena od strane američke Uprave za hranu i lekove samo za hitnu upotrebu kod najugroženijih pacijenata.

Dokument o kome se ovde radi je podnet Upravi tokom 2021. godine i jedan je od brojnih izveštaja koje je Fajzer tokom prošle godine podnosio u procesu registracije vakcine koja bi se koristila ne samo u hitnim slučajevima, već bi bila registrovana i odobrena za opštu populaciju.

U međuvremenu su praćeni tok vakcinacije i neželjeni događaji nakon primanja vakcine pa je BioNTech u SAD-u registrovana u avgustu 2021. godine za najširu populaciju jer je procenjeno da je dovoljno efikasna i bezbedna. Kako se navodi na sajtu Uprave za hranu i lekove, mogu da je koriste i trudnice u konsultaciji sa lekarima.

„Ne postoje kontraindikacije za primanje vakcine kod trudnica ili dojilja. Trudnice ili dojilje treba da razmotre potencijalne benefite i rizike od vakcinacije sa svojim lekarom“, piše ova uprava.

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da ima razloga za optimizam kada je u pitanju vakcinisanje trudnica. Podaci iz njihove nacionalne baze neželjenih događaja tokom trudnoće nakon vakcinacije nisu dosad pokazali velike razloge za zabrinutost ni za zdravlje trudnica niti beba. Osim toga, kako ističu, nekoliko velikih studija dosad je pokazalo da ne postoji povećani rizik od spontanih pobačaja ili preranog porođaja kod žena koje su primile vakcinu.

Fajzer je i nakon registracije vakcine u SAD samoinicijativno nastavio studije o bezbednosti vakcine kod trudnica, tako da se podaci i dalje prikupljaju.

Iz Evropske medicinske agencije su u januaru ove godine naveli da su proučili podatke u vezi sa 65.000 praćenih trudnoća kod žena koje su primile vakcinu - uglavnom su to vakcine kompanije Fajzer ili Moderna koje su odobrene u EU. Nisu, kako kažu, pronašli nijedan znak povećanog rizika od komplikacija u trudnoći, pobačaja, prevremenih porođaja ili neželjenih efekata kod nerođenih beba zbog vakcinacije.

„S obzirom da je dosad trudnoća povezivana sa povećanim rizikom od razvoja ozbiljnog oblika kovida, posebno u drugom i trećem tromesečju trudnoće, žene koje su trudne ili bi mogle da zatrudne u bliskoj budućnosti ohrabrujemo da se vakcinišu u skladu sa nacionalnim preporukama“.

U Srbiji se vakcina ove kompanije daje trudnicama, uz napomenu u uputstvu za korišćenje vakcine da je neophodno prethodno se konsultovati sa lekarom.
  Analiza
Male boginje, veliki kašalj, ogroman problem: Pad vakcinacije, rast prekršajnih prijava, zanemarljiv broj kazni
Pre četiri godine bili smo jako blizu kolektivnog imuniteta kod gotovo svih bolesti koje sprečavaj...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
  Manipulisanje činjenicama
Jedno od 500 dece hospitalizovano zbog Fajzerove vakcine? Manipulacija.
Portal Nulta tačka, poznat po širenju antivakserskih stavova, objavio je tekst sa naslovom „Stud...
Vakcinacija
Vakcina
COVID-19
koronavirus
trudnice
Vajber
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: