raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 09.02.2021. (Večernje novosti)
„Dara iz Jasenovca“ nije najgledaniji film u SAD
09.02.2021.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Unsplash/ Erik Witsoe
Film „Dara iz Jasenovca“, priča o devojčici Dari koja je poslata u logor Jasenovac, naš je kandidat za Oskara i prikazuje se četvrti dan u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Pojedini domaći mediji, poput tabloida Alo i Večernjih novosti, već su ga proglasili najgledanijim. Međutim, film se može pogledati tek u 12 od više hiljada bioskopa u SAD.
Dok tabloidi Alo i Večernje novosti u naslovima tvrde da je film najgledaniji u SAD, u tekstu navode da je „zabeležio najveću prosečnu zaradu u odnosu na broj bioskopa u kojima se prikazuje“.

Ovo, međutim, ne znači da je najgledaniji: mediji propuštaju da kažu da se film trenutno prikazuje u svega 12 američkih bioskopa gde je zaradio oko 16.000 dolara. Sa druge strane, neki drugi filmovi se trenutno mogu videti i u više od 2.000 bioskopa, a dnevno inkasiraju stotine hiljada dolara od prodaje karata.

Mediji se pozivaju na saopštenje kompanije MCF koja je distributer ovog filma, ali nije jasno kako je „ostvario najveću prosečnu zaradu u odnosu na broj bioskopa u kojima se prikazuje“ u srpskim medijima postalo „film je najgledaniji u SAD“.

Mediji citiraju podatke sa sajta Box Office, koji između ostalog meri koliko od bioskopskih projekcija zarađuju filmovi koji se trenutno prikazuju. Prema današnjim podacima, od 16 novih ostvarenja sa liste, koja se prikazuju u bioskopima SAD, najveću zaradu po bioskopu zaista ima film „Dara iz Jasenovca“. Za tri dana prikazivanja (premijera je bila u petak 5. februara), film je po bioskopu inkasirao oko 417 dolara.

Sa druge strane, recimo, animirani film koji je trenutnona ovoj listi Top 1 u SAD „The Croods: New Age“ po bioskopu inkasira nekoliko puta manje - 180 dolara dnevno.

Tačnih podataka o tome koliko ga je ljudi videlo dosad nema. Ipak, Raskrikavanje je pokušalo da dođe makar do okvirne brojke. Na sajtovima bioskopa u kojima se film prikazuje, cena pojedinačne karte se kreće u proseku oko 10 dolara. Podaci sajta Box Office pokazuju da je za tri dana film zaradio 16.000 dolara, te to uz manja ili veća odstupanja znači da ga je dosad videlo oko 1.600 ljudi.

Sa druge strane, matematička gimnastika kojom mediji dokazuju da je film najgledaniji, značajno se menja ako se uzmu u obzir neke druge brojke. Na primer, iako drugi filmovi prihoduju manje u proseku po bioskopu, prikazuju se u značajno više bioskopa nego „Dara iz Jasenovca“. Tako se broj jedan na listi po zaradi - „The Croods“ - prikazuje u 1.935 bioskopa (prosečna zarada je 180 dolara po bioskopu), i to od novembra. Dosad je zaradio preko 45 miliona dolara, a kako se mogu naći i karte za manje od pet dolara, pretpostavka je da su ga videli milioni ljudi.

Ovaj film je u početku svog prikazivanja,u novembru prošle godine, zarađivao po 1.600 dolara po bioskopu dnevno, a prikazivao se u oko 2.200 njih. Samo u prvih pet dana inkasirao je više od 14 miliona dolara, pokazuju podaci sajta Box Office.

Kum, Bekstvo iz Šošenka i Dara iz Jasenovca

Film „Dara iz Jasenovca“ je postao kontroverzan i pre nego što se počelo sa emitovanjem, s obzirom da se dotiče srpsko-hrvatskih odnosa. On govori o stradanjima Srba za vreme Drugog svetskog rata u ustaškom logoru Jasenovac u Hrvatskoj, a fokus priče je na devojčici Dari kojoj ubijaju majku i starijeg brata i koja pokušava da sačuva život mlađeg brata.

Ovo ostvarenje reditelja Predraga Antonijevića, koje je i srpski kandidat za Oskara, dobilo je veoma negativne kritike krajem januara u američkom magazinu „Variety“ koji ga je nazvao srpskom nacionalističkom propagandom.

Narednih dana su se na IMDB-u, kako su preneli mediji, Srbi i Hrvati „takmičili“ u davanju najviših i najnižih ocena ovom naslovu, pa je ova platforma na nekoliko dana ukinula mogućnost ocenjivanja.

Film je na ovom sajtu trenutno ocenilo skoro 49.000 ljudi, a prosečna ocena je izuzetno visoka i iznosi 8,7.

I na sajtu Rotten Tomatoes ima visoku ocenu korisnika - 90 odsto njih je dalo ocenu iznad 3,5 od maksimalnih pet. Međutim, ima relativno nisku ocenu filmskih kritičara - 58 od 100.

Primera radi, film „Kum“ iz 1972. godine koji se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, ima ocenu 98/100 od strane kritičara na ovom sajtu.

Film još uvek nije prikazan u Srbiji, a bioskopska premijera je najavljena za april 2021. godine.
  Lažna vest
Pevačica Dua Lipa nije pozvala Albance na „mobilizaciju“
„Nož u leđa Srbima! Dua Lipa ponovo napada“, piše Srpski telegraf navodeći da je ova američ...
  Lažna vest
Informer u paranoji zbog američke podrške medijima u Srbiji
Sudeći po kontradiktornim napisima o Trampu, Informer ne uspeva da se odluči da li je američki pr...
  Manipulisanje činjenicama
Dojče Vele ne tvrdi da Tramp sprema podelu Kosova
„Tramp sprema podelu Kosova“, bombastično je na naslovnoj strani objavio Informer, netačno pri...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Alo
Dara iz Jasenovca
Film
SAD
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: