raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 20.05.2021. (Informer)
Barak Obama nije rekao da postoje vanzemaljci
20.05.2021.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Joshua Coleman
U današnjem broju Informera na naslovnoj strani našao se napis „Barak Obama šokirao svet: Istina je, postoje vanzemaljci“, uz prigodnu sličicu vanzemaljca E.T. iz filma Stivena Spilberga. Obama ovo, međutim, nije izgovorio iako jeste pričao o tome da postoje fotografije i snimci objekata za koje ne znamo šta su i ne možemo da ih objasnimo.
Osim netačnog naslova, netačna je i prva rečenica u Informerovom tekstu:

„Bivši predsednik SAD Barak Obama potvrdio je da vanzemaljci postoje“.

Potom citiraju Obaminu izjavu - iako je citat korektno preveden, iz njega se vidi da bivši američki predsednik ovo nije rekao.

On je, naime, gostujući u jednom večernjem šou programu na televiziji CBS, upitan o vanzemaljcima odgovorio u neformalnom i ležernom tonu:

„Kad je reč o vanzemaljcima, postoje stvari koje vam ne mogu reći uživo“, na šta se publika nasmejala.

„Kada sam došao na funkciju ja sam pitao postoji li negde laboratorija u kojoj čuvamo uzorke vanzemaljaca i svemirske brodove? Oni su malo istraživali i odgovor je bio ne“, rekao je Obama praćen smehom prisutnih, a onda se uozbiljio:

„Ono što je istina, i zapravo sam ozbiljan ovde, postoje snimci objekata na nebu za koje ne znamo tačno šta su i ne možemo da objasnimo kako su se kretali, njihove trajektorije, oni nisu imali lako objašnjive putanje. Mislim da ljudi to i dalje shvataju ozbiljno i pokušavajući da istraže i shvate šta je to. Ali ja nemam šta da vam prijavim danas“, rekao je Obama.

Ovih dana se u američkoj javnosti zaista dosta govori o neidentifikovanim letećim objektima jer se približava jun kada će američke obaveštajne i vojne službe morati da Kongresu dostave izveštaj o podacima kojima raspolažu u vezi sa neidentifikovanim objektima.

Deo snimaka je već dostupan javnosti. Na primer, Pentagon je prošle godine objavio tri snimka snimljenih infracrvenim kamerama američkih vojnih aviona. Na njima se vide objekti nazvani „neidentifikovani vazdušni fenomeni“ (unidentified aerial phenomena), malih dimenzija, koji se kreću kroz vazduh na neobičan način.

    

Recimo, jedan od tih snimaka nastao je 2004. godine, a svojim očima ga je, kako piše CNN, video sada penzionisani vojni pilot Dejvid Frejvor, jedan od četvorice onih koji su bili u avionu. Najpre su, kako je rekao za ovaj medij, uspevali da prate taj mali, beli, duguljasti predmet oko pet minuta. Najpre se kretao nepravilnom trajektorijom ka severu, da bi se, nakon što su mu se približili, naglo usmerio ka jugu i nestao „za manje od dve sekunde“.

„Ovo je bilo krajnje naglo, poput lopte za ping pong, koja se odbija od zida. Udarila bi i krenula drugim putem“, rekao je Frejvor za CNN dodajući da tako nešto nikada nije video.

Objekat nije imao krila niti motor, niti je ličio na bilo šta poznato američkoj vojsci. Ipak, nema definitivnih dokaza da je reč o vanzemaljskoj tehnologiji.
  Lažna vest
Pentagon ne kaže da je 250 vanzemaljaca prošle godine posetilo Britaniju
Službenici američkog Pentagona su 17. maja pred Kongresom predstavili izveštaj o neidentifikovani...
  Dezinformacija
Pentagon nije saopštio da su „vanzemaljci među nama“
Dugo očekivani izveštaj Pentagona o neidentifikovanim vazdušnim objektima koje su tokom godina pr...
  Manipulisanje činjenicama
„The Economist“ ne preporučuje incest
Britanski magazin „The Economist“ preporučuje incest, tvrdi sajt Nulta tačka u senzacionalisti...
Vanzemaljci
Pentagon
NLO
Barak Obama
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: