raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Hidroksihlorokin: Od „ključnog leka“ protiv COVID-19, do leka koji treba izbegavati
31.07.2020.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: pxhere.com
Lek hidroksihlorokin koji su političari, poput Donalda Trampa i Aleksandra Vučića, pompezno i preuranjeno predstavljali kao lek protiv COVID-19, nije se pokazao ni efikasnim ni bezbednim u lečenju ove bolesti. Kako su ovih dana saopštili iz Svetske zdravstvene organizacije, studije pokazuju da ovaj antimalarik ne smanjuje smrtnost kod hospitalizovanih pacijenata niti pomaže kod blagih i umerenih formi bolesti. I ne samo to - lek može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i smrt.
Priča o hidroksihlorokinu kao mogućem leku traje od samog početka pandemije u martu. Nakon nekoliko meseci ispitivanja efikasnosti ovog antimalarika u lečenju bolesti izazvane koronavirusom, SZO je ovih dana saopštila da se u studijama lek pokazao kao neefikasan.

„Studije pokazuju da nema kliničkih benefita od lečenja bolesti COVID-19 hidroksihlorokinom. Trenutni podatak je da ovaj lek ne smanjuje smrtnost hospitalizovanih pacijenata, niti pomaže kod ljudi sa blagim ili umerenim simptomima“, navodi SZO.

Prema njihovim rečima, upotreba hidroksihlorokina (ili hlorokina) smatra se generalno bezbednom za pacijente koji imaju malariju ili druge bolesti poput lupusa ili reumatoidnog artritisa. Za druge stvari, međutim, može biti i opasan.

„Njegova upotreba tamo gde nije naznačeno i bez medicinskog nadzora, može izazvati ozbiljne nus-pojave i treba da se izbegava“, saopštila je ova organizacija.

Prvi put se o ovom leku u kontekstu koronavirusa čulo u martu, nakon što je grupa naučnika iz Francuske objavila obećavajuće rezultate ispitivanja njegove efikasnosti. Iako je većina pacijenata, kako su saopštili, posle 6 dana bila izlečena od COVID-19, uzorak je ipak bio mali - lek je ispitivan na svega 20 ljudi.

Hidroksihlorokin je u SAD bio ograničeno odobren krajem marta od strane Agencije za hranu i lekove, ali samo kod određenih, najhitnijih i najkritičnijih slučajeva. Ipak, ta dozvola za korišćenje u hitnim slučajevima je povučena sredinom juna nakon što si stigli rezultati brojnih studija koji su pokazali da može biti čak i opasan.

Ispitivanjima je utvrđeno da je šteta pri primeni ovog leka u lečenju zaraženih koronavirusom veća od potencijalne dobiti - on u velikom broju slučajeva, kako navodi ova agencija, može da izazove ozbiljne probleme sa srčanim ritmom, poremećaje krvnog i limfnog sistema, probleme sa bubrezima, kao i otkazivanje jetre. U nekim slučajevima dolazilo je i do smrti pacijenata.

Iz Agencije za hranu i lekove, međutim, napominju da se lek i dalje može smatrati bezbednim u lečenju malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa.

Uprkos tome što su i vodeće zdravstvene institucije, poput SZO i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, od starta govorile da se još uvek nijedan lek ne može smatrati efikasnim protiv korone, pojedini državnici su na počecima pandemije požurili sa radovanjem.

Tako je o ovom leku kao čudotvornom u borbi protiv korone preuranjeno govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je 17. aprila ozvaničio početak proizvodnje hlorokina u Galenici, nazivajući ga „ključnim lekom u borbi protiv COVID-19“.

O hidroksihlorokinu kao sigurnoj opciji za lečenje zaraženih u više navrata je govorio i američki predsednik Donald Tramp, što je dovelo i do globalne nestašice hlorokina. Zabeleženo je i da je par iz Arizone popio otrovno sredstvo za čišćenje akvarijuma jer je na njemu pisalo da sadrži hlorokin fosfat za lečenje parazita kod riba, koju su oni pomešali sa lekom koji je on popularizovao.

Nestašice je bilo i u Srbiji, o čemu je Raskrikavanje tada pisalo. Zbog nje su problema imali pacijenti koji boluju od lupusa, sarkoidoze, reumatoidnog artritisa, a kojima je hlorokin redovna terapija.
  Lažna vest
Vakcina Astra Zeneke protiv korone ne izaziva majmunske boginje
Na antivakserskim Vajber grupama u Srbiji pojavila se tvrdnja da vakcina kompanije Astra Zeneka sadr...
  Manipulisanje činjenicama
Antivakseri šire paniku među trudnicama koje su primile Fajzerovu vakcinu
Na Vajber grupi „Lekari i roditelji za nauku i etiku“, poznatoj po antivakserskim stavovima i pr...
  Lažna vest
Španija sudi ministru zdravlja jer je utvrđeno da je „kovid biološko oružje“? Netačno.
Poznata teoretičarka zavere Mila Alečković na Tviteru je objavila da je Španija deveta zemlja ko...
Hidroksihlorokin
Hlorokin
COVID-19
Koronavirus
SZO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: