raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 06.06.2024. (Informer)
Informer bez dokaza optužuje deo profesora FPN-a da planiraju nasilno zauzimanje fakulteta
07.06.2024.    Milica Ljubičić    Foto: Printscreen/Informer
Moguć izbor profesora Slaviše Orlovića za dekana Fakulteta političkih nauka u Beogradu, prilično je izazvao buru u javnosti ovih dana. Danas je ispred FPN-a održan protest studentkinja i studenata, ali i sednica Saveta FPN-a, na kojoj se glasalo o izboru Orlovića za dekana. Međutim i dalje nije jasno da li Orlović jeste ili nije izabran za novog dekana. Informer je najavu ovog protesta iskoristio da iznese bizarne tvrdnje da pojedini profesori pripremaju nasilno zauzimanje fakulteta i to tako što će da zgaze srpsku zastavu i otcepe se od Beogradskog univerziteta!?
U odbranu profesora Slaviše Orlovića, za koga ovih dana stižu brojna svedočenja o seksualnom uznemiravanju studentkinja, stao je i tabloid Informer.

Ovaj tabloid je u nepotpisanom tekstu izneo niz neutemeljenih, pristrasnih, ali i bizarnih tvrdnji na račun drugih profesora Fakulteta političkih nauka. Tvrde recimo da će profesor Đorđe Pavićević i docentkinja Biljana Đorđević pokušati da „nasilno preuzmu FPN, skinu i zgaze zastavu Srbije i proglase otcepljenje FPN-a od Univerziteta u Beogradu”.

U tekstu se dodaje da u svemu tome imaju podršku „male grupe studenata koji su poznati po nasilju”, te da su „regrutovali i grupu profesora”.

Komentarišući ove tvrdnje, profesor Đorđe Pavićević kaže za Raskrikavanje da se nikakav nasilni upad nije desio, niti je dao takvu inicijativu, te da on normalno ulazi na fakultet.

Kada je reč o Informerovim tvrdnjama da će gaziti zastavu, Pavićević smatra da one verovatno imaju za cilj da ukažu na nepatriotizam.

„Besmisleno je i teško komentarisati ove tvrdnje, nema ničeg činjeničnog u njima što bi moglo da se opovrgne”, zaključuje Đorđe Pavićević.

Zanimljivo je da je osim niza neutemeljenih i pristrasnih tvrdnji, Informer kao fotografiju zgrade Fakulteta političkih nauka objavio zapravo fotografiju sarajevskog, a ne beogradskog FPN-a.

Isti tekst su objavili i portali Alo i Pink.

Informerov tekst dolazi nakon što je Slavišu Orlovića Naučno-nastavno veće izglasalo za novog dekana Fakulteta političkih nauka, a što je Savet fakulteta samo formalno trebalo da potvrdi.

Međutim, izbor Orlovića za dekana fakulteta podgrejao je u javnosti optužbe iz 2014. godine, kada ga je jedna studentkinja prijavila fakultetu za seksualno uznemiravanje. Ovih dana je inicijativa Ženska solidarnost objavila više anonimnih svedočenja o navodnim problemima koje su studentkinje imale sa profesorom Orlovićem.Kako se Fakultet političkih nauka ovih dana našao u žiži javnosti, dekan fakulteta čiji mandat traje do 1. oktobra, Dragan Simić, uputio je pismo Savetu FPN-a, u kome navodi da protiv Orlovića nema „pravosnažnih odluka u pogledu seksualnog uznemiravanja, niti postupaka koji su u toku”, te da je 2021. usvojen Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja i diskriminacije.

Pozvao je Poverenice za ravnopravnost da ispitaju sve navode o seksualnom uznemiravanju.

Orlović se do sada o ovim optužbama nije oglašavao u medijima, samo je 2014. godine, nakon jednog teksta u Politici, uputio demanti, rekavši da ne postoji nikakva krivična prijava protiv njega, niti je ijedan državni organ konstatovao bilo kakvo uznemiravanje s njegove strane.

Ova Orlovićeva odbrana je najverovatnije tačna, jer sporna prijava iz 2014. nije podneta tužilaštvu, već samo fakultetu koji je po njoj trebalo da postupa.

Tadašnji dekan Fakulteta političkih nauka, Ilija Vujačić, za portal Nova je rekao je da se prijave seća, a profesor Zoran Stojiljković - da je slučaj tada rešen smenom Orlovića sa mesta prodekana.

Međutim, Orlović je u demantiju Politici 2014. godine naveo da je sa mesta prodekana tada razrešen „zbog nepostojanja komunikacije sa dekanom”.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta Orlović nije odgovorio na pitanja novinarke Raskrikavanja o tome kako komentariše svedočenja bivših i sadašnjih studentkinja o negativnim iskustvima sa njim i optužbama za seksualno uznemiravanje.

Izbor Slaviše Orlovića za dekana trebalo je danas da potvrdi Savet fakulteta. Njihovoj sednici prethodile su ostavke petoro članova Saveta FPN-a. Uprkos ostavkama, sednica Saveta je održana danas, ali o njenom ishodu i dalje nema zvaničnih informacija. Prvo je danas odlazeći dekan, Dragan Simić, izjavio da Orlović nije dobio apsolutnu većinu glasova i da ne može biti kandidovan u ponovljenom postupku. Ipak, nakon sat vremena članica Saveta je nezvanično rekla za N1 da Orlović ipak jeste izglasan za dekana. Za sada za to, nema zvanične potvrde.

Studentkinja FPN-a, Emilija Milenković je za agenciju Beta izjavila da su studenti Savetu FPN-a -dali rok od tri dana, a ukoliko odluka o izboru profesora Orlovića za dekana bude i zvanično potvrđena, najavili su blokadu celog fakulteta.
  Lažna vest
Muškarci sa viralne fotografije na X nisu učestvovali u tuči sa Srbima u Nemačkoj
Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je od Engleske rezultatom 1:0 u svojoj prvoj utakmici na E...
  Manipulisanje činjenicama
Vanzemaljci nisu otkriveni, niti je „šokantno istraživanje” o njima poteklo sa Harvarda
Na naslovnoj strani Srpskog telegrafa kao udarna vest u prošli petak našlo se navodno istraživanj...
  Vest
Raskrinkavanje mizoginije: Alo posramljuje žene što stare, gunđaju i što su se „zbabile”
To što od karcinoma dojke, jajnika i grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 3.000 žena, što...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Alo
 Pink
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: