raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 11.09.2019. (Informer)
Lavrov nije rekao da će Srbi i Rusi pobediti zajedno na Kosovu
11.09.2019.    Vesna Radojević    Foto: kremlin.ru / Ruski predsednik Vladimir Putin i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Naslovnice srpskih tabloida često krasi slika ruskog predsednika Vladimira Putina koji po pravilu obećava da će štititi Srbiju i da neće dozvoliti da Kosovo postane nezavisna država. U sličnom maniru Informer danas tumači i reči ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je na oproštajnom prijemu srpskom ambasadoru u Moskvi poručio da veruje da će na Kosovu pobediti pravda. Umesto takve umerene izjave, na naslovnici Informera pojavio se naslov: Sergej Lavrov optimista, Srbi i Rusi će zajedno pobediti na Kosovu.
Iako Informer tvrdi da je poruka Sergeja Lavrova bila jasna, te da je rekao da će „Srbi i Rusi zajedno pobediti na Kosovu“, u video snimku izjave ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova ove reči nisu mogle da se čuju.

U videu koji je objavio Sputnjik navodi se da je Sergej Lavrov rekao da je problem Kosova postao velika geopolitička igra sa visokim ulozima, kao i da je najveći problem to što se po tom pitanju zapadne zemlje vode geopolitičkim ciljevima, a ne interesima ljudi koji su vekovima živeli na toj zemlji.

„Siguran sam da će pravda pobediti i da ćemo mi uvek biti zajedno sa srpskim narodom u toj teškoj i principijelnoj borbi“, rekao je šef ruske diplomatije.

Čvrstu i konkretnu izjavu da će Srbi i Rusi zajedno pobediti na Kosovu Sergej Lavrov nikada nije izgovorio.

Putin prodaje novine

Ruski predsednik Vladimir Putin jedan je od omiljenih likova na naslovnim stranama srpskih tabloida.

Od početka godine, najavljivali su da „Putin donosi milijarde“, zatim da je „poslao lavove da štite Srbiju“ kao i da se redovno svađa sa Trampom zbog Srbije. Više puta je i „zagrmeo“ uglavnom zbog kosovskog pitanja.

Stav prema Rusiji i Putinu je uvek isti - isključivo pozitivan. Kako je Raskrikavanje ranije pisalo, Rusija i Putin su u lažnim tvrdnjama na naslovnim stranama predstavljani kao svemogući prijatelji - bez ikakvih dokaza tvrde da nam Putin garantuje da ćemo sačuvati Kosovo, da nam donosi rakete, daje satelite, migove i pancire, poručuje da nismo sami, da niko više ne sme da nas napadne, kao i da bi lično ratovao za Srbe na Kosovu. Gotovo svaka njegova izjava na naslovnim stranama je ili senzacionalistički „napumpana“ ili je potpuno izmišljena.

U 2018. godini u Srpskom telegrafu čak petina vesti na naslovnim stranama bila je o Vladimiru Putinu i njegovim porukama podrške Srbiji, Kosovu i Aleksandru Vučiću.

Na pitanje zašto je tako često Vladimir Putin na naslovnim stranama srpskih novina odgovorio je Dragan Vučićević, urednik i vlasnik Informera u članku za Politico.

„Ja sam biznismen. Naša uobičajena dnevna cirkulacija je oko 120 hiljada primeraka. Kada u novinama imam kalendare sa Putinom prodamo 250 hiljada primeraka“, rekao je tada Vučićević.
  Lažna vest
Zlostavljana žena u domu za stare u Peći NIJE Srpkinja
Snimak u kome medicinska sestra više puta šamara stariju ženu, drži je za ruke i smeje joj se, o...
  Analiza
Kriza na Kosovu: Obostrano propagandno potpirivanje vatre
Čitajući izveštaje domaćih tabloida o sukobima na Kosovu poslednjih dana, može se saznati da su...
  Lažna vest
Kventin Tarantino pokazao tri prsta i rekao „Kosovo je Srbija“? Laž.
Koliko vam zvuči realno da je poznati režiser Kventin Tarantino, uz podignuta tri prsta, izjavio d...
Kosovo
Sergej Lavrov
Rusija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: