raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izveštaj EK o medijima u Srbiji: Napadi na novinare i dalje zabrinjavajući
20.10.2021.    Marija Vučić    Foto: Pixabay/ PhotoMIX-Company
Novinari su pod stalnim verbalnim napadama najviših funkcionera, a slučajevi pretnji i nasilja i dalje zabrinjavaju, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama. Ipak, Srbija je u delu izveštaja o medijima ovog puta dobila malo bolju ocenu jer je prošle godine usvojen akcioni plan za novu medijsku strategiju.
Ono što je Srbiji donelo oznaku „ograničeni napredak“, za razliku od prošlogodišnjeg „bez napretka“, jeste usvajanje akcionog plana o tome kako će biti primenjivana buduća medijska strategija - dokument koji definiše politiku države u oblasti medija u narednih pet godina.

Akcioni plan propisuje da mediji u Srbiji treba da budu slobodni, vlasništvo transparentno, novinari bezbedni i predviđa određene izmene medijskih zakona, kako je pisala Cenzolovka.

Od konkretnijih stvari, EK kao napredak beleži to što je Vlada formirala radnu grupu za bezbednost novinara krajem prošle godine. Grupa je, kako ističe EK, održala nekoliko sastanaka u hitnim prilikama napada na novinare. Ipak, ni rad ove grupe ne prolazi bez problema - početkom ove godine nekoliko novinarskih udruženja je istupilo iz nje zbog tada aktuelnih napada na KRIK.

Pozitivno je, piše EK, i to što postoji SOS telefon za novinare, kao i to što je Zaštitnik građana najavio da će biti napravljena baza napada na novinare i pretnje medijima. Podsećaju ipak da baza još uvek nije završena. Takođe, od dobrih stvari EK ističe i to što su novinari bili na listi prioriteta Vlade Srbije kada je počinjala vakcinacija protiv koronavirusa.

Negativnih stvari, međutim, ostaje neuporedivo više.

„Slučajevi pretnji i nasilja nad novinarima ostaju razlog za zabrinutost, a kompletni ambijent za slobodno izražavanje bez prepreka mora da se i dalje unapređuje u praksi“, navodi EK.

Osim na povlačenje novinarskih udruženja iz Vladine radne grupe za bezbednost novinara, EK podseća i na napade koji su se mogli čuti i iz skupštinskih klupa. Reč je o uvredama koje su na račun televizija N1 i Nova S početkom decembra iznosili poslanici SNS-a, između ostalog da su „antisrpske“ i „plaćeničke“.

Napadi na novinare, kako ističu, su u porastu.

„Uprkos razlici u brojevima usled različitih metodologija, oba glavna udruženja (NUNS i UNS, prim. aut) zabeležili su porast broja napada i pritisaka na novinare tokom 2020. godine u odnosu na godinu pre toga“, piše EK.

Ono što sprečava unapređenje ambijenta u kome će novinari slobodno raditi, jesu kontinuirane izjave visokopozicioniranih funkcionera na račun novinarskog rada, ali i činjenica da institucije ne daju informacije.

„Često odbijanje državnih tela da otkriju informacije, ili njihovo ćutanje na novinarske zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, nastavljaju da potkopavaju rad novinara“, piše u dokumentu EK.

Navodi se i da REM mora da poveća svoju nezavisnost kako bi efikasno štitio medijski pluralizam, dok za rad RTS-a konstatuju da nedovoljno prostora daje opoziciji.

„RTS treba da pojača predstavljanje raznih političkih stanovišta. Počev od leta 2021. godine, članovi opozicionih partija su počeli da se pojavljuju u jutarnjim programima RTS-a, ali i dalje ne u večernjim, najgledanijim terminima“, navodi Evropska komisija.

Evropsku komisiju, kako kažu, dodatno zabrinjava politički i ekonomski uticaj na medije, nedovoljna transparentnost medijskog vlasništva kao i pitanje sufinansiranja medija.

Srbija, zaključuje se u ovom dokumentu, treba „bez odlaganja“ da primeni medijsku strategiju i akcioni plan sa fokusom na niz problema. Između ostalog, neophodno je napređenje okruženja za slobodu medija time što će osuditi verbalne napade od strane funkcionera i time što će institucije rešavati slučajeve pretnji, fizičkog i verbalnog nasilja. Takođe, navode i da je važno da se blagovremeno krene sa primenom medijske strategije i da se povećava transparentnost medijskog vlasništva i sistema oglašavanja.

Ceo izveštaj EK pogledajte ovde.
  Manipulisanje činjenicama
Medijsko šminkanje izveštaja EK o Srbiji: U suštini sve je super
Evropska komisija je objavila izveštaj o napretku Srbije u kome se najčešće može pročitati da ...
  Vest
Evropska komisija za Raskrikavanje: Nismo mi odabrali Tanjug za novu redakciju
Nakon vesti da Evropska komisija (EK) sledeće godine pokreće panevropsku redakciju u kojoj će me...
  Vest
Tanjug deo „evropske redakcije“, Koalicija za slobodu medija protestuje
Iz Evropske komisije u ponedeljak je saopšteno da će od sledeće godine početi sa radom panevrops...
Evropska komisija
Mediji
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: