raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 21.01.2021. (Kurir)
Još uvek nema odobrene vakcine protiv korone za decu
21.01.2021.    Milica Ljubičić    Foto:Pixabay/Bao_5
„DOBRA ZAŠTITA: Kineska vakcina je spas za decu ukoliko u Srbiju dođe novi soj korone!” objavio je Kurir pozivajući se na izjavu predsednika Vučića da je „Sinofarmova vakcina jedina koju mogu da prime i deca”. Predsednikove tvrdnje međutim nisu utemeljene. Iako postoje naznake da će ovu vakcinu uskoro moći da dobiju najmlađi - ispitivanja su u toku, a ona je za sada namenjena starijima od 18 godina.
Da će kineska vakcina biti jedina u svetu koju će moći da dobiju deca starosti između tri i 17 godina, pozivajući se na izjavu predsednika Vučića, objavili su brojni mediji u Srbiji.

Tačno je da postoje naznake da će vakcinu kineskog Sinofarma moći da prime i deca od tri do 17 godina, ali vakcinacija dece još uvek nije odobrena jer su klinička ispitivanja i dalje u toku.

Prema rečima direktora Sinofarma Liu Jingzhena, čiji intervju je pre nekoliko dana objavljen na sajtu ove kompanije, Sinofarmova vakcina protiv virusa korone je za sada namenjena samo za one koji imaju 18 i više godina.

„Prvo smo radili klinička ispitivanja na starosnoj grupi od 18 do 59 godina, zatim za starije od 60, a tek onda za starosnu grupu od tri do 17 godina”, naveo je direktor Sinofarma dodajući da završavaju ispitivanja za grupu od tri do 17 godina starosti, te da „podaci o bezbednosti i imunogeničnosti pokazuju dobre rezultate”.

„Očekuje se da će u budućnosti vakcinacijom biti obuhvaćene grupe starosti preko tri godine”, zaključio je on.

Drugim rečima, ova vakcina i dalje nije odobrena za mlađe od 18 godina.

Osim Sinofarma i drugi proizvođači vakcina započeli su ili su najavili da će započeti klinička ispitivanja o bezbednosti i efikasnosti vakcina za decu.

Kako piše CNBC, Fajzer je započeo klinička ispitivanja za decu starosti od 12 do 15 godina, a njome se ne mogu vakcinisati mlađi od 16 godina.

Moderna je rezultate ispitivanja efikasnosti vakcine za decu najavila za sredinu ove godine, dok je oksfordska AstraZeneka najavila da će uskoro početi testiranje svoje vakcine za decu od pet do 18 godina starosti.

Pored Sinofarmove vakcine, građani Srbije mogu birati između ruske Sputnjik V, vakcine američko-nemačke kompanije Fajzer i Biontek, oksfordove AstraZeneku ili američke Moderne.
  Lažna vest
Nije tačno da je 200 puta veća šansa da neko umre od vakcine nego od kovida 19
Magazin Tabloid je u opsežnom članku objavljenom u četvrtak izneo zabrinjavajuću tvrdnju, da „...
  Neutemeljeno
Neutemeljene tvrdnje Informera da su Dancima potrebni „kovid pasoši” za kafiće i restorane
Odluka danskih vlasti o uvođenju korona pasoša, koji će za sada omogućiti putovanja, navela je t...
  Manipulisanje činjenicama
EU nije zabranila izvoz vakcina, niti preti Srbiji
„KORONA LUDILO - EU ZABRANILA IZVOZ VAKCINA, A NAMA PRETE ZBOG KINEZA“ - glavna je tema današnj...
Vakcina
Sinofarm
Deca
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: