raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
  Skriveno reklamiranje
Nepostojeći doktor Tomić i lažna penzionerka rešili problem dijabetesa
15.07.2021.    Marija Vučić    Ilustracija
Ukoliko bolujete od dijabetesa, mogao je da vam privuče pažnju naslov na portalu Republika.rs, „Doktori otkrili trik za dugoročno rešenje dijabetesa“. Taj „trik“ kojim će ova opasna bolest navodno biti rešena jeste čaj Diatea od 3.700 dinara, a njega preporučuje izvesni „endokrinolog Nebojša Tomić“. Doktora Tomića predstavljaju kao „najboljeg specijalistu za lečenje dijabetesa u državi“ koji „retko daje intervjue“. Nije ni čudo da je tako, s obzirom da doktor Tomić i ne postoji, kao ni zadovoljni korisnici koji su citirani u tekstu.
   Obmanjujući tekst na sajtu Republike (prvi sleva)Klikom na ovaj obmanjujući naslov izlazi se sa sajta Republike, a link vodi ka sajtu prirodnolijecite.com. Tamo čitaoca sačeka obećavajući naslov „Naučite da razlikujete stvarnost od fantazije, a onda se izlečite od dijabetesa“.

Doktor Nebojša Tomić deluje verodostojno. Postoji i njegova fotografija, a tekst je u formi intervjua u kome on govori o tome koliko je dijabetes opasan. Prvi alarm da je reč o prevari „pali“ činjenica da se nigde ne navodi gde radi ovaj ugledni doktor, koga naširoko hvale:

„Danas se smatra najboljim specijalistom za lečenje dijabetesa u državi. Sve poznate ličnosti koje boluju od dijabetesa pokušavaju da se zakažu kod njega na pregled. Dolaze mu pacijenti iz Francuske, Nemačke, Velike Britanije i drugih država. Jedan je od vrednovanijih endokrinologa u EU. Napisao je nekoliko naučnih knjiga, a u njegovom arsenalu nalazi se još i više naučnih radova, objavljenih u časopisima“, piše u tekstu.

   


Guglanje pojmova „Endokrinolog Nebojša Tomić“, uprkos njegovoj bogatoj biografiji, ne daje nikakve rezultate. Nepoznati autor teksta to predupređuje konstatacijom da on naprosto retko daje intervjue.

Sledi njegovo opširno ubeđivanje da je baš ovaj čaj rešenje za dijabetes ali očigledno i za sve ostale probleme u životu, jer ne samo da reguliše nivo glukoze, već i obnavlja krvne sudove, topi kilograme, poboljšava stanje kože, kostiju, mišića, popravlja raspoloženje i daje snagu i mentalni spokoj, popravlja i vid i nivo testosterona i na kraju - produžava život.

To potvrđuju, sudeći prema tekstu, i iskustva zadovoljnih kupaca ovog čaja. Milena Pavić, 67-godišnja penzionerka iz Sremske Mitrovice je oduševljena čajem i tvrdi da joj je transformisao život, a njeno pismo autor naziva „najiskrenijim pismom“.

Postoji i njena fotografija na kojoj deluje srećno i zadovoljno. Ispod toga se ređaju komentari čitalaca, isključivo pozitivni, a nakon toga i ponuda da, ako kupite odmah ovaj čaj, dobićete ga uz 50 odsto popusta za samo 3.700 dinara.

Sve je ovo, međutim, prevara. Niti postoji doktor Tomić, niti penzionerka iz Sremske Mitrovice, niti čitaoci koji komentarišu.

Jednostavnom pretragom njihovih fotografija (desni klik na fotografiju - Search Google for image) dolazimo do toga da se one pojavljuju na brojnim stranim sajtovima na kojima se prodaju razni preparati za dijabetes.

U raznim verzijama tekstova, u zavisnosti od države, „doktor Tomić“ je „Luis Rodrigez“, endokrinolog iz Čilea, „Luis Rodrigez“ endokrinolog iz Argentine, kao i iz Kolumbije, u Albaniji je „doktor Luan Agoli“, a u Rumuniji je „Aleksandru Rafila“. Zanimljivo je da se isti čovek pojavljuje i na još par sajtova na srpskom na kojima se ne zove „Nebojša Tomić“ već „Jovan Andrić“ ili „Goran Krivošić“, koji protiv dijabetesa preporučuje kapi Dia Drops.
   

Isti je slučaj i sa penzionerkom koja se u čileanskoj verziji zove Martina Armero iz grada Valparaiso, dok je u srpskim verzijama Brana Kojić iz Mitrovice, ili Milena Pavić ali ovog puta iz Novog Sada. U svim tekstovima ona istim rečima govori kako boluje od 28. godine, sa 49 godina je dobila komplikacije na očima i bubrezima, imala je čireve na prstima, ali u jednom tekstu navodi da joj je pomogao baš ovaj čaj, a u drugom tekstu kapi.

Takođe, i čitaoci „Darko“, „Jovana“, „Milorad“ i drugi koji preporučuju ovaj čaj, u nekim drugim inostranim verzijama imaju sasvim druga strana imena i preporučuju neke druge „magične“ proizvode.

Zanimljivo je da se verzije teksta menjaju sa svakim klikom na naslov na sajtu Republike. U drugom „kliku“ otvara se tekst „SVAKI DIJABETIČAR TRUNE IZNUTRA I UMIRE U AGONIJI!“

Kako da to izbegnete ako ste dijabetičar, ovog puta vam objašnjava „Sofija Tadić, šefica Odela za endokrinologiju“. Kog „odela“ i gde, ostaje nepoznato.

Guglanjem njene fotografije saznajemo, međutim, da ni Sofija Tadić ne postoji već da je ova fotografija preuzeta sa tzv. „stok“ sajtova, odnosno da je reč o modelu, a ne o pravoj doktorki.

   

   


I na samom sajtu proizvođača gde se reklamira ovaj čaj, koriste se „stock“ fotografije nepostojećih lekara i nepostojećih korisnika koji dele svoja pozitivna iskustva.

Na sajtu tvrde da poseduju „licencu Ministarstva zdravlja“ ali to nije moguće (brzo) proveriti. Iako Ministarstvo na svom sajtu ima bazu dijetetskih proizvoda koji su odobreni i legalni, ona nije ažurirana od juna 2018. godine pa nije poznato da li je Diatea u međuvremenu dobila dozvolu za legalnu distribuciju. Na ovoj neažuriranoj listi nalaze se brojni čajevi, kapi, mešavine bilja i drugi preparati koji se koriste kao dodaci ishrani i za ublažavanje simptoma dijabetesa.
  Analiza
Izmišljeni lekari i korisnici nude „delotvorne” preparate za brzo gubljenje kilograma
U „prelistavanju” portala opet smo naišli na reklame preparata za brzo i lako gubljenje kilogra...
  Pseudonauka
Istorija medicine iz perspektive kauboja: Da li su u 19. veku ljudi bili zdraviji?
„Znate li da je 1891. godine postojalo sedam bolesti. Postojalo je 12 lekova i svi su bili izrađe...
  Lažna vest
Izmišljeni lekari i korisnici opet reklamiraju „magični lek za dijabetes”
Bez obzira što su u nekoliko navrata mediji u Srbiji pisali o prevarama i lažnim reklamama „proi...
Medicina
Dijabetes
Prevara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: