raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 14.06.2024. (Srpski telegraf)
Vanzemaljci nisu otkriveni, niti je „šokantno istraživanje” o njima poteklo sa Harvarda
17.06.2024.    Stefan Kosanović    OpenAI i skrinšot
Na naslovnoj strani Srpskog telegrafa kao udarna vest u prošli petak našlo se navodno istraživanje američkog univerziteta Harvard – „Šokantno istraživanje Harvarda; Vanzemaljci su odavno među nama”. Međutim, stvarnost nije toliko dramatična, pošto autori istraživanja koje Srpski telegraf prenosi već na početku rada napominju da je hipoteza kojom pokušavaju objasniti neidentifikovane vazdušne fenomene „najverovatnije netačna”, ali smatraju da je treba razmotriti. Takođe, u radu postoji jasna ograda od Univerziteta Harvard i napomena da je tekst „spekulativni misaoni rad koji odražava lične interese i ideje autora”.
Rad pod nazivom „Kriptoterestrijalna hipoteza: Zalaganje za naučnu otvorenost prema skrivenom zemaljskom objašnjenju neidentifikovanih anomalnih fenomena” razmatra kriptoterestrijalnu hipotezu kojom se pokušavaju objasniti neidentifikovani vazdušni fenomeni. Ova teorija sugeriše da inteligencija koja nije ljudska, a koja je odgovorna za ove fenomene, možda već postoji na Zemlji, ali je skrivena, na primer, ispod zemlje ili u vodenim prostranstvima.

Ovo je bilo dovoljno da Srpski telegraf ovu priču donese kao glavnu na naslovnoj strani tvrdeći da su vanzemaljci „odavno među nama” i da to pokazuje istraživanje sa Harvarda.

U naslovu se tvrdi da istraživanje potiče sa Harvarda, dok se u tekstu navodi da je to studija programa „Human Flourishing” (Programa za ljudski prosperitet) Univerziteta Harvard. Iako su dva od tri autora istraživači sa Harvarda – u pitanju je istraživanje koje nema afilijaciju pomenutog američkog univerziteta, o čemu su pisale i kolege iz FakeNews Tragača.

Šta više, na njegovom početku stoji jasna ograda od Univerziteta Harvard.

„NAPOMENA: Ovaj rad je spekulativni misaoni tekst koji odražava lične interese i ideje autora i nije povezan sa Programom za ljudski prosperitet na Harvardu. Takođe želimo da naglasimo da verujemo da je ova hipoteza, najverovatnije, netačna, ali ipak verujemo da zaslužuje naučno istraživanje”, piše odmah ispod naslova studije.

Na nekim stranim portalima, ali i na naslovnici Srpskog telegrafa, vidi sa početna strana rada bez pomenute napomene. U pitanju je njegova starija verzija, s obzirom da je rad objavljen na „javni uvid” i da ga autori i dalje mogu uređivati.

Autori su napomenu uneli naknadno, što je za Raskrikavanje potvrdio jedan od autora, istraživač u oblasti psihologije na Programu za ljudski prosperitet na Univerzitetu Harvard Tim Lomas.

„Ne, to smo dodali u ažuriranu verziju rada, jer smo zaista mislili da su neki članci (medijski prim. aut) pogrešno predstavljali rad”, napisao nam je Lomas.

Konačna verzija je planirana da bude objavljena u oktobru ove godine nakon obavezne recenzije.

O čemu se radi u studiji?

Na studiji su radili dvojica istraživača sa Programa za ljudski prosperitet na Univerzitetu Harvard, Tim Lomas i Brend Kejs, kao i profesor biološke antropologije na Tehnološkom univerzitetu u Montani Majkl Masters.

Rad izučava neidentifikovane vazdušne fenomene kroz hipotezu koja predlaže da vanzemaljci već borave na Zemlji, ali su vešto skriveni.

Istražene su četiri teorije o poreklu ovih potencijalnih bića. Jedna teorija predlaže da su oni ostaci tehnološki napredne drevne civilizacije, druga govori o potomcima drevnih hominida i inteligentnih dinosaurusa, treća teorija sugeriše da su bića iz drugih delova kosmosa ili budućnosti, dok četvrta govori o magičnim bićima poput trolova, patuljaka i vila.

Autori smatraju i da je ova hipoteza verovatno manje verovatna od vanzemaljske hipoteze, ali da se takve procene teško kvantifikuju.
  Lažna vest
Pentagon ne kaže da je 250 vanzemaljaca prošle godine posetilo Britaniju
Službenici američkog Pentagona su 17. maja pred Kongresom predstavili izveštaj o neidentifikovani...
  Dezinformacija
Pentagon nije saopštio da su „vanzemaljci među nama“
Dugo očekivani izveštaj Pentagona o neidentifikovanim vazdušnim objektima koje su tokom godina pr...
  Lažna vest
Barak Obama nije rekao da postoje vanzemaljci
U današnjem broju Informera na naslovnoj strani našao se napis „Barak Obama šokirao svet: Istin...
Vanzemaljci
Harvard
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: