raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Izmišljeni lekari i korisnici nude „delotvorne” preparate za brzo gubljenje kilograma
22.06.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/vratimozdravlje.com
U „prelistavanju” portala opet smo naišli na reklame preparata za brzo i lako gubljenje kilograma. I ovoga puta, dve reklame koje smo proveravali vode na sajtove koji kao „dokaze” za delotvornost preparata citiraju nepostojeće lekare i zadovoljne korisnike. Koristeći isti šablon - pozivaju se i na izmišljene studije, ukazuju na ograničenu količinu proizvoda kao i mogućnost kupovine po ceni od 3.700 dinara, što je kako navode čak „50 niže od standardne” Raskrikavanje je i ranije ukazivalo na slične oblike prevara, u kojima i lekari i korisnici koji zapravo ne postoje hvale preparate koji navodno doprinose poboljšanju zdravlja.
„Svako može smršati 12kg mesečno. Bez troškova, dijete, hemije ili vežbanja”, primamljivo se tvrdi na sajtu vratimozdravlje.com do kog smo došli preko reklame na jednom portalu.

„Zamislite u samo jednom mesecu možete izgubiti od 10 do 17 kilograma, a usput čistite svoj organizam. I ova odluka je postala toliko genijalna i jednostavna da je neverovatno”, navodi se uz objašnjenje da upravo takve rezultate daje preparat „Slim Begin”.

Potom se ističu prednosti ovog „čudotvornog” preparata, a njegov navodni kvalitet potvrđuju i lekari i zadovoljni korisnici. Njih međutim ne povezuje ovaj preparat, već to što su izmišljeni.

Tako je na početku reklame za Slim Begin prikazana fotografija navodnog doktora Marka Todorovića za kog se tvrdi da živi i radi u nemačkom gradu Herne, te da je „počasni doktor najviše kategorije Nemačke”.

Fotografija navodnog doktora je međutim „stok” fotografija (fotografija za prodaju), a pretraga Raskrikavanja „doktor Marko Torodorović, Nemačka, Herne”, nije dala nikakve rezultate, što je sumnjivo s obzirom na to da je doktor opisan kao „počasni”.

   

Fotografija doktora iz reklame (levo), stok fotografija (desno)

Stručno mišljenje o prednostima korišćenja Slim Begina dao je i navodni endokrinolog Stefan Bošković, iza koga stoji 27 godina radnog iskustva.

Uprkos radnom iskustvu od gotovo tri decenije, Gugl pretraga nije dala rezultate ni za ovog „stručnjaka”, a njegova fotografija se takođe može naći na inostranim sajtovima za kupovinu fotografija.

   

Fotografija doktora iz reklame (levo), stok fotografija (desno)

Niz se nastavlja sa navodnom endokrinološkinjom Majom Milutinović koja je potvrdila da je Slim begin „potpuno prigodan lek pogodan za svakoga”, da ga preporučuje svojim pacijentima, te da nije čula nikakve pritužbe.

I doktorka Milutinović je po svemu sudeći izmišljena, a na fotografiji koja je prikazuje se zapravo nalazi Nadia Skotna, rektorka pedagoškog univerziteta iz Ukrajine.

Osim nepostojećih lekara, u reklami se pojavljuje i nekoliko korisnika, kojima je navodni preparat pomogao u transformaciji.

Među njima je recimo 38 godina stara Dragana Todorović, čija je „transformacija” prikazana na dve fotografije. Reč je međutim o Amerikanki Lindzi Huver, što potvrđuje i njen instagram profil, na kojem se mogu naći iste fotografije.

   

Fotografija iz reklame (levo), originalna fotografija (desno)

Osim navodnih lekara i korisnika, kao argument da Slim Begin „radi” navode se rezultati u istraživačkom institutu Ministarstva zdravlja. Ne postoji međutim mogućnost uvida u navodnu studiju, niti je objašnjeno čije je ministarstvo zdravlja sprovelo to istraživanje.

Pri dnu teksta je primamljivo navedeno da se još danas proizvod može kupiti po ceni od 3.600 dinara, što je 50 odsto niža od standardne koja iznosi 7.200 dinara.

Reklama se nalazi na sajtu vratimozdravlje.com, koji je registrovan krajem jula prošle godine, ali su informacije o tome ko je registrovao domen - sakrivene. Ovaj sajt međutim osim preparata za mršavljenje reklamira preparate za lečenje hemoroida.

Po istom principu se reklamira i proizvod Quick fit, na blogu takozvane Teodore Živojinović, koja tvrdi da je za dva meseca izgubila 31 kilogram.

Ona na početku svoje ispovesti tvrdi da je pokušala sve kako bi izgubila kilograme, da je prestala da jede prženu hranu, da je počela da trenira, ali da rezultata nije bilo. Tvrdi potom da je slućajno naletela na Quick Fit koji joj je pomogao.

Fotografija kojom Teodora pokazuje svoj izgled pre i posle koriščenja ovog proizvoda se lako može pronaći na brojnim drugim sajtovima, ali se na njima ne ukazuje da je reč o ovoj ženi.

   

Rezultati pretrage fotografije

I sajt koji je njen navodini blog se sastoji samo od jedne stranice, a klik na bilo koji link na stranici vodi na njeno dno gde se Quick Fit može poručiti. Posetioci se pozivaju da požure sa porudžbinom jer je ostala ograničena količina proizvoda koji mogu kupiti za 3.700 dinara, što je 50 odsto niža cena.

Kako bi dodatno privukli čitaoce, navodi se da je Quick Fit testiran 2014. godine u Nacionalnoj akademiji nauka, ne i koje države, niti daje mogućnost uvida u rezultate.

„Rezultati su bili šokantni, ali niko nije hteo da ih objavi. Verovatno jer nisu hteli da farmaceutske kompanije, fitnes klubovi, nutricionisti i klinike bankrotiraju! Nikakvo čudo jer je Quick Fit neverovatno jeftin”, tvrdi se u reklami.

Nismo uspeli da utvrdimo da li su ovi proizvodi odobreni za upotrebu u Srbiji, ali se na spisku odobrenih dijetetskih proizvoda na sajtu Ministarstva zdravlja ne navode. Spisak je međutim poslednji put ažuriran u junu 2018. godine.

Raskrikavanje je više puta ukazivalo na prevare koje se mogu pronaći na portalima domaćih medija, a u kojima nepostojeći stručnjaci reklamiraju određeni proizvod. Tako su nepostojeći endokrinolog Nebojša Tomić i penzionerka iz Sremske Mitrovice „rešili problem dijabetesa” pomoću čaja Diatea. Na stranici koja je dizajnirana kao fejsbuk profil na gotovo identičan način su reklamirane Dia Drops kapi, protiv dijabetesa. Preparat su tada hvalili endokrinolog Dragan Jovanović i jedan penzioner. Pretragom smo utvrdili da se na slikama ne nalazi endokrinolog sa naših prostora, već hirurg iz Perua, dok je kao zadovoljni korisnik prikazan novinar iz Rusije.
  Lažna vest
Ministarstvo zdravlja Kanade za Raskrikavanje: Osoba pod stresom ne može na eutanaziju
Eutanazija, odnosno medicinska pomoć pri umiranju (MAID) uvedena je u kanadski sistem 2016. godine,...
  Pseudonauka
Istorija medicine iz perspektive kauboja: Da li su u 19. veku ljudi bili zdraviji?
„Znate li da je 1891. godine postojalo sedam bolesti. Postojalo je 12 lekova i svi su bili izrađe...
  Lažna vest
Nepostojeći doktor Tomić i lažna penzionerka rešili problem dijabetesa
Ukoliko bolujete od dijabetesa, mogao je da vam privuče pažnju naslov na portalu Republika.rs, „...
Medicina
Prevara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: