raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Dok Milenijum tim smanjuje odštetne zahteve protiv medija, stižu nove tužbe
20.07.2021.    Marija Vučić    Foto: KRIK
Nakon što su podneli više tužbi protiv medija tražeći najmanje 800.000 evra odštete, kompanija Milenijum tim juče je saopštila da su smanjili odštetne zahteve na po „simboličnih 100 evra“ jer im je, kako kažu, jedino bitno da se utvrdi istina, a ne da ugroze rad medija. Ipak, u međuvremenu je portalu Info Vranjske za isti sporni tekst stigla nova tužba, ali ovaj put lično od vlasnika kompanije, Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, kojom od ovog lokalnog sajta traže ukupno dva miliona dinara.
Kako je Raskrikavanje pisalo u aprilu, ova građevinska kompanija tužila je, između ostalih, lokalne portale Info Vranjske i Jug Press, kao i Danas i N1 tražeći ukupno najmanje 800.000 evra odštete - 100.000 evra po tužbi, jer su prenosili izjave opozicionih političara sa konferencija ili njihova saopštenja, a nisu zvali kompaniju za komentar. Reč je o izjavama funkcionera Narodne stranke, Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić, koji su Milenijum tim optuživali za navodnu umešanost u koruptivne radnje.

Kompanija je juče saopštila da im nije motiv ni namera da tužbama pravi pritisak na medije ili ugrožava njihov rad, već da se sazna istina. Zato su, kažu, odštetne zahteve smanjili na „simboličnih sto evra“.

„Razumevajući finansijske uslove u kojima mediji rade, a posebno poštujući ulogu koju imaju kao kontrolori društva, pa i poslovnih procesa, odlučili smo da tužbe protiv medija imaju simboličan odštetni zahtev u vrednosti 100 evra. (...) Ni u jednom trenutku nismo imali na umu takozvane SLAPP tužbe, što verujemo da je ovom odlukom i potvrđeno“, navode u saopštenju.

SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) tužbe su, inače, strategija kojoj pribegavaju kompanije ili političari koji tendenciozno i učestalo tuže medije tražeći visoke odštetne zahteve, a cilj je da se uguši njihov rad i da se zastrašivanjem spreče da izveštavaju o određenim temama.

Jedan od tuženih u aprilu bio je i portal Info Vranjske zbog teksta „Jeremić: Milenijum tim jedan od asova korupcije“, a od njih je traženo da plate upravo 100.000 evra. U međuvremenu, kako je Raskrikavanju potvrdio urednik ovog portala Saša Stojković, stigla im je još jedna tužba - protiv portala i protiv njega lično - koju su podneli lično vlasnici ove kompanije, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko i to zbog povrede časti i ugleda. Ukupna vrednost odštetnog zahteva je dva miliona dinara (oko 17.000 evra).

Kako je tada preneo ovaj portal, Bošnjak i Vujko su naveli da se osećaju javno poniženim i osramoćenim, kao i da su oni roditelji koji „daju primer predanim trudom, radom i posvećenošću, a sada su dovedeni u situaciju da se pravdaju deci“.

Ivan Ninić, advokat koji zastupa Info Vranjske, kaže da su oni na tu tužbu odgovorili i da je pripremno ročište zakazano za novembar.

Kako navodi za Raskrikavanje, Milenijum tim je zbog ovih tekstova podneo više od 30 tužbi protiv izdavača medija, organizacija civilnog društva i odgovornih urednika. Njemu nije poznato da li je protiv još nekog medija, osim Info Vranjskih, podneta tužba i od strane dvojice direktora. On dodaje da, osim saopštenja, zvanično nisu obavešteni o smanjenju odštetnih zahteva. Milenijum tim, kako objašnjava, to može da učini dostavljanjem podneska sudu ili na samom ročištu.

U sličnoj situaciji je i JugPress iz Leskovca, koji je objavio dva teksta sa izjavama funkcionera Narodne stranke o navodnim koruptivnim poslovima ove kompanije i zbog kojih je bio tužen za ukupno 200.000 evra. Urednica Ljiljana Stojković za Raskrikavanje kaže da još uvek nisu zvanično obavešteni o smanjenju odštetnih zahteva, ali da se ovde sada otvara i jedno principijelno pitanje.

„Ako smo im već naneli toliku štetu od po 100.000 evra, kako je moguće da sad ona pada na 100 evra“, pita se Stojković.

Ona kaže da im su im pre petnaestak dana stigle nove tužbe koje sticajem okolnosti još uvek nisu preuzeli. Stojković pretpostavlja da su to upravo tužbe Vujka i Bošnjaka, ali da će preciznije informacije imati kada ih preuzme tokom nedelje u Višem sudu u Beogradu.

Iz redakcije Danasa Raskrikavanju je rečeno da im nisu stigle tužbe od dvojice vlasnika Milenijum Tima. Ova redakcija je bila tužena zbog četiri teksta, a traženo im je ukupno 400.000 evra odštete.

Koliko su ovakvih tužbi podneli lično Vujko i Bošnjak, da li će i u njima biti smanjen odštetni zahtev i zašto je bilo potrebe da se podnese još tužbi pored ovih koje je kompanija prethodno već podnela, iz Milenijum Tima još uvek nisu odgovorili Raskrikavanju.

Ne davimo Beograd: Bez promena u pokrenutim tužbama

Iz inicijative Ne davimo Beograd, koja je takođe bila tužena za ukupno 200.000 evra, juče su nakon saopštenja Milenijum Tima odgovorili da „u pokrenutim tužbama protiv naše organizacije i protiv Dobrice Veselinovića lično, nikakvih promena nije bilo“.

Oni podsećaju da su tuženi zbog navodne pretrpljene materijale štete u vidu smanjenja vrednosti žiga kompanije, ali ostaju pri stavu da se ne radi zaista o stvarnoj šteti koji je pretrpeo žig kompanije, „već da se na ovaj način pokušavaju ućutkati oni koji govore o štetnom i protivzakonitom delovanju kompanije“.

„Potpuno je jasno da su tužbe Milenijum tima protiv medija, organizacija i aktivista deo takozvane SLAPP strategije koja podrazumeva zatrpavanje kritičara tužbama kako bi se izvršio pritisak da se o kompaniji Milenijum tim ne izveštava“, navode iz inicijative Ne davimo Beograd.

Iz ove inicijative Raskrikavanju su rekli da ni njima (još uvek) nisu stigle tužbe Vujka i Bošnjaka.


Milenijum tim: Odštetni zahtevi biće postavljeni na sto evra

Iz Milenijum tima nisu precizno odgovorili na pitanje Raskrikavanja koliko su ovakvih tužbi podneli Stojan Vujko i Ivan Bošnjak i protiv kojih sve medija, kao i da li su odštetni zahtevi svuda po milion dinara.

Navode gotovo isto što su naveli u prvobitnom saopštenju - da su podneli tužbe protiv onih koji su „netačnim i proizvoljnim informacijama o kompaniji i njenom menadžmentu naneli štetu reputaciji i finansijskim rezultatima“.

„Odštetni iznos tužbi protiv medija biće postavljen na protivvrednost 100 evra, jer nam nije cilj da
pritiskamo, još manje da zatvaramo medije. Odštetu smatramo simboličnim iznosom, ali i javnom ocenom da je prenošenjem neistinite (informacije) neko prekršio zakon“
, navode iz Milenijum tima.

Ažurirano u 16:05 odgovorima koji su u međuvremenu stigli od kompanije Milenijum tim.
  Vest
„Milenijum tim“ tužio više medija, traže najmanje 800.000 evra odštete za povredu ugleda
Građevinska kompanija „Milenijum tim” tužila je lokalne portale Info Vranjske i Jug Press, kao...
  Manipulisanje činjenicama
Kreativna mafijaška hobotnica tabloida Alo
Dok prorežimski tabloidi danima izveštavaju o hapšenju Veljka Belivuka i njegovim vezama sa ljudi...
  Vest
Završeno ponovljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije, presuda 2. decembra
Milan Radonjić i Ratko Romić, optuženi da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 11....
Tužbe protiv medija
Milenijum Tim
Narodna stranka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: